Ο Πεδιαίος ενώνει τη Λευκωσία…

Τεχνο-οικονομική μελέτη αρχίζει το συντομότερο

Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, οι τεχνοκράτες του μάστερ πλαν Λευκωσίας, εκπρόσωποι της ΕΕ και άλλων δυνητικών χρηματοδοτών, σε συνεργασία με τα ΗΕ, θα επισκεφθούν την περιοχή παρά την κοίτη του Πεδιαίου, ώστε το συντομότερο να αρχίσει η τεχνο-οικονομική μελέτη ανάπτυξης της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής, Μιχάλης Λοϊζίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το έργο μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται εντός του 2018, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη μαγιά» από τη μελέτη για το μάστερ πλαν Λευκωσίας και αφορά την αναβάθμιση υποδομών και κτιριακών χώρων, δημιουργίας χώρων αναψυχής, ξεκούρασης και σε πρώτη φάση την επέκταση της υφιστάμενης διαδρομής για πεζούς και ποδηλάτες στην κοίτη του Πεδιαίου, ώστε να φτάσει και στην κατεχόμενη πλευρά. Αυτό θα γίνει, πρόσθεσε, με μια μικρή παράκαμψη ώστε η διαδρομή να γίνεται μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας μέχρι να διανοιχθεί οδόφραγμα σε σημείο εντός της κοίτης του ποταμού.

Ο κ. Λοϊζίδης εξήγησε ότι υπάρχει συμφωνία των ομάδων της Τεχνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για διερεύνηση των δυνατοτήτων δημιουργίας σύνδεσης μέσω μιας κοινής διαδρομής εντός της κοίτης του Πεδιαίου, των δύο πλευρών στη Λευκωσία. Τα σημεία αναβάθμισης ή δημιουργίας, σημείωσε, έχουν προκαταρκτικά καταγραφεί στο μάστερ πλαν Λευκωσίας που έγινε εδώ και αρκετά χρόνια. «Όλα αυτά θα μπουν σε ένα πλαίσιο τεχνο-οικονομικής μελέτης που θα καταγράψει τα σημεία για τα οποία πρέπει να ληφθεί είτε πολιτική είτε τεχνική απόφαση, να διαχωριστούν αυτά, ώστε να προχωρήσει το έργο», είπε.

Την τελική τεχνο-οικονομική μελέτη που θα γίνει, συνέχισε, θα εγκρίνουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι είναι ενημερωμένοι για το θέμα και περιμένουν πιο ενδελεχή ενημέρωση για να δουν εάν το έργο είναι εφαρμόσιμο ή έχει κάποιες εγγενείς δυσκολίες που πρέπει να εξεταστούν.

Το κόστος του έργου για την κατεχόμενη πλευρά αναμένεται να καλυφθεί από τον χρηματοδοτικό κανονισμό για τους Τ/κ, εξήγησε, προσθέτοντας ότι και για την επέκταση και ανάπτυξη στις ελεύθερες περιοχές «υπάρχουν συνεργασίες με την ΕΕ που θα μπορούσαν να δώσουν το κονδύλι για ένα ολοκληρωμένο έργο που εξυπηρετεί έναν τόσο σημαντικό σκοπό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η επίσκεψή τους θα ξεκινήσει από το τέλος της υφιστάμενης διαδρομής στην κοίτη του Πεδιαίου, θα διασχίσουν τη νεκρή ζώνη, στρατιωτική περιοχή στα κατεχόμενα, το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να φτάσουν στο καταληκτικό σημείο του έργου. «Θα δούμε ολόκληρο το χώρο που είναι ανέγγιχτος όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy