Ο Πούτιν κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι θέλει να βυθίσει τη Ρωσία στο χάος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραχώρησε την καθιερωμένη, ετήσια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σε χιλιάδες δημοσιογράφους.

Ως μοναδικός εγγυητής της σταθερότητας, απέναντι σε μια περιθωριοποιήμενη αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει να βυθίσει τη Ρωσία στο χάος, εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην καθιερωμένη, ετήσια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε την Πέμπτη σε χιλιάδες δημοσιογράφους.

Μία εβδομάδα αφότου επισημοποίησε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, για μια τέταρτη θητεία, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο –και εφόσον κερδίσει θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2024– ο Πούτιν παραχώρησε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου σε περισσότερους από 1.600 δημοσιογράφους από ρωσικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης: επί 3 ώρες και 40 λεπτά απάντησε σε 73 ερωτήσεις που αφορούσαν τη ρωσική καθημερινότητα, την οικονομία ή ακόμη και τα μεγάλα διεθνή ζητήματα.

Εν όψει των εκλογών της 18ης Μαρτίου, του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει κάποιος πραγματικός αντίπαλός υποψήφιος. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Levada, ο Πούτιν προηγείται με συντριπτική διαφορά, συγκεντρώνοντας ποσοστό 75% στην πρόθεση ψήφου.

Αφού εξήγησε ότι ο ίδιος επιθυμεί ένα “ανταγωνιστικό” πολιτικό σύστημα και αρνήθηκε ότι έχει απομονώσει την αντιπολίτευση, κλήθηκε να απαντήσει σε μια ερώτηση που του έθεσε η συνυποψήφιά του στις εκλογές Ξένια Σαμπτσάκ, η οποία μετείχε στη συνέντευξη Τύπου ως διαπιστευμένη δημοσιογράφος του ανεξάρτητου τηλεοπτικού καναλιού “Ντοζντ”. Η Σαμπτσάκ τον ρώτησε για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο Αλεξέι Ναβάλντι, ο κυριότερος εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στον οποίο απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα λόγω μιας πρόσφατης καταδίκης του, αλλά και για τις δολοφονίες προσώπων που έχουν επικρίνει την εξουσία.

“Η εξουσία δεν φοβάται κανέναν”, απάντησε ο Πούτιν. Στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα την Ουκρανία, η οποία το 2014, μετά το κίνημα της πλατείας Μαϊντάν βίωσε μια στροφή προς τη Δύση και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της και με το πολιτικό κίνημα του αντιπολιτευόμενου στην Ουκρανία , πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

“Θέλετε να έχετε χιλιάδες Σαακασβίλι να τρέχουν στις πλατείες σας; (…) Αυτοί οι Σαακασβίλι να αποσταθεροποιούν την κατάσταση στη χώρα; (…) Θέλετε να βιώνουμε τη μια Μαϊντάν πάνω στην άλλη; Θέλετε να έχουμε απόπειρες πραξικοπήματος; (…) Είμαι πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών δεν το θέλει και δεν θα το επιτρέψει”, τόνισε.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θα κατέβει στις εκλογές ως “ανεξάρτητος” και όχι ως υποψήφιος του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας και ότι ελπίζει να έχει “την ευρεία υποστήριξη των συμπολιτών του”. Η κυριότερη πρόκληση για τον πρόεδρο θα είναι να πείσει τους Ρώσους ότι θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές: μόνο το 28% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι είναι “βέβαιο” ότι θα ψηφίσουν τον Μάρτιο, σύμφωνα πάντα με το ινστιτούτο Levada.

Στη συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι βασική προτεραιότητα της επόμενης θητείας του θα είναι να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων. Τόνισε ότι η χώρα κατάφερε “να ξεπαράσει τα σοκ”, όπως την πτώση της τιμής του πετρελαίου και της κυρώσεις της Δύσης που μείωσαν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, εμφανίστηκε πιο επιθετικός, ενώ αρνήθηκε για πολλοστή φορά ότι η Μόσχα αναμίχθηκε με οποιοδήποτε τρόπο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2016. “Όλα αυτά είναι επινοήσεις των ανθρώπων που αντιπολιτεύονται τον (Ντόναλντ) Τραμπ για να απονομιμοποιήσουν το έργο του”, επέμεινε.

Η Ρωσία, που θα φιλοξενήσει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο το Μουντιάλ, βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο ενός σκανδάλου ντόπινγκ που της έχει στοιχίσει τον αποκλεισμό της από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα επιτραπεί πάντως σε ορισμένους Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν. Αναγνωρίζοντας ότι η Ρωσία είναι εν μέρει “ένοχη”, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα υπερασπιστεί τους αθλητές της “στα δικαστήρια”. Κατηγόρησε επίσης τον Γκιγκόρι Ροντσένκοφ, τον πρώην διευθυντή του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ στη Μόσχα που αποκάλυψε την υπόθεση ότι εργάζεται “για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy