Ο Πρόεδρος του ΕΚ ζητά από τους 27 να λάβουν υπόψιν τους το ψήφισμα για το Brexit

Την προσοχή των ηγετών στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, επέστησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την παρέμβασή του στον προγραμματισμένο διάλογο των 28 με το ΕΚ, στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι επεσήμανε ότι ο ΕΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική προσέγγιση που υιοθέτησε η Τερέζα Μέι στη ομιλία της στη Φλωρεντία, αλλά συγχρόνως, συμφωνεί απολύτως με τον Μισέλ Μπαρνιέ ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει σημειωθεί “επαρκής πρόοδος”.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ είπε στους ηγέτες ότι το ΕΚ εξακολουθεί να περιμένουμε μια σαφή απάντηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και στα τρία βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης.

“Η συμφωνία εξόδου πρέπει να διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες. Πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ζητήματος της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τιμήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως κράτος μέλος – τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο”, τόνισε.
 
Επεσήμανε δε ότι τα όσα είπε η Μέι στη Φλωρεντία πρέπει τώρα να μετατραπούν σε απτές δεσμεύσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους επόμενους δύο μήνες, έτσι ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις το Δεκέμβριο.
 
Από την άλλη αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Ταγιάνι δήλωσε πως  η Ευρώπη σκέφτεται σκληρά για το δικό της μέλλον και πως οι 27 θα πρέπει να βρουν απαντήσεις σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα: “τι θέλουμε να κάνουμε μαζί στο μέλλον και πώς θέλουμε να το κάνουμε”.

“Όπως θα θυμάστε, το Κοινοβούλιο ήταν το πρώτο που συνέβαλε σε αυτή τη διαδικασία προβληματισμού, μέσω των εκθέσεων Brok-Bresso, Böge-Bérès και Verhofstadt”, είπε στους ηγέτες.

Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο της Κομισιόν για τα πιθανά σενάρια και, πιο πρόσφατα, ο Πρόεδρος Μακρόν έθεσε στο τραπέζι μια σειρά ιδεών και προτάσεων που απαιτούν διεξοδική εξέταση. “Το Κοινοβούλιο, ως δημοκρατικό και ανοιχτό φόρουμ για συζήτηση”, είπε, ¨έχει ως στόχο – και έχει θεσμικό καθήκον – να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης”.
 
Αποκάλυψε μάλιστα ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να αφιερώσει μια σειρά συζητήσεων στην ολομέλεια για το μέλλον της Ευρώπης και να καλέσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και κορυφαίους Ευρωπαίους πολίτες που επιθυμούν να μιλήσουν για να σκιαγραφήσουν το όραμά τους και να συζητήσουν με το σώμα . “Έχω ήδη επεκτείνει αυτή την πρόσκληση σε ορισμένους από εσάς προσωπικά και θα σας αποστείλουμε γραπτή πρόσκληση τις επόμενες ημέρες”, διευκρίνισε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
 
Υπενθύμισε δε ότι η διάσκεψη των προέδρων σημείωσε ως ένα από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης τη θέση του επικεφαλής υποψήφιου των πολιτικών ομάδων για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν (Spitzenkandidaten).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy