Ο Πρόεδρος να είναι «πιο σταθερός στις θέσεις του», λέει ο Γ.Περδίκης

«Δεν πρόκειται να υποσκάψουμε τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να είναι πιο διεκδικητικός και να είναι και πιο σταθερός στις θέσεις του» δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η θέση «θα γίνουν οπωσδήποτε οι γεωτρήσεις» μετατράπηκε σήμερα στο «θα αποφασίσουν οι εταιρείες».

Είπε ακόμη ότι οι εταιρείες έχουν δεσμεύσεις βάσει του συμβολαίου, ενώ η πολιτική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι θα γίνει η γεώτρηση. Πρόσθεσε παράλληλα ότι για τους Οικολόγους μετρά η πολιτική δέσμευση.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, το γεωτρύπανο βρίσκεται ακόμη στην Τενερίφη της Ισπανίας και «ακόμα και σήμερα να ξεκινήσει δεν θα προλάβει να βρίσκεται στην Κύπρο και να εγκατασταθεί στις 12 Ιουλίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «από εκεί που μας έλεγαν ότι οπωσδήποτε θα γίνει η γεώτρηση, σήμερα μας είπαν ότι είναι θέμα των εταιρειών» ενώ διερωτήθηκε αν ευσταθεί η πολιτική διαβεβαίωση ότι θα γίνει οπωσδήποτε η γεώτρηση, ανεξάρτητα από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στην επικείμενη Διάσκεψη για την Κύπρο, στην Ελβετία, ο Πρόεδρος των Οικολόγων εξέφρασε ανησυχία ότι «κάποιοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη» στα θέματα των εγγυήσεων και της παραμονής των στρατευμάτων με τη λύση του Κυπριακού.

Από τη στιγμή που δεν αποτελεί προϋπόθεση ότι η συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων θα ξεκινήσει εφόσον υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ουσιαστικά έχει σημειωθεί μια πρώτη μεγάλη υποχώρηση, είπε.

Πρόσθεσε ότι η λειτουργία δύο παράλληλων διαδικασιών εγκυμονεί τον κίνδυνο «ουσιαστικά να εγκλωβιστούμε σε ένα ναρκοπέδιο» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κατηγορείται ότι δεν επιδεικνύει θετική διάθεση λόγω εκλογών, αλλά και με το ζήτημα της γεώτρησης, που όπως είπε, θα προκύψει στην πάροδο των διαπραγματεύσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy