Ο Ντομινίκ Στρος Καν κινεί νήματα στο παρασκήνιο

Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ είναι περιζήτητος ως συμβουλάτορας

Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Ντομινίκ Στρος Καν έχασε την προεδρία του ΔΝΤ, αλλά και τη θέση του υποψηφίου Προέδρου της Γαλλίας, εξαιτίας του σκανδάλου με τη σεξουαλική παρενόχληση της καμαριέρας στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ της Νέας Υόρκης και αρκετός καιρός από τη δικαστική εμπλοκή για σεξουαλικά σκάνδαλα σε τρία ξενοδοχεία.
Ωστόσο το όνομα του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα, που θεωρείται ένας από τους πιο κορυφαίους οικονομολόγους στον κόσμο, δεν έπαψε να συζητιέται στη γαλλική πολιτική σκηνή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μπορεί στο προσκήνιο ο Στρος Καν να μην είναι πια μια προσωπικότητα που προσελκύει τα φλας της δημοσιότητας, όμως στο παρασκήνιο είναι περιζήτητος για τις συμβουλές, τη διορατικότητα και τις αναλύσεις του πάνω στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, από πολιτικούς όπως ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο νυν Εμανουέλ Μακρόν.

Μάλιστα όσοι μπαινοβγαίνουν στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο έχουν παρατηρήσει ότι οι πιο στενοί συνεργάτες του Μακρόν προέρχονται από την αυλή του Ντομινίκ Στρος Καν, οι οποίοι του είχαν προετοιμάσει το έδαφος για τη διεκδίκηση της προεδρίας το 2012, πριν ξεσπάσουν τα πολύκροτα σκάνδαλα. Ο σημαντικότερος σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Εμανουέλ Μακρόν είναι ο Ισμαέλ Εμελιέν από το στενό περιβάλλον του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ. Στενοί συνεργάτες του Ντομινίκ Στρος Καν διετέλεσαν και ο νυν υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών, Μπεντζαμίν Γκριβό, αλλά και η υπεύθυνη επικοινωνίας του Γάλλου Προέδρου, Σιμπέτ Εντιαγέ.

Το τελευταίο διάστημα έχει διαρρεύσει στα δημοσιογραφικά γραφεία πως καθοδηγητής του Εμανουέλ Μακρόν στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί είναι ο πρώην ισχυρός του ΔΝΤ. Όπως έγραψε η εφημερίδα Journal Du Dimanche, o Γάλλος Πρόεδρος καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας συναντούσε διακριτικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος του παρείχε δωρεάν συμβουλές «καθώς έχει το μικρόβιο της πολιτικής στο αίμα», όπως αναφέρει το δημοσίευμα. «Ο Ντομινίκ Στρος Καν με τον Εμανουέλ Μακρόν έχουν έρθει πολύ κοντά, καθώς μοιράζονται το ίδιο “κοινωνικό – φιλελεύθερο” πρόγραμμα. Ενδεχομένως να υπάρχει μεταξύ τους ενός είδους συνεργασία. Αν γράψετε ότι είδε τακτικά ο ένας τον άλλο, δεν θα πέσετε έξω», δήλωσε στενός συνεργάτης του Στρος Καν σε δημοσιογράφο.

Πάντως ο 68χρονος πολιτικός δεν συμβουλεύει μόνο τον Γάλλο Πρόεδρο. Έχοντας εγκατασταθεί μόνιμα στο Μαρακές, στο Μαρόκο, το οποίο γνωρίζει τόσο καλά όσο και τη Γαλλία, καθώς εκεί πέρασε ένα μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων, έχει αναπτύξει στην Καζαμπλάνκα σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα με την εταιρεία συμβουλών και διαχείρισης Parnasse International. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι διαμένει στην αφρικανική ήπειρο ο Στρος Καν έχει πιάσει πελάτες, εκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν, πολλούς Αφρικανούς ηγέτες. Ανάμεσα στους πολιτικούς που συμβουλεύει είναι ο Πρόεδρος του Κονγκό, Ντενίς Σασού-Ενγκέσο, που μόλις ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την επίτευξη οικονομικής στήριξης, αλλά και ο Σενεγαλέζος Πρόεδρος Μακί Σαλ και ο πρόεδρος του Τόγκο Φορ Γκανασινμπέ.

Γαμπρός για τέταρτη φορά
Η ζωή δεν φαίνεται να χαμογελάει ξανά μόνο στα επαγγελματικά στον Ντομινίκ Στρος Καν. Την προηγούμενη Κυριακή ο 68χρονος πρώην πολιτικός παντρεύτηκε για 4η φορά τη σύντροφό του Μυριάμ Λαουφίρ. Η νέα κυρία Στρος Καν, όπως και η προηγούμενη, είναι δημοσιογράφος, 49 ετών, γεννημένη στο Ραμπάτ του Μαρόκου. Πρώην υπεύθυνη των ψηφιακών μέσων της France Télévisions γνωρίστηκε με τον Στρος Καν το 2013, όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τη σεξουαλική παρενόχληση της καμαριέρας στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ της Νέας Υόρκης, από το οποίο ο ισχυρός άνδρας έχασε την προεδρία του ΔΝΤ αλλά και τη θέση του υποψηφίου Προέδρου της Γαλλίας.
Από το γάμο του ζευγαριού δεν έλειπε η χλιδή. Το μυστήριο τελέστηκε στο πολυτελές ριάντ που διαθέτει ο Στρος Καν στο Μαρακές, ενώπιον λίγων και εκλεκτών καλεσμένων, αναφέρουν δημοσιεύματα. Η Μυριάμ, που θεωρείται πολύ πετυχημένη επιχειρηματίας, είναι ιδιοκτήτρια του ψηφιακού πρακτορείου επικοινωνίας Daenerys’Com, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 στο Μαρόκο.
Το νιόπαντρο ζευγάρι επισκέπτεται τακτικά τη Γαλλία. Στο Μαρόκο συχνάζουν σε ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο, το οποίο έχουν κάνει στέκι τους.

Αισθητή παντού η κρίση

Πίσω στη Γαλλία, όπου η οικονομική κρίση αρχίζει και γίνεται αισθητή παντού. Μπορεί ο Στρος Καν να είχε την οικονομική επιφάνεια για έναν πανάκριβο γάμο, όμως ολοένα και νεότεροι συμπατριώτες του καταφεύγουν στη λύση του δανεισμού για να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Το κόστος της γαμήλιας τελετής και δεξίωσης ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις τις 30.000 ευρώ. Πολλά ζευγάρια που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν το κόστος για τις χρυσές βέρες προτιμούν τελευταία την οικονομική λύση του τατουάζ.
Το τελευταίο διάστημα η οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί Γάλλοι εξαιτίας της παρατεταμένης πολιτικής λιτότητας και της φιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει ο Εμανουέλ Μακρόν, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων.
Για πρώτη φορά όλα τα συνδικάτα συμφώνησαν να συνεργαστούν για νέες διαδηλώσεις και να συμμετάσχουν στην εθνική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στον δημόσιο τομέα.
Έτσι ο Μακρόν βρέθηκε σχεδόν αντιμέτωπος με επανάσταση των δημοσίων υπαλλήλων την εβδομάδα που μας πέρασε, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις παρέλυσαν τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνδικάτου CGT, διοργανώθηκαν συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα 130 διαδηλώσεις. Όπως ισχυρίζονται εκπρόσωποι του συνδικάτου, στις μεγαλύτερες 70 πόλεις συμμετείχαν 400.000 άνθρωποι, ωστόσο το γαλλικό πρακτορείο έκανε λόγο για 55.000. Στο Παρίσι η CGT υποστήριξε ότι η συμμετοχή άγγιξε τις 45.000 πολίτες, όμως η αστυνομία υποβάθμισε στις 26.000. Από την πλευρά του το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε την εκτίμηση πως στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν από 209.000 έως 400.000 πολίτες. Στη Γαλλία οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν να απεργήσουν δέκα ολόκληρα χρόνια. Ήταν η πρώτη φορά που όλα μαζί τα συνδικάτα απηύθυναν κάλεσμα για μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν για το δημόσιο, μεταξύ των οποίων είναι πάγωμα μισθών και οι περικοπές 120.000 θέσεων εργασίας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων παρέμειναν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολλά σχολεία, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν στα νοσοκομεία. Από την απεργία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκλήθηκε η ακύρωση πολλών πτήσεων.
Στο περιθώριο των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις στη γαλλική πρωτεύουσα όπου έγιναν οκτώ συλλήψεις.

Ο Μακρόν ρίχνει λάδι στη φωτιά

Πάντως ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να ανακόψει την κοινωνική ανάφλεξη, αλλά, αντί να επιτύχει εκτόνωση, ρίχνει λάδι στη φωτιά με αμφιλεγόμενες φράσεις του που προκαλούν επικρίσεις για «αλαζονεία» .
Στη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Κορτέζ 150 μισθωτοί και απολυμένοι πρώην εργαζόμενοι μιας βιομηχανίας εξοπλισμού αυτοκινήτων προσπάθησαν να τον πλησιάσουν, αλλά απωθήθηκαν βίαια από τους αστυνομικούς.
Σε συνομιλίες του με τοπικούς αξιωματούχος ο Μακρόν δήλωσε ότι «ορισμένοι, αντί να τα κάνουν “όλα μπουρδέλο”, καλά θα έκαναν να ψάξουν να βρουν δουλειά».
Σάλο προκάλεσε η φράση αυτή που σχολιάστηκε ως «περιφρόνηση» από τον «πρόεδρο των πλουσίων» για τους εργαζομένους και τους λιγότερο προνομιούχους πολίτες.
Ο εκπρόσωπος του προεδρικού μεγάρου δήλωσε ότι ο Μακρόν «δεν αποσύρει τίποτε ως προς την ουσία» των δηλώσεών του, αλλά «δεν θα χρησιμοποιούσε σε επίσημο πλαίσιο τη λέξη “μπουρδέλο”, την οποία χρησιμοποίησε σε μια άτυπη συζήτηση».
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μακρόν μιλούσε απαξιωτικά για εργαζόμενους ή ανθρώπους που αναζητούν μια εργασία. Τα γαλλικά ΜΜΕ έσπευσαν να δημοσιεύσουν έναν μακρύ κατάλογο από αμφιλεγόμενες φράσεις του.
Πριν από μια διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Μακρόν είχε πει: «Δεν θα υποχωρήσω απέναντι στους τεμπέληδες, στους κυνικούς και στους εξτρεμιστές».
Το Ιούλιο είχε δηλώσει: «Ένας σταθμός είναι ένα μέρος όπου διασταυρώνεσαι με ανθρώπους επιτυχημένους και ανθρώπους που δεν είναι τίποτα».
Όταν ήταν υπουργός είχε χαρακτηρίσει «αγράμματους» τους εργαζομένους ενός σφαγείου στη Βρετάνη, που έκλεισε μετά την απόλυση σχεδόν 800 ανθρώπων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Harris Interactive, ποσοστό 57% των Γάλλων δηλώνουν ότι έχουν σοκαριστεί από τα λόγια του Μακρόν και 71% κρίνουν ότι αυτός ο τρόπος ομιλίας είναι επιβλαβής για την κατανόηση της δράσης του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy