Ο Ρίκκος απειλούσε το ΑΚΕΛ

Σε απειλές που εκτοξεύτηκαν τηλεφωνικώς από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, στο πλαίσιο εκπομπής στην οποία αυτή ήταν φιλοξενούμενη αναφέρθηκε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία κατάθεσε την Πέμπτη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της ποινικής υπόθεσης εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και των Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Andreas Neocleous & Co.

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στα γεγονότα που την οδήγησαν στο να ασχοληθεί με την υπόθεση συμψηφισμού δανείων και καταθέσεων του κ. Ερωτοκρίτου στην πρώην Λαϊκή, σημειώνοντας πως ο κ. Ερωτοκρίτου απείλησε το κόμμα της κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ΡΙΚ, στην οποία η ίδια ήταν φιλοξενούμενη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Χρήστου Πουργουρίδη, δικηγόρου του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια εκπομπής «Από Μέρα σε Μέρα» στο ΡΙΚ, στην οποία ήταν προσκεκλημένη, ζήτησε παρέμβαση ο κ. Ερωτοκρίτου, ο οποίος, όπως ανέφερε, της είπε να δείξει τις ίδιες ευαισθησίες όταν ο ίδιος πάει με τους ανακριτές στο κόμμα της για να δουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ΑΚΕΛ.

Σε υπόδειξη του κ. Πουργουρίδη πως η ίδια είχε πει πως δεν θα κατεβάσει τους τόνους, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως δεν αντιδρά θετικά στις απειλές, και ανέφερε πως ο κ. Ερωτοκρίτου της είπε «να με πάρει τηλέφωνο και ο Άντρος (Κυπριανού) και εσύ και οι υπόλοιποι στο κόμμα σου» και της είχε στείλει και μηνύματα για να τον πάρει τηλέφωνο.

Ανέφερε πως ακολούθησε παρέμβαση στην εκπομπή του Γενικού Εισαγγελέα που ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και πως μετά από αυτό ο κ. Ερωτοκρίτου ξαναβγήκε στην εκπομπή «για να πει ότι δεν καταλάβαμε τί είπε την πρώτη φορά».

Η κ. Χαραλαμπίδου, η οποία εξετάστηκε από την κατηγορούσα και αντεξετάστηκε από τους δικηγόρους υπεράσπισης ως μάρτυρας κατηγορίας, ανέφερε πως στα τέλη Νοεμβρίου 2013 είχε λάβει τηλεφώνημα, με απόκρυψη, από πρόσωπο που αρνήθηκε να της αναφέρει ποιος ήταν και την ενημέρωσε πως ήθελε να της μιλήσει για ένα θέμα που θα την ενδιέφερε ιδιαίτερα, και πως έχει στοιχεία για αυτό. Όπως της είπε, ήθελε να παραμείνει ανώνυμος γιατί φοβόταν να μην χάσει τη δουλειά του. Το άτομο αυτό αρνήθηκε εξάλλου να συναντηθεί με την κ. Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ, κάποιες ημέρες αργότερα και ενώ βρισκόταν σε μια κηδεία στον Άγιο Νικόλαο Λεμεσού, εκπροσωπώντας το κόμμα της, όταν βγήκε από το ναό την προσέγγισε ένας άγνωστος άνδρας που της παρέδωσε ένα φάκελο, στον οποίο υπήρχε ένα δισέλιδο έγγραφο αναφορικά με την συμψηφισμού των δανείων και καταθέσεων που αφορούσε το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και πέντε εταιρίες ως ενάγουσες, με εναγόμενη τη διαχειρίστρια της Λαϊκής, για την οποία είχε εκδοθεί απόφαση υπέρ των εναγόντων γιατί ο δικηγόρος της διαχειρίστριας παρέλειψε να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως η ίδια στη συνέχεια επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη διαχειρίστρια της Λαϊκής, Άντρη Αντωνιάδου, με την οποία κατά καιρούς είχε τηλεφωνικές επαφές, για να ενημερωθεί για το θέμα, με την τελευταία, όπως ανέφερε, να δηλώνει πλήρη άγνοια για αυτό.

Μου είπε ότι θα ρωτούσε να μάθει και επειδή περνούσαν οι μέρες χωρίς ενημέρωση, και η κ. Αντωνιάδου δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά μου, έστειλα το έγγραφο σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους για να κινήσουν τα νήματα πιο έντονα, αλλά δεν έγινε δημοσίευση για αυτό, είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Σημείωσε πως μίλησε για το θέμα τηλεφωνικά πριν το τέλος του 2013 και με τον ίδιο τον κ. Ερωτοκρίτου και πως αυτός της είπε ότι ήταν παραπληροφορημένη. Αργότερα όταν μιλήσαμε πάλι μου είπε ότι όλα κυλούν ομαλά και δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, ανέφερε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε πως κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών, της Βουλής στις 10 Μαρτίου 2015, η ίδια επανέφερε το θέμα του συμψηφισμού και απευθυνόμενη στην κ. Αντωνιάδου, που ήταν παρούσα, αναφέρθηκε στο τηλεφώνημά που της είχα κάνει χωρίς να πάρει καμία απάντηση.

Επεσήμανε εξάλλου πως το όνομα του κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε και από τον κ. Στέλιο Κοιλιάρη σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών στις 12 Μαρτίου και πως η ίδια μίλησε για το θέμα σε διάφορες τηλεοπτικές εμφανίσεις της.

«Από το 2013 κανένας δεν φαινόταν πρόθυμος να χειριστεί αυτό το θέμα αυτός ήταν ο λόγος των συνεχών παρεμβάσεών μου», είπε. Ανέφερε πως ενημέρωσε για το θέμα και το κόμμα της και πως αρχές Ιανουαρίου επικοινώνησε με τον Γενικό Εισαγγελέα στον οποίο απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα με αντίγραφο του δισέλιδου εγγράφου που είχε στην κατοχή τη και αυτός την ενημέρωσε πως το θέμα ήταν εις γνώση του. Επίσης είπε πως είχε συνάντηση με τον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, στον οποίο και παρέδωσε τα σχετικά έγγραφα στα μέσα Ιανουαρίου.

Σε ερώτηση του δικηγόρου της εταιρείας Andreas Neocleous & Co Γέωργιου Γεωργίου, αν επικοινώνησε και με το γραφείο Α. Νεοκλέους, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως δεν ήταν δική της δουλειά να επικοινωνήσει. Είχα πολύ μετέπειτα επαφή σε τηλεοπτική εκπομπή μαζί του όταν έκανε παρέμβαση. Μου είπε ότι θα μου στείλει ένα φάκελο αλλά δεν μου έστειλε τίποτε, ανέφερε.

Η κ. Χαραλαμπίδου, ανέφερε εξάλλου ενώπιον του Κακουργιοδικείου, πως στο πλαίσιο της εξέτασης από την Επιτροπή Θεσμών του θέματος της πλαστογράφησης εταιρειών, το κόμμα της είχε θέσει θέμα στον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Συλλούρη πως τα άτομα που συμμετέχουν στην Επιτροπή οφείλουν να τηρούν τους κανονισμούς και να δηλώνουν αν έχουν έννομο συμφέρον για το θέμα που συζητείται. Με αυτό εννοούσαμε την Βουλευτή Μαρία Κυριακού, είπε κ. Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας πως ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, σε ένα ξέσπασμά του ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε στην κ. Κυριακού ως συνεταίρο σε γραφείο που κινεί τα νήματα της συγκεκριμένης υπόθεσης .

Σε υπόδειξη του κ. Γεωργίου ότι η κ. Κυριακού είχε αναφέρει,σύμφωνα με πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών στις 2 Ιουλίου 2013, όταν εξεταζόταν το θέμα της πλαστογράφησης εταιρειών ότι εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο που εμπλέκεται στις υποθέσεις που εξετάζονται, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως ούτε η ίδια, ούτε ο συνάδελφός της `Αριστος Δαμιανού, είχαν γνώση ότι το δήλωσε.

Κληθείσα από τον συνήγορο του Παναγιώτη Νεοκλέους, Αλέκο Μαρκίδη, να πει σε ποιούς δημοσιογράφους είχε στείλει το δισέλιδο έγγραφο που της είχε δοθεί, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως «από τη στιγμή που η εφημερίδα επέλεξε να μην το δημοσιοποιήσει δεν θεωρώ ότι πρέπει να πω το όνομα της εφημερίδας και του δημοσιογράφου. Είμαι δημοσιογράφος για 30 χρόνια και έμαθα να σέβομαι τις πηγές μου και τους συναδέλφους μου», ανέφερε.

Στο σημείο αυτό ο Δικαστής Χαράλαμπος Χαραλάμπους ανέφερε πως με βάση το νόμο κάθε μάρτυρας υποχρεούται να απαντά στις ερωτήσεις και υπάρχουν συνέπειες αν ο μάρτυρας αρνείται να απαντήσει σε ερώτηση. Ωστόσο, η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λένα Δημητριάδου και η Δικαστής Μαρίνα Παπαδοπούλου ανέφεραν πως η απάντηση είναι αυτή που έδωσε η μάρτυρας.

Κατά τη σημερινή διαδικασία κατέθεσε επίσης ο Αλέξανδρος Γαβριηλίδης συνέταιρος του δικηγορικού γραφείου Scordis, Papapetrou & Co LLC, το οποίο αρχικά εκπροσωπούσε στην Κύπρο τα αδέλφια Ζαχάρωφ , στην υπόθεση Providencia.

Η επόμενη ακρόαση της υπόθεσης καθορίστηκε για τις 7 Δεκεμβρίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy