Ο Σιαχπεντεριάν βοήθησε στο ξήλωμα κυκλώματος δωροδοκίας γιατρών

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ανακοινώσει στις 4 Αυγούστου και ώρα 10 το πρωί την ποινή που θα επιβάλει  στον γιατρό της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Βασκέν Σιαχπεντεριάν, ο οποίος κρίθηκε στις 25/7 ένοχος και στις συνολικά 112 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος του γιατρού, Παύλος Αγγελίδης αγόρευσε για μετριασμό της ποινής που θα του επιβληθεί από το δικαστήριο, παραθέτοντας μια σειρά από λόγους.

Ως πρώτο λόγο για μετριασμό της ποινής του Σιαχπεντεριάν, ο κ. Αγγελίδης επικαλέστηκε την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης μεταξύ του πελάτη του και άλλων δύο προσώπων που παρά το γεγονός, όπως ισχυρίστηκε, είχαν ενεργότερη εμπλοκή στην υπόθεση, εντούτοις δεν κατηγορήθηκαν και παραμένουν μέχρι σήμερα ατιμώρητα.
Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ιδιοκτήτη του ακουολογικού κέντρου κ. Ευθυμιάδη και της λογίστριας του κέντρου Γιαννούλα Μαρκίδου, των οποίων η βασική εκδοχή ήταν ότι το κέντρο έδωσε τις επίδικες επιταγές στον ένοχο στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ τους για την παραπομπή ασθενών στο κέντρο και για την έγκριση αιτήσεων συνταξιούχων για το σκοπό λήψης κρατικής χορηγίας έναντι καθορισμένης χρηματικής αμοιβής, αναλόγως της περίπτωσης.
Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η συμμετοχή του πελάτη του στην υπόθεση ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με τα δύο αυτά πρόσωπα τα οποία είπαν την αλήθεια μόνο μετά την αντεξέταση τους, σημείωσε.  Είπε ότι ο ρόλος τους στην υπόθεση ήταν πολύ χειρότερος, κατά την έκφραση του, εντούτοις «είναι έξω» και δεν διεξάγεται καμία έρευνα εναντίον τους πάρα μόνο για θέματα φορολογίας.
Εισηγήθηκε όπως επιβληθεί και στον πελάτη του η ποινή προστίμου, διαφορετικά θα πρόκειται όπως είπε για επιβράβευση του κ. Ευθυμιάδη και της κα. Γιαννούλας υποστηρίζοντας ότι θα επαναλάβουν τα ίδια αδικήματα και στο μέλλον.  
Είπε ότι ο πελάτης του ζήτησε από τη πρώτη στιγμή συγνώμη και κατάλαβε ότι η συμφωνία με το ακουολογικό κέντρο ήταν ηθικά λάθος και πως σήμερα πληρώνει την ειλικρίνεια του ενώ δεν προέβη σε κανένα πάρε-δώσε με την Εισαγγελία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις.   
Είπε επίσης ότι συνέβαλε στο να αποδοθεί η δικαιοσύνη και να αποκαλυφθούν τα μεγαλύτερα αδικήματα στην υπόθεση, επιμένοντας όπως διεξαχθεί ακρόαση της υπόθεσης στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε και ο ρόλος των ιδιοκτητών του κέντρου.
Είπε ότι με τη στάση σου δεν ταλαιπώρησε το δικαστήριο με άσχετα θέματα χαρακτηρίζοντας τον κ. Ευθυμιάδη ως τον ηθικό αυτουργό και ως το πρόσωπο που μηχανορράφησε για να μην συλληφθούν οι υπάλληλοι του αλλά ούτε και κανένας άλλος, προσθέτοντας ότι δεν περίμενε ότι ο Σιαχπεντεριάν θα ήταν τόσο ειλικρινής.
Είπε επίσης ότι ο πελάτης του δεν επιβάρυνε ούτε και έβλαψε το δημόσιο οικονομικά, αφού οι ασθενείς που έλαβαν την κρατική χορηγία την δικαιούνταν και πως έχει επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από το ακουολογικό κέντρο στο ίδιο το κέντρο.
Είπε επίσης ότι με το λάθος του συνέβαλε στο να αρχίσει η κάθαρση στις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες και πως ο πελάτης του έχει στιγματιστεί για πάντα λόγω της μεγάλης προβολής της υπόθεσης από τα ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά στους άλλους λόγους για μετριασμό της ποινής, ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στο προχωρημένο της ηλικίας του(60 ετών σήμερα), στη δυσκολία να εργαστεί ξανά, στο μεγάλο διάστημα που διέρρευσε από τη διάπραξη των αδικημάτων, στο γεγονός ότι ο ίδιος είναι αλλοδαπός(Αρμένιος της Συρίας) με κυπριακή υπηκοότητα και στο ότι η σύζυγος του είναι καρκινοπαθής.
Ο κ. Αγγελίδης εισηγήθηκε στο δικαστήριο όπως του επιβληθεί ποινή προστίμου, αλλά εάν το δικαστήριο αποφασίσει να του επιβάλει ποινή φυλάκισης αυτή να είναι με αναστολή σημειώνοντας ότι με τη στάση του συνέβαλε στο να ξηλωθεί ένα κύκλωμα που στόχο είχε τη δωροδοκία γιατρών.
Σε ότι αφορά τις κατηγορίες στις οποίες κρίθηκε ένοχος, οι κατηγορίες 1-100 αφορούν τα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στις εν λόγω κατηγορίες αποδίδεται στον Σιαχπεντεριάν πως σε 25 περιπτώσεις, μεταξύ 28.12.10 και 9.9.13, ενώ ήταν γιατρός στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας επιφορτισμένος με το καθήκον να εγκρίνει αιτήσεις ατόμων με ακουολογικά προβλήματα με σκοπό αυτά να λάβουν χορηγία από το κράτος, έλαβε συνολικά το χρηματικό ποσό των €14.125, πέραν του μισθού του, για να εκτελέσει το καθήκον του.

Οι κατηγορίες 101-112 αφορούν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, και συγκεκριμένα αποδίδεται στον ίδιο πως σε 12 συνολικά περιπτώσεις μεταξύ 10.3.11 και 6.7.12, υπό την ίδια ιδιότητα και ενώ ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να εξετάζει ασθενείς που αντιμετώπιζαν ακουολογικά προβλήματα, κατά κατάχρηση εξουσίας παρέπεμψε ασθενείς στο Ακουολογικό Κέντρο Ευθυμιάδης για την τοποθέτηση ακουστικών και έλαβε από το κέντρο το συνολικό ποσό των €2.205.

Ο γιατρός είχε παραδεχτεί ότι έλαβε το προαναφερόμενο συνολικό ποσό των €16.330 με συνολικά 25 επιταγές, πλην όμως αυτός ισχυρίζετο ότι το εν λόγω ποσό του δόθηκε από το ακουολογικό κέντρο Ευθυμιάδης ως δώρο εις ένδειξη εκτίμησης για την εργασία που εκτελούσε, οπότε δεν στοιχειοθετείτο οποιοδήποτε αδίκημα.
 
Πρόκειται για τον τρίτο γιατρό του δημοσίου που καταδικάζεται τους τελευταίους λίγους μήνες για αδικήματα που αφορούν δεκασμό δημόσιου λειτουργού, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας.

Συγκεκριμένα, στις 2 Μαΐου το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, Γιαννάκη Κυαμίδη. Κατόπιν δικής του παραδοχής ο Γιαννάκης Κυαμίδης είχε βρεθεί ένοχος σε 42 κατηγορίες Δεκασμού Δημοσίου Λειτουργού και σε 42 κατηγορίες για Απόσπαση από Δημόσιο Λειτουργό.

Εξάλλου, στις 11 Μαΐου το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών στον Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, Δάφνη Αριστοδήμου για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από δημόσιο λειτουργό.

Κατόπιν δικής του παραδοχής ο Δάφνης Αριστοδήμου είχε βρεθεί ένοχος σε δέκα κατηγορίες για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό.

Στον Αριστοδήμου δεν επιβλήθηκε ποινή στις κατηγορίες που αφορούσαν το αδίκημα της δωροληψίας, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι τα γεγονότα αυτών εμπεριέχονταν και ήταν στενά συνυφασμένα με αυτά των κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας.Αρχικώς το κατηγορητήριο περιείχε άλλες 20 κατηγορίες που αφορούσαν τα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους και της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, τα οποία αναστάληκαν αμέσως μετά την παραδοχή του γιατρού Αριστοδήμου.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις καταδικασθέντες ήταν γιατροί της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, οι δύο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ο τρίτος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Μάλιστα ο Κυαμίδης και ο Αριστοδήμου ήταν και διευθυντές των δύο κλινικών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy