«Όχι» από την κυβέρνηση στην ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού Λάρνακας

Δεν υπάρχουν κονδύλια για χρηματοδότηση του έργου, λέει ο Υπ. Μεταφορών

 

Την άρνηση της κυβέρνησης στο αίτημα για χρηματοδότηση της ανάδειξης του αρχαίου λιμανιού της Λάρνακας, μέσω της μετακίνησης των γηπέδων τένις που βρίσκονται πάνω από τις αρχαιότητες, συνάντησε ο Δήμος Λάρνακας. Την περασμένη Παρασκευή, 21 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου Ανδρέα Βύρα με τον Υπουργό Μεταφορών και Έργων Μάριο Δημητριάδη παρόντων του συναρμόδιου υπουργού και άλλων εμπλεκόμενων φορέων με αντικείμενο την εξεύρεση πόρων για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας και την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού.

 

Ο ένας Υπουργός είπε δεν υπάρχουν κονδύλια και ο άλλος υποσχέθηκε…

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση για αφαίρεση του έργου από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων είπε στον δήμαρχο ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για τη χρηματοδότηση του έργου. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, που ήταν παρών, υποσχέθηκε ότι σχετικό κονδύλι θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 20182019 και έτσι η Λάρνακα έμεινε με την υπόσχεση στο παρόν στάδιο. Ο δήμαρχος Λάρνακας επεσήμανε για ακόμα μια φορά τη σημαντικότητα της μετακίνησης των γηπέδων τένις και της ανάδειξης του αρχαιολογικού θησαυρού και εξέφρασε την ελπίδα όπως καταβληθούν από μέρους της κυβέρνησης όλες οι δυνατές προσπάθειες για εξεύρεση των οικονομικών πόρων, καθότι, όπως είπε, ο νέος χώρος για εγκατάσταση του Ομίλου έχει ήδη εξευρεθεί. Επίσης, ανέφερε ότι ο δήμος θα παρακολουθεί όλες τις σχετικές ενέργειες με σκοπό την περίληψη του απαιτούμενου κονδυλίου στον εν λόγω προϋπολογισμό.

Όπως αποκαλύψαμε πρόσφατα στη «Χ», το αρχαίο λιμάνι Λάρνακας θα παραμείνει θαμμένο και αναξιοποίητο, λόγω προβλήματος που έχει προκύψει στην υλοποίηση του έργου της ανάδειξης με χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Το έργο είχε συνδεθεί με το πολυδύναμο αθλητικό κέντρο που προγραμματίζεται στο Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας, στο οποίο είχαν συμπεριληφθεί γήπεδα τένις, ώστε να μετακινηθεί ο Όμιλος Αντισφαίρισης Λάρνακας, για να αναδειχθεί το αρχαίο λιμάνι πάνω από το οποίο βρίσκονται τα γήπεδα τένις.

Ωστόσο η κατασκευή γηπέδων τένις στο νέο αθλητικό κέντρο έχει εγκαταλειφθεί μετά από ενημέρωση ότι δεν επιτρέπεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έργου, το οποίο στη συνέχεια θα παραχωρηθεί για διαχείριση/χρήση σε ιδιώτες. Παράπλευρη απώλεια αυτής της εξέλιξης είναι η ακύρωση του ανασκαφικού έργου για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της Λάρνακας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις προτάσεις που είχαν γίνει στη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων από το Δήμο Λάρνακας, η Δράση «Ανάδειξη Αρχαίου Λιμανιού και δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου» συνδυάστηκε με το έργο της δημιουργίας πολυδύναμου πολυπολιτισμικού και αθλητικού κέντρου, μέσω του οποίου επρόκειτο να δημιουργηθούν, μεταξύ άλλων, και νέες εγκαταστάσεις αντισφαίρισης.

Με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης, θα ολοκληρωνόταν η ανασκαφή του αρχαίου λιμανιού από τη γαλλική αρχαιολογική αποστολή και θα υλοποιείτο η δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου, στη βάση της μελέτης και προσχεδίων που έχουν ετοιμαστεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το πολιτιστικό ίδρυμα της Γαλλικής Πρεσβείας και το Δήμο Λάρνακας. Όλα αυτά, όμως, δυστυχώς παραμένουν σχέδια στο χαρτί.

Τάσος Περδίος

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy