Ο ΠτΔ παραπλάνησε και τους πολιτικούς αρχηγούς!

Απαντούσε αρνητικά σε ερώτηση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αν θα ακολουθούσε κούρεμα

Ο Αναστασιάδης παραπλάνησε και τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού, ενώ γνώριζε ότι θα γίνει κούρεμα των καταθέσεων, τους διαβεβαίωνε για το αντίθετο!

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αποκάλυψε χθες ότι πέντε μέρες μετά το Eurogroup της 4ης Μαρτίου 2013, όπου είχε τεθεί για πρώτη φορά θέμα για κούρεμα των καταθέσεων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο (9 Μαρτίου 2013).

Όπως αποκάλυψε ο Α. Κυπριανού, είχε ρωτήσει τον Αναστασιάδη κατά πόσο οι δανειστές θα έθεταν θέμα για κούρεμα των καταθέσεων στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2015. Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, ενώ ο τότε Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής από απέναντι έγνεφε καταφατικά, αποκάλυψε ο Α. Κυπριανού.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κάλεσε τον Αναστασιάδη να δώσει εξηγήσεις για τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ότι γνώριζε από τις 4 Μαρτίου για το κούρεμα, αλλά και ότι ήταν ενήμερος για τις εκροές εκατομμυρίων ευρώ από συγγενικά του πρόσωπα λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

«Σ’ αυτά πρέπει να απαντήσει ο Αναστασιάδης και όχι να προσπαθούν να τα προσπεράσουν, βρίσκοντας προσχήματα για να μεταφέρουν την αντιπαράθεση αλλού», όπως τόνισε ο Άντρος Κυπριανού.

Εν τω μεταξύ το επιτελείο Αναστασιάδη δεν απάντησε ούτε χθες στα ερωτήματα τα οποία θέτουν εδώ και μέρες τα κόμματα, με αφορμή τις αποκαλύψεις του τέως Διοικητή της ΚΤ. Αντίθετα επιτέθηκε στον Πανίκο Δημητριάδη λέγοντας ότι είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα για το τραπεζικό σύστημα και χαρακτηρίζοντάς τον ως «διαχειριστή του αναπνευστήρα»…

Ευθύνες και ποινικά αδικήματα

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ενημέρωσε χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για την πορεία των ερευνών σε σχέση με τα σκάνδαλα στις τράπεζες. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Κ. Κληρίδης έκανε λόγο για ευθύνες πολιτικής και διοικητικής φύσης.

Όπως είπε, το έργο της ανακριτικής ομάδας περιορίζεται στον εντοπισμό συγκεκριμένων αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί στην πορεία των τελευταίων ετών, η οποία οδήγησε στη δεινή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επίσης απέρριψε ότι υπάρχει καθυστέρηση, προσθέτοντας ότι σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα χρειάστηκαν 7-8 χρόνια για να εκδικαστούν οι υποθέσεις και να οδηγηθούν τραπεζίτες στη φυλακή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ο Γενικός Εισαγγελέας θα διεκπεραιώσει το έργο του.

Επίσης σε πολιτικό επίπεδο επεσήμανε ότι ο Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ φέρουν τα βαρίδια της ατιμωρησίας για το σκάνδαλο του ΧΑΚ και ως εκ τούτου, όπως υπέδειξε, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, για να μη χρεωθούν και αυτή την αποτυχία.

«Γιατί ενδεχομένως ένα πιθανό κουκούλωμα υποθέσεων που αφορούν το τραπεζικό σκάνδαλο για πολλοστή φορά θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των πολιτών ότι κάποιοι έχουν την οικονομική επιφάνεια, ή τη δυνατότητα ή τις διασυνδέσεις για να βρίσκονται πέραν και πάνω από τον νόμο», όπως υπέδειξε.

Ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου του ΔΗΣΥ είπε ότι η έγνοια όλων είναι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Επίσης ο Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ είπε ότι με τις υποθέσεις απασχολούνται μόνο 30 άτομα και ότι δεν είναι τυχαίο ότι τα πράγματα βραδυπορούν. Ακόμη ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι με λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά εκ μέρους όλων, θα υπάρξει κατάληξη στις έρευνες. Ο Μιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγγύης είπε ότι «τα νέα είναι φτωχά» και ότι οι διωκτικές αρχές «παλεύουν με συμφέροντα». Επίσης ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων είπε ότι ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να θέσει χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των ερευνών, αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy