Ο Πρόεδρος της Βουλής ζητά τη λίστα Λανγκάρτ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου απευθύνεται εντός της ημέρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών για να ζητήσει την υλοποίηση της απόφασης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Θεσμού για παράδοση της λίστας Λαγνκάρτ στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο δηλώσεων του μετά από συνάντηση με τον Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου στη Λευκωσία, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου και Θεσμών αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν την κατάθεση της λίστας Λαγνκάρτ στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Διευκρίνισε ότι οι δύο Επιτροπές κατέληξαν στην απόφαση όχι για να στείλουν μήνυμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που έχουν την ευθύνη να την επεξεργαστούν, αλλά για να υπάρχει πρόσθετη διασφάλιση ότι η λίστα δεν θα αλλοιωθεί ή ότι δεν θα αφαιρεθούν από αυτή ονόματα φυσικών προσώπων.

“Μετά από αυτή την απόφαση των δύο Επιτροπών θα απευθυνθώ, ως Πρόεδρος του σώματος, προς την εκτελεστική εξουσία, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών και θα ζητήσω την υλοποίηση του αιτήματος που αποφάσισαν να διατυπώσουν οι δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα διασφαλίσει το απόρρητο της λίστας, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ο αρμόδιος για να κάνει επεξεργασία της λίστας, αλλά η αρμοδιότητα ανήκει στον Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, με βασικό στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο οι καταθέσεις και οι καταθέτες, που περιέχονται στη λίστα έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και ότι οι φορολογικές τους υποχρεώσεις στην Κύπρο συνάδουν με την ύπαρξη καταθέσεων για τη συγκεκριμένη περίοδο στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Πρόσθεσε ότι η λίστα αφορά μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα.

Περαιτέρω ανέφερε ότι από το 2014 έχει συνομολογηθεί από 60 κράτη μία συμφωνία που προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για σκοπούς φορολογίας θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2016 και συνεπώς οι φορολογικές αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν το σύμφωνο, που συνυπέγραψε και η Ελβετία για να υπάρξει διερεύνηση και σε πολλές άλλες τράπεζες και άλλες χώρες, ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας για πλήρη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, όσων έχουν καταθέσεις και δεν έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος της Κύπρου.

Ερωτηθείς εάν θα δοθεί δικαίωμα ανάγνωσης της λίστας στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε αρνητικά επαναλαμβάνοντας ότι η λίστα ζητείται για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση της.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε επίσης πως εάν στην πορεία υπάρξει θέμα διερεύνησης από πλευράς του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων για οποιοδήποτε Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο που έχει καταθέσεις και παρέλειψε να εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, η θέση του είναι ότι κανείς δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από τον όποιο νόμο για να παρανομεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η Λίστα Λανγκάρτ πρέπει να εξεταστεί με τρόπο αδιάβλητο για αυτό και ζητήθηκε όπως ακατέργαστη παραδοθεί στη Βουλή στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ παρατήρησε ότι υπάρχει κακή εμπειρία άλλων κρατών, στα οποία η λίστα αλλοιώθηκε και η εμπειρία με τις καταθέσεις και τις εκροές την περίοδο του κουρέματος.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι στο βαθμό που σε αυτή τη λίστα περιέχονται πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα με την ευρύτητα του ορισμού που δίνει η Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να τύχουν της ίδιας προστασίας με τους άλλους πολίτες.

“Μας ενδιαφέρει η τήρηση της νομιμότητας και η αδιάβλητη η εξέταση του καταλόγου” κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy