Ο πολιτισμός στις εκλογές

Κάθετα

Ο πολιτισμός στις εκλογές

του Αντώνη Γεωργίου

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έλειψαν οι επισημάνσεις για την παράλειψη του υποψηφίου για την προεδρία Σταύρου Μαλά, κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, να αναφερθεί έστω και επιγραμματικά στον πολιτισμό. Ήταν μια πρώτη μόνο κατάθεση προγραμματικών θέσεων, όμως η παράλειψη αυτή για αρκετούς επιβεβαίωσε την πεποίθηση πως οι πολιτικοί δεν δίνουν σημασία στα θέματα του πολιτισμού και στις τέχνες. Η απογοήτευση ήταν πιο έντονη αφού η υποψηφιότητα του κ. Μαλά προέρχεται από έναν πολιτικό χώρο, από τον οποίο αρκετοί προσδοκούν μεγαλύτερη ευαισθησία για το θέμα.

Κανένας δεν θέλει να ακούσει ξανά τις ίδιες υποσχέσεις και υποτιθέμενες δεσμεύσεις που μοιράζουν απλόχερα προεκλογικά οι υποψήφιοι. Ως πολίτες περιμένουμε να ακούσουμε μετρημένες και συγκεκριμένες εισηγήσεις τουλάχιστον, αφού δυστυχώς απέχουμε ακόμα από την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου και εφαρμόσιμου οράματος για τον πολιτισμό. Η αλήθεια είναι ότι ο πολιτισμός δεν αποτελούσε πότε προτεραιότητα. Ούτε η πρόσφατη διακυβέρνηση της Αριστεράς κατάφερε, για πολλούς λόγους, να υλοποιήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα για τον πολιτισμό, όπως αναμένονταν, παρ’ όλο που μεταξύ άλλων παρέδωσε το Θέατρο ΘΟΚ στη Λευκωσία και το Θεατρικό Μουσείο στη Λεμεσό.

Ο σημερινός Πρόεδρος μοίρασε και για τον πολιτισμό πληθώρα υποσχέσεων που δεν έχουν υλοποιηθεί και ας προσπαθεί κατά τους μήνες που του απέμειναν να πείσει ότι κι εδώ υπήρξε «έργο». Όπως έγινε με την εξαγγελία για την Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, «για να ακούγεται και η δική μας η φωνή (στο εξωτερικό), για επιστημονικούς, πολιτικούς και εθνικούς λόγους», όπως προβλήθηκε πολλάκις. Με αυτό τον τρόπο κατανοούμε τη χρησιμότητα ενός τέτοιου ιδρύματος και του δίνουμε προτεραιότητα έναντι άλλων ζητημάτων. Μέχρι και «χορηγός» για το κτίριο της Ακαδημίας μάθαμε πως υπάρχει, πώς αλλιώς; Χωρίς κτίριο επιβλητικό τι σόι ακαδημία θα είναι άλλωστε; Για εκείνα τα επιδόματα και τις συντάξεις που κόπηκαν από τους καλλιτέχνες δεν βρέθηκε κανένας χορηγός;

Δεν χρειάζεται λοιπόν να ακούσουμε ξανά πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός, ούτε γενικόλογες διακηρύξεις για την «πολιτιστική βιομηχανία» ή την «πολιτιστική αναδιάρθρωση» και την «πολιτιστική αποκέντρωση». Ας ακούσουμε συγκεκριμένα τις προτεραιότητες του κάθε υποψήφιου Προέδρου.

Ας ξεκινήσουμε από τους ανθρώπους της Τέχνης: τι θα γίνει με τα επιδόματα και τις τιμητικές συντάξεις που κόπηκαν ειδικά τώρα που, όπως λένε κάποιοι, η «κρίση έχει περάσει» και ελέω προεκλογικής περιόδου βρίσκονται λεφτά για να ικανοποιούνται διάφορα άλλα αιτήματα; Θα συνεχίσει το κράτος και η πολιτεία γενικότερα να παρανομεί και να μη δίνει το 1% για εμπλουτισμό δημοσίων κτιρίων με έργα τέχνης όπως προβλέπει υφιστάμενη νομοθεσία; Θα στηριχτούν πολιτιστικά ένθετα στον Τύπο, λογοτεχνικά περιοδικά, θα γίνει υποχρεωτικό ένα πολιτιστικό δελτίο στην τηλεόραση; Θα ανεγερθεί το Κυπριακό Μουσείο και θα διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας του; Θα συνεχίσουμε να αποκλείουμε μαθητές από τα μαθήματα τεχνών στα σχολεία; Για το βιβλίο, τον κινηματογράφο, το θέατρο, το χορό, όχι άλλες πολλές και αόριστες υποσχέσεις, ας ακούσουμε έστω μια συγκεκριμένη εισήγηση για τον κάθε τομέα.

Δεν απαιτούμε από τον όποιο υποψήφιο Πρόεδρο να γνωρίζει λεπτομερώς τέτοια ζητήματα, αλλά να έχει τη βούληση και τη θέληση να ενημερωθεί, να εμπιστευτεί τους κατάλληλους συνεργάτες, να αγγίξει τα φλέγοντα θέματα και να προβεί σε αλλαγές. Ας εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες, τις γνώσεις που ήδη υπάρχουν στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες αλλά και έκτος.

Θα ήταν καλό, τέλος, να βλέπαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υπουργούς του σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν είναι ότι δεν πάει κανείς: και τον ίδιο τον κ. Μαλά, μιας και αυτός ήταν η αφορμή για αυτό το σημείωμα, έτυχε να τον δω πρόσφατα, σε θεατρική παράσταση και τον Πρόεδρο Χριστόφια παλαιότερα, όπως και μερικούς άλλους πολιτικούς. Να γίνεται όμως αυτό συχνά και, ναι, θεσμικά. Πώς πάνε σε μνημόσυνα, γάμους, ποδοσφαιρικούς αγώνες; Όσο επιφανειακό και αν ακούγεται αυτό, η παρουσία τους έχει σημασία. Όχι από υποκρισία. Από υποχρέωση. Απέναντι στην πολιτιστική παραγωγή και στους ανθρώπους του πολιτισμού. Είναι δείγμα σεβασμού και σίγουρα κακό δεν θα πάθουν. Αντιθέτως.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.