Ο θεσμός των ΣΥΟΠ έχει καταρρεύσει

Φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο οι Συμβασιούχοι Οπλίτες από την Εθνοφρουρά καθώς από τους 3.718 που προσλήφθηκαν στις δύο πρώτες σειρές οι 1.001 αποχώρησαν.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργού Άμυνας προς τη Βουλή, οι λόγοι των αποχωρήσεων αφορούν τόσο οικειοθελείς παραιτήσεις, όσο και απολύσεις λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων και παράβαση των όρων της σύμβασης. Χτες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Κώστας Κώστα επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τονίζοντας πως ”ο θεσμός των ΣΥΟΠ, λόγω της προχειρότητας και των βεβιασμένων προεκλογικών ενεργειών της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού, καταρρέει”.

Ο Κ. Κώστα υπέδειξε πως αν δεν αποφασίσει το αρμόδιο Υπουργείο Άμυνας να πάρει μέτρα, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η επιχειρησιακή ικανότητα και το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Η ευθύνη, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, βαραίνει πλέον τον νέο Υπουργό Άμυνας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κατανοήσει το πρόβλημα και θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις, πριν να είναι πολύ αργά. Υπενθύμισε ότι από το 2016, το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι είναι αδιανόητο να προχωρήσει το Υπουργείο Άμυνας σε μαζικές προσλήψεις ΣΥΟΠ με μοναδικό κριτήριο το βαθμό του απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης και χωρίς Κανονισμούς.

Πέρασαν 2 χρόνια, ανέφερε, και οι Κανονισμοί αγνοούνται. Ο Κ. Κώστα επέκρινε τον τέως Υπουργό Άμυνας πως δεν ήθελε καν να ακούσει τις θέσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με εργασιακά ζητήματα όπως ο αριθμός των υπηρεσιών, οι απαλλαγές και πολλά άλλα. ”Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου του στην Επιτροπή Οικονομικών, όταν τον ρωτήσαμε για το πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο του τα προβλήματα των ΣΥΟΠ, μας απάντησε σε έντονο ύφος ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει και ότι αυτή ήταν μια ερώτηση με προεκλογικές σκοπιμότητες” ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Στο μεταξύ με την τελευταία Προκήρυξη της 26ης Μαΐου 2017 υποβλήθηκαν 4.016 αιτήσεις. Επιτυχόντες ήταν 2.119 άτομα. Όπως αρμοδίως ενημερώθηκε η «Χ», το θέμα της απασχόλησης των Συμβασιούχων Οπλιτών αποτελεί ένα από τα ζητήματα που κατά προτεραιότητα επιθυμεί να συζητήσει με τον νέο Υπουργό Άμυνας η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

 

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy