Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης αυξάνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών

Η φιλοσοφία και ο προϋπολογισμός όπως τον εκπονεί η κυβέρνηση πάνω σε ετήσια βάση έχει οδηγήσει στην αύξηση του χάσματος μεταξύ του 10% των πλουσίων και όλων των υπολοίπων 90%. 

 

Ο προϋπολογισμός, ο οποίος έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων χθες, ακολουθεί την φιλοσοφία της κυβέρνησης των πέντε τελευταίων χρόνων, η οποία έχει οδηγήσει κατά την άποψη μας, σε μια ανάπτυξη που δεν βασίζεται πάνω σε γερά θεμέλια τόνισε με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ , Άντρος Κυπριανού.

«Πρώτα και κύρια γιατί η ανάπτυξη δεν είναι ανάπτυξη η οποία βασίζεται πάνω σε οργανωμένο προγραμματισμό. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης αυτής που προέρχεται από την πώληση διαβατηρίων σε ξένους. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο, κατά την άποψη μας, μπορεί προσωρινά να βοηθήσει την οικονομία αλλά δεν μπορεί να την βοηθά σε βάθος χρόνου.

Ταυτόχρονα, δεν κατανέμεται αυτή η ανάπτυξη προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας. Αντιθέτως, από αυτήν έχει επωφεληθεί ένα μικρό μέρος της κοινωνίας.
Η φιλοσοφία και ο προϋπολογισμός όπως τον εκπονεί η κυβέρνηση πάνω σε ετήσια βάση έχει οδηγήσει στην αύξηση του χάσματος μεταξύ του 10% των πλουσίων και όλων των υπολοίπων 90%. Έχει οδηγήσει σε φτωχοποίηση μιας μεγάλης μερίδας του κυπριακού λαού. Έχει διπλασιαστεί η φτώχεια από το 2013 μέχρι το 2016.

Η ανεργία εξακολουθεί να είναι ψηλή γιατί δεν δημιουργούνται ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενώ έχουμε και το φαινόμενο των εργαζομένων φτωχών, δηλαδή κάποιοι εργάζονται και επειδή ο μισθός ο οποίος παίρνουν είναι πολύ χαμηλός είναι φτωχοί.

Την ίδια στιγμή είμαστε τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις δαπάνες στον τομέα της Υγείας, τελευταίοι στις δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές και στην εικοστή πρώτη θέση, δηλαδή λίγο πριν από τον πάτο, σε ότι αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη.
Εμείς θέλουμε να υπάρχει μια καλύτερη κατανομή των κονδυλιών στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε από την μια να ξεπεραστεί, είτε να σμικρυνθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των πλουσίων και όλων των υπολοίπων και από την άλλη να στηριχθούν σημαντικοί τομείς όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η ανάγκη για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Είναι για αυτό τον λόγο που έχουμε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό όπως και τα προηγούμενα χρόνια.»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy