Ο ΠτΔ έφυγε από την Πόλη, υπερβολικές αντιδράσεις απαντά ο Ακιντζί

Σήμερα αναχωρεί τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από την Κωνσταντινούπολη και όχι αύριο, όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από τη χθεσινή αιφνίδια άφιξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παρακάθησε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε χθες το βράδυ να μην παραστεί στο δείπνο έπειτα από την ενημέρωση που είχε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι ο Τ/κ ηγέτης προσκλήθηκε εσπευσμένα να παρακαθήσει στο δείπνο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε τη συνάντησή του την Πέμπτη με τον κ. Έιντε. Για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη την Παρασκευή είπε ότι υπάρχει προβληματισμός.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε χθες το απόγευμα ότι θα παραβρεθεί στο δείπνο και ο Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντέδρασε αμέσως λέγοντας: “Να έχετε ένα ωραίο δείπνο, εγώ δεν θα παραστώ”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα διμερείς επαφές με τον Πρωθυπουργό της Φιλανδίας και αργότερα με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και συζήτησαν το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά. Το μεσημέρι αναμένεται να μεταβεί στο Φανάρι όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ακιντζί: Υπερβολικές οι αντιδράσεις

AKINCI BAN KI-MOON

Με πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου μετέβη στο δείπνο χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, με την ευκαιρία της Συνόδου του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση, και στο περιθώριο αυτού είχε την ευκαιρία να έχει μια ωφέλιμη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί ευχαριστώντας και τους δύο, τον Ταγίπ Ερντογάν για την πρόσκληση και τον Μπαν Γκι μουν για την συνάντηση.

Επιστρέφοντας το μεσημέρι στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης προέβη σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μιλώντας για υπέρμετρες αντιδράσεις στην παρουσία του στην Πόλη, στην ε/κ πλευρά, και πως δεν γίνεται να στριμωχθεί ο τ/κ “λαός” μόνο στη νεκρή ζώνη.

Υπενθύμισε ότι με τον ΓΓ είχε συναντηθεί και τον Ιανουάριο στο Νταβός. Στη συνάντηση με τον κ. Μπαν, ανέφερε, είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν τις εξελίξεις και να ανταλλάξουν απόψεις για το πως μπορούν να αξιολογήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επόμενη χρονική περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου για την οποία ο Τ/κ έχει αναφέρει πολύ συχνά ότι δίδει πολύ σημασία. Αυτή η περίοδος των 7 μηνών, πρόσθεσε, δεν είναι σημαντική μόνο σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και για τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2016 λήγει και η θητεία του Μπαν Γκι μουν στα ΗΕ, ο οποίος με κάθε ευκαιρία του εκφράζει την επιθυμία να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του βλέποντας το πρόβλημα για το οποίο έχει προσπαθήσει και ο ίδιος πολύ, να λύνεται.

“Εργαζόμαστε για την λύση. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν η συνάντησή μας με τον ΓΓ. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν τις προσπάθειές μας χωρίς να το βάζουμε κάτω. Ωστόσο δεν είναι σωστό να μην υπογραμμίσω ότι πραγματικά δεν έχει νόημα να μην μπορεί να γίνει αποδεκτή (να χωνευθεί) η παρουσία μας εκεί. Πρέπει αντί να κινούμαστε και να αντιδρούμε με συναισθηματισμό να προχωρούμε μπροστά με κοινή λογική”. Επανέλαβε δε ότι οι εκλογές τέλειωσαν, η νέα Βουλή δημιουργήθηκε, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις εκλογές και να επικεντρωθούμε στη λύση, να εργαστούν με γρήγορους ρυθμούς για να αφήσουν πίσω τους και τα υπόλοιπα κεφάλαια και να δημιουργήσουν πλέον σε συνεργασία τις προϋποθέσεις για λύση. `Εμείς, ως τ/κ πλευρά, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας γι` αυτό. Θα εργαστούμε όσο καλύτερα γίνεται την επόμενη περίοδο για να πραγματοποιηθεί”.

Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών στις 27 Μαίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι γι` αυτούς δεν υπάρχει λόγος να μην πραγματοποιηθεί. Εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, συνέχισε, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις αυτοί που θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο. Σημείωσε δε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή που έκανε δηλώσεις δεν είχε τέτοιου είδους πληροφόρηση, έμαθε μέσω κοινωνικών μέσων δικτύωσης ότι “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την συνάντηση με τον κ. Έιντε λέγοντας πως αυτή είναι “δική τους απόφαση. Εμείς θα συναντηθούμε με τον κ. Έιντε το πρωί της Πέμπτης”.

Σε παρατήρηση ότι υπήρξαν δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδη πήγε στην Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης λαμβάνοντας υπόσχεση πως δεν δεν λάμβανε μέρος ο Τ/κ ηγέτης και κληθείς να σχολιάσει πως πραγματοποιήθηκε η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και πότε πήρε την πρόσκληση να πάει στην Πόλη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος προσκλήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο στο δείπνο που δόθηκε με αφορμή την Σύνοδο, προς τους αρχηγούς κρατών προσθέτοντας ότι αποδέχθηκε μια πρόσκληση που κανείς δεν είχε το δικαίωμα να υποσχεθεί ότι δεν θα αποστέλλονταν. Διερωτήθηκε τί πιο φυσικό από μια πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου για ένα δείπνο που ο ίδιος έδιδε προς τον “πρόεδρο” της “ΤΔΒΚ”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Υπενθύμισε ότι πριν ένα μήνα περίπου είχε μεταβεί και πάλι στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει μέρος στην σύνοδο του ΟΙΔ, όπου το ψευδοκράτος έχει το καθεστώς παρατηρητή μετά το 2004, όπως σημείωσε, και εκεί συμμετείχε και στις εργασίες. Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, δεν τίθετο θέμα να συμμετάσχει στις εργασίας της Συνόδου του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση. Αποδέχθηκε την πρόσκληση για δείπνο εκεί και με αφορμή την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στην Σύνοδο διερεύνησαν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνάντηση μαζί του και μόλις πήραν την πληροφορία ότι αυτό θα γίνει έκρινε ο ίδιος ότι ήταν πρόσφορο να πάει. “Εγώ ήξερα πηγαίνοντας εκεί ότι θα συναντούσα τον ΓΓ του ΟΗΕ. Δεν πήγα μόνο στο δείπνο. Πήγα και για το δείπνο αλλά και για την συνάντηση με τον ΓΓ. Εγώ δεν ξέρω τι είπαν κάποιοι γι` αυτό το θέμα στην ε/κ πλευρά, εγώ ξέρω αυτό που αφορά εμένα”.

Κληθείς να πει γιατί ενοχλήθηκε ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν ήθελε να προβεί σε υπέρμετρα σχόλια λέγοντας ότι θεωρεί χωρίς νόημα και τις υπέρμετρες αντιδράσεις. “Γίνεται κατανοητό ότι στην ε/κ πλευρά σε αυτό το θέμα επιδεικνύεται μια χωρίς μέτρο αντίδραση. Γι αυτό το λόγο εγώ λέω ότι πρέπει να κινούμαστε με βάση το δρόμο της λογικής. Επειδή η συνάντησή μας με τον ΓΓ του ΟΗΕ έγινε για να έρθουν καλύτερες μέρες στην Κύπρο, για την λύση. Αυτό είναι πάντοτε γνωστό”. Έχει γίνει συνήθεια, πρόσθεσε, για τους Ε/κ να εκπροσωπούν μόνοι τους εδώ και 53 χρόνια την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία κοινά συμφέροντα είχε και ο τ/κ “λαός”. Γι` αυτό το λόγο, πρόσθεσε, όταν ο ίδιος παρευρεθεί σε κάποιο διεθνές φόρουμ και συμμετάσχει έστω και σε δείπνο, οι Ε/κ ενοχλούνται.

Δεν πρέπει να ξεχνιέται, συνέχισε, ότι ο τ/κ “λαός” είναι υπέρ της λύσης και για την λύση θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις αλλά ο τ/κ “λαός” δεν θα παραμείνει ένας “λαός” στριμωγμένος στην νεκρή ζώνη. “Δηλαδή εμείς με τον ΟΗΕ και τον ΓΓ θα συναντιόμαστε μόνο στην Νέα Υόρκη. Ή με τους αρμοδίους των ΗΕ θα συναντιόμαστε μόνο στην νεκρή ζώνη; Τον Ιανουάριο συναντηθήκαμε (με τον ΓΓ) στο Νταβός. Ηταν μια διαφορετική πλατφόρμα. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ανησύχησαν και τότε και έγιναν πολλές σπέκουλες. Εμείς για την λύση και υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας, λαμβάνοντας υπόψην την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια του τ/κ λαού αλλά και τις υφιστάμενες ευαισθησίες και της άλλης κοινότητας, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προς την κατεύθυνση της λύσης και αυτό θα το κάνουμε με ειλικρίνεια και χωρίς δόλο”.

Αλλά, συνέχισε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να συμμετάσχει ούτε σε ένα δείπνο που παραχωρεί ως οικοδεσπότης ο Πρόεδρος μιας χώρας που είναι η μόνη που αναγνωρίζει τον τ/κ “λαό” και δεν θα έχει εκεί μια ωφέλιμη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. “Αυτή η μη ανεκτικότητα πραγματικά δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποδεκτούμε”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την πρόσκληση και πως αυτή ήταν μια βόμβα στις διαπραγματεύσεις, ο Τ/κ ηγέτης διερωτήθηκε γιατί να λέγεται αυτό. “Πήγα χθες το βράδυ και γύρισα σήμερα το μεσημέρι. Τι έκανα σε αυτή την περίοδο; Αποδέχθηκα το δείπνο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και παρευρέθηκα εκεί όπως και οι άλλοι προσκεκλημένοι. Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον ΓΓ του ΟΗΕ σε ένα κατάλληλο δωμάτιο και τι συζητήσαμε σας το ανάλυσα πριν λίγο. Γιατί σαμπόταρα τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων; Γιατί η ύπαρξή μου εκεί δημιούργησε τόση ανησυχία; Πρώτα να εξετάσουν αυτό αυτοί που ρωτάνε. Γιατί αν κάποιοι ψάχνουν για δικαιολογίες εγώ αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Φυσικά αυτό θα πρέπει να το εξηγήσουν οι ίδιοι. Αυτό δεν είναι σαμποτάζ στις διαπραγματεύσεις, είναι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί ως υποβοηθητικό στη διαδικασία. Επιπλέον, όπως έγινε και στο Νταβός, θα ήθελα να βρισκόμαστε εκεί και με τον κ. Αναστασιάδη. Κανονίστηκε και ο χώρος στο δείπνο, γιατί δεν ήρθε εξήγησε ο ίδιος ωστόσο αυτές οι εξηγήσεις δεν θεωρεί ότι στέκουν και πολύ”. Επειδή, συνέχισε, κάνουν λάθος εκτιμήσεις και αξιολογήσεις.

Επανέλαβε ότι πήρε την πρόσκληση για το δείπνο από τον Τούρκο Πρόεδρο και πήγε χθες βράδυ γιατί τότε έμαθε ότι θα μπορούσε να γίνει η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα εβρίσκετο στην Κωνσταντινούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι. “Περιμέναμε να οριστικοποιηθεί (το ραντεβού με τον ΓΓ) και γι΄αυτό φάνηκε ότι ήταν της τελευταίας στιγμής. Γιατί θα γινόταν χτες ή σήμερα”. Επειδή δεν υπήρχαν πτήσεις εκείνη την ώρα που θα έφευγε η αναχώρησή του έγινε με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, υπονοώντας το ιδιωτικό αεροπλάνο που ήρθε να τον πάρει.

Στην Κύπρο αύριο ο Έιντε

Αύριο αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα των συναντήσεών του δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. `Ειντε στο νησί, και εάν επιβεβαιώνει πως έχει ακυρωθεί η συνάντησή του την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Αλίμ είπε πως “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη”.

“Ο κ. `Ειντε αναμένεται να φθάσει αύριο. Το πρόγραμμα των συναντήσεών του δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί”, πρόσθεσε.

Ο κ. Σιντίκ είπε επίσης πως επί του παρόντος τα ΗΕ δεν έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο σε σχέση με τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη πως μετά τα τεκταινόμενα στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης “με λύπη διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή, 27 Μαΐου, συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη” Μουσταφά Ακιντζί.

AKEΛ: Υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας η ενέργεια Ερντογάν

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την ενέργεια του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερτογάν να προσκαλέσει τον Τ/Κ ηγέτη σε δείπνο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ που διεξάγεται στην Πόλη. Αντίστοιχες απαράδεκτες ενέργειες το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα που επιφέρουν είναι την υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για λύση του Κυπριακού και σε καμία περίπτωση την αναγνώριση ή την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Απαράδεκτη και πλήρως αντιπαραγωγική υπήρξε επίσης η ενέργεια του κ Άιντε να οργανώσει συνάντηση του κ. Ακκιντζί με τον Γ.Γ του ΟΗΕ στο περιθώριο της συνόδου.

Ερχιουρμάν: «Αντιφάσκει ο Αναστασιάδης»

Για αντίφαση με τα θετικά μηνύματα που έστειλε με την ομιλία του στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση, μιλά ο γγ του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην παραστεί χθες βράδυ στο δείπνο λόγω της παρουσίας εκεί του Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερχιουρμάν μιλούσε στην τηλεόραση του Μπαϊράκ λέγοντας πως η στάση αυτή είναι “το αποτέλεσμα μιας τυποποιημένης συμπεριφοράς της ε/κ πλευράς”. Οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε, γίνονται υπό την αιγίδα των ΗΕ και εκεί υπάρχουν δύο ηγέτες. Ωστόσο την στερεότυπη συμπεριφορά της ε/κ πλευράς συνεχίζει ο Αναστασιάδης και αν αυτό συμβαίνει, αυτό που πρέπει να γίνει – συμπλήρωσε – είναι, όπως είπε ο Ε/κ ηγέτης, να απαλλαχτούμε από μια τυποποιημένη ηγεσία και να περάσουμε σε μια δημιουργική ηγεσία. Πρέπει, πρόσθεσε, να δώσουμε τα σωστά μηνύματα στον κόσμο. “Μακάρι ο Αναστασιάδης να παρευρίσκονταν στο δείπνο και να έσπαγε την συνηθισμένη τυποποιημένη στάση και να έβγαινε, όπως και παλαιότερα, φωτογραφία με τον Ακιντζί”.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή η αντίδραση του Ε/κ ηγέτη δεν αναμένει να αντικατοπτριστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επικρίσεις και από Οζγκιουργκιούν

Εξάλλου, το απόγευμα ο “πρωθυπουργός”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν σχολίασε πως το θέμα είναι απλό, (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) δεν βλέπει τον “πρόεδρο” της ΤΔΒΚ – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – ως ίση πλευρά. Και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέχισε, (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) λέει ότι συναντάται “με την μειονότητα μου, έχω πρόβλημα με την μειονότητα στη δική μου χώρα. Επειδή έτσι το παρουσιάζει στη διεθνή κοινότητα, δεν μπορεί να βρεθεί σε μια πλατφόρμα σε ίσο επίπεδο με τον κ. Ακιντζί και ούτε θέλει. Και στα ΗΕ αυτό ήταν”.

Η μη συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη στο δείπνο, είπε, δείχνει ότι ακόμη οι Ε/κ έχουν την σκέψη του 1950, ότι η Κύπρος είναι ένα ελληνικό νησί και βλέπουν τους Τ/κ ως μειονότητα.

Αναφερόμενος στον διάλογο με τον “πρόεδρο” Ακιντζί για το κυπριακό, είπε ότι είναι καλός, και εφόσον προκύψει κάποιο πρόβλημα θα το λύσουν στις εβδομαδιαίες συναντήσεις “προέδρου” – “πρωθυπουργού”. Τις συνομιλίες τις παρακολουθούν από κοντά, συμπλήρωσε ευχόμενος λύση μέχρι το τέλος του 2016. Σχολίασε και το αποτέλεσμα των Βουλευτικών εκλογών χαρακτηρίζοντας σοβαρό θέμα την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή, λέγοντας ότι είναι γνωστό πως πρόκειται για φασιστική οργάνωσης, ιδιαίτερα έναντι των Τ/κ.

 ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy