Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ χαιρετίζει απόφαση/σταθμό του Ευρ. Δικαστηρίου

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) αναφέρεται στην χθεσινή δικαστική απόφαση/σταθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προστασία των δανειοληπτών/καταναλωτών σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Καταχρηστικές Ρήτρες και σημειώνει ότι είναι καταλυτικής σημασίας και για τις Κυπριακές Τράπεζες.

“Η απόφαση αυτή είναι καταλυτικής σημασίας και για τις Κυπριακές Τράπεζες οι οποίες έχουν προβεί σε παρόμοιες πρακτικές, γεγονός που έχουν φροντίσει να περάσει απαρατήρητο από το ευρύ κοινό, που δεν γνωρίζει για τις διακυμάνσεις των διεθνών επιτοκίων” αναφέρει.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει ότι όταν τα διεθνή δανειστικά επιτόκια μειώνονταν, οι κυπριακές Τράπεζας μονομερώς αύξαναν το περιθώριο κέρδους τους, για να δείχνουν κέρδη και οι υψηλά ιστάμενοι να παίρνουν bonus, με αποτέλεσμα οι πελάτες να μην επωφελούνται από την μείωση.

Προστίθεται ότι το δεύτερο θέμα που εξετάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ήταν κατά πόσο η ρήτρα «κατώτατου επιτοκίου, παύει να έχει εφαρμογή από την μέρα που έχει κριθεί ως καταχρηστική (αυτό προέκυπτε βάσει καλά εδραιωμένης Ισπανικής Νομολογίας) ή εάν το ενωσιακό δίκαιο απαιτούσε το υπόλοιπο των δανείων να επαναϋπολογιστεί ως αν η εν λόγω ρήτρα να μην υπήρξε ποτέ.

“Το ευρωπαϊκό Δικαστήριο ξεκάθαρα έκρινε ότι για να μπορεί να υπάρξει πλήρης απονομή της δικαιοσύνης θα πρέπει ο καταναλωτής να αποζημιωθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπει στην θέση που θα ήταν εάν η εν λόγω καταχρηστική ρήτρα δεν υπήρξε ποτέ μέσα στο συμβόλαιο”, αναφέρεται.

Προστίθεται ότι για να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι η προστασία των καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους επαγγελματίες, αποτελεί θέμα δημοσίου συμφέροντος και αποτελεί υποχρέωση του κράτους να προβλέπει κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να πάψει η χρησιμοποίηση των καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις που συνάπτονται από έναν επαγγελματία με καταναλωτές.

“Σε αυτή την βάση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέτρεψε καλά εδραιωμένη εγχώρια Νομολογία κράτους-μέλους και οι Ισπανικές Τράπεζες σήμερα καλούνται να αποζημιώσουν τους δανειολήπτες για τα ποσά τα οποία έχουν υπερχρεωθεί μέχρι στιγμής από την εφαρμογή της εν λόγω καταχρηστικής ρήτρας.Η απόφαση αυτή δίδει ξεκάθαρη καθοδήγηση στα Δικαστήρια των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθορίζει τα υποχρεωτικά αυστηρά πλαίσια ερμηνείας της οδηγίας σε σχέση με τις καταχρηστικές ρήτρες και την σημασία της δεδομένου ότι υπερισχύει της εσωτερικής νομοθεσίας” αναφέρεται.

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Οι τράπεζες πρέπει να εισπράττουν αυτά που νομίμως δικαιούνται και όχι στην βάση τέτοιων καταχρηστικών ρητρών να διεκδικούν υπέρογκα ποσά που δεν δικαιούνται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy