Ο Π. Πεσλίκας εκπροσωπεί την Κύπρο στην Μπιενάλε Βενετίας

Με τον καλλιτέχνη Πόλυ Πεσλίκα, εκπροσωπείται η Κύπρος στην 57η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας.

Ανακοίνωση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αναφέρει ότι “η έκθεση του κυπριακού περιπτέρου, που θα επικεντρώνεται στο μέσο της ζωγραφικής, θα φιλοξενήσει παράλληλα μια σειρά από παρεμβάσεις και ανταλλαγές με την καλλιτεχνική ομάδα Νεωτερισμοί Τουμάζου, τη συγγραφέα Mirene Arsanios και τον κεραμίστα Βαλεντίνο Χαραλάμπους”.

Ο Jan Verwoert, επιμελητής της κυπριακής συμμετοχής στην επικείμενη διοργάνωση, σημειώνει πως “ανταποκρινόμενος στην Ανοικτή Πρόσκληση, ο Πεσλίκας πρότεινε μια σειρά από ιδέες που απηχούν έντονα το πνεύμα της επιμελητικής προσέγγισης και με βάση την καλλιτεχνική του πρακτική, πείθει για τη δυνατότητα της ζωγραφικής να μεταδώσει την ένταση μιας στοιχειώδους εμπειρίας”.

Αναφέρει ότι η παρουσία της δουλειάς του Πόλυ Πεσκλίκα θα προσδιορίσει την ατμόσφαιρα, θα ορίσει το “κλειδί”, και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την συντέλεση ανταλλαγών στην έκθεση.

Ο επιμελητής της κυπριακής συμμετοχής στην 57η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, αναφέρει, επίσης, ότι “λίγοι θα μπορούσαν να ενσαρκώσουν την εντόπια ευφυΐα της διεθνούς συναλλαγής καλύτερα από την καλλιτεχνική ομάδα `Νεωτερισμοί Τουμάζου` (Μαρία Τουμάζου, Μαρίνα Ξενοφώντος, Ορέστης Λαζούρας)”.

Προσθέτει ότι “έχοντας πάρει το όνομά τους από ένα κατάστημα στη Λευκωσία που εμπορευόταν διάφορα προϊόντα και νεωτερισμούς και το οποίο διαχειριζόταν ο παππούς ενός από τα μέλη της ομάδας, πρόκειται για μια ομάδα ευφραδή σε πολλές γλώσσες — την ποίηση, την περφόρμανς, τη μουσική, τη μόδα και την αποκαλούμενη object-art”.

Για την Mirene Arsanios ο Jan Verwoert αναφέρει ότι “είναι μια καλλιτέχνης συγγραφέας από τη Βηρυτό, με βάση της τη Νέα Υόρκη η οποία διηγείται την ιστορία των στιγμών εκείνων όπου η βιογραφία συναντά την ιστορία, ενώ καθώς η καθημερινότητα συνεχίζεται την ώρα που τα ιστορικά γεγονότα συμβαίνουν, οι αναμνήσεις καταλήγουν να συσσωματώνονται με ιδιόμορφους τρόπους”.

Για τον κεραμίστα, Βαλεντίνο Χαραλάμπους, ο επιμελητής σημειώνει ότι “ ο Χαραλάμπους, έχοντας συγκεντρώσει ένα μοναδικό σύνολο γνώσεων στη διαδικασία δημιουργίας της τέχνης του, έχει γίνει διδάσκαλος και πηγή έμπνευσης για πολλούς που τον έχουν επισκεφτεί στο εργαστήρι του και γνωρίζει πώς λειτουργούν τα κυπριακά χώματα όταν αυτά μετατρέπονται σε χρωστική ουσία”.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι η κυπριακή συμμετοχή, “επικαλείται ένα συγκεκριμένο πνεύμα: αναφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο ως μια ζώνη όπου οι ταξιδιώτες συναντούν ο ένας τον άλλο, καθώς οι πορείες τους διασταυρώνονται”.

Ο Πόλυς Πεσλίκας (γ. 1973, Λεμεσός) ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η πρακτική του επικεντρώνεται στη ζωγραφική, προτείνοντας μια μεθοδική σχέση με το συγκεκριμένο μέσο. O Πεσλίκας αντιμετωπίζει τον καμβά ως ένα χώρο όπου μπορεί να επεξεργαστεί την έννοια του χρόνου και συχνά εργάζεται με θραύσματα εικόνων και στοιχεία που προϋπάρχουν στη σφαίρα της ανθρώπινης δραστηριότητας και της ιστορίας της τέχνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, επινοεί νέες σχέσεις με υπάρχουσες αφηγήσεις, τις οποίες ενσωματώνει στη ζωγραφική του μέσα από αναφορές σε άλλα εικαστικά μέσα. Στην προσπάθειά του να κατανοήσει τη ζωγραφική, στρέφεται συχνά προς άλλες πρακτικές: έχει συνεργαστεί με ομάδες σύγχρονου χορού, δίδαξε στη δημόσια εκπαίδευση και αποτέλεσε μέρος του δημιουργικού πυρήνα του πολιτιστικού περιοδικού Υστερόγραφο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την επιμέλεια ατομικών και ομαδικών εκθέσεων άλλων καλλιτεχνών.

Κατά τα τελευταία τρία χρόνια είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του VOLKS, ενός νεοσύστατου χώρου σύγχρονης τέχνης στη Λευκωσία. Οι πιο πρόσφατες ατομικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν στο Künstlerhaus Bethanien, Βερολίνο, και VOLKS, Λευκωσία. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων στο Halle 14, Λειψία, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC) και το Point Centre for Contemporary Art, Λευκωσία.

Στην επόμενη διοργάνωση, το κυπριακό περίπτερο θα φιλοξενηθεί στο Associazione Culturale Spiazzi (Castello 3865, 30124 Venezia), κοντά στους επίσημους εκθεσιακούς χώρους της Μπιενάλε (Arsenale). Το πλήρες πρόγραμμα της έκθεσης θα δημοσιοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η 57η Μπιενάλε Βενετίας, με διευθύντρια την Christine Macel, ανοίγει στις 10 Μαΐου 2017 για τα ΜΜΕ και διαπιστευμένους επαγγελματίες και στις 13 Μαΐου για το κοινό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy