Ο ρόλος-κλειδί της ΕΕ και τα συμφέροντα

Είναι πρόδηλο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην εξεύρεση διεξόδου από την κρίση στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το θέμα είναι κατά πόσον η ΕΕ θα είναι πρόθυμη να διαδραματίσει το ρόλο της ή αν θα κρυφτεί πίσω από τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» (έτσι τα αποκάλεσε η Επίτροπος Εξωτερικών και Ασφάλειας της ΕΕ, κα Μογκερίνι).

Η οποία προχώρησε και σε άλλες φιλοφρονήσεις προς την Τουρκία λέγοντας ότι «μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά και τις ίδιες απόψεις». Αν σας προκαλεί απορία ποια είναι αυτά τα «ιδανικά», προσγειωθείτε! Η κα Μογκερίνι δεν είπε τίποτα το νέο, απλώς επανέλαβε την καραμέλα που πιπιλίζουν οι ισχυροί της Γης όταν πρόκειται να προσμετρήσουν τους συμμάχους και τους αντιπάλους.

Για την ΕΕ η Τουρκία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα και, παρά τα τόσα και τόσα προβλήματα δημοκρατίας και ελευθεριών που αναφύονται καθημερινά στο κράτος του Ερντογάν, τα «κοινά συμφέροντα» δεν αφήνουν την ΕΕ να… αγιάσει. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει να τη λάβουμε υπόψιν όταν σχεδιάζουμε αντιδράσεις για την ΑΟΖ.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy