Όχι μόνο δεν αναζήτησε καθοδήγηση, αλλά ήταν αντίθετος με απώλεια για το κράτος €12εκ. ετησίως

Ανεπίτρεπτη και αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας την ερμηνεία και εφαρμογή του όρου για τα έξοδα λειτουργίας του ΟΠΑΠ στη Διακρατική Συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας για την οργάνωση και διαχείριση των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ.

Το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας και της ερμηνείας του όρου συμφωνίας για αφαίρεση των κερδών που αντιστοιχούν στους τυχερούς πριν υπολογιστούν οι πληρωμές προς τη Δημοκρατία ηγέρθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, όπου διανεμήθηκε η επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Ελεγκτής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας τον Υπουργό Οικονομικών ότι αρνείται να εξετάσει το θέμα της ορθής εφαρμογής της συμφωνίας.

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι προσέφυγε στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, αφού «παρά τις συνεχείς προτροπές μας προς τον Υπουργό Οικονομικών να αναζητήσει καθοδήγηση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως προς την ορθή ερμηνεία της διακρατικής συμφωνίας ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Δημοκρατίας ο Υπουργός όχι μόνο ουδέν έπραξε, αλλά αντίθετα με επιστολή του ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2017 τοποθετήθηκε κάθετα αντίθετα στην προσπάθεια αυτή αποφαινόμενος ότι δεν τίθεται θέμα λανθασμένης ερμηνείας της διακρατικής συμφωνίας».

Ο Γενικός Ελεγκτής εκτιμά πως η λανθασμένη ερμηνεία της επίμαχης πρόνοιας της συμφωνίας οδήγησε σε απώλεια εσόδων για τη Δημοκρατία της τάξης των €10 με €12 εκατ. ετησίως.

«Όταν υποδεικνύεις σε κάποιον ότι υπάρχει (στη συμφωνία) κάτι το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια €10 – €15 εκατομμυρίων το χρόνο, ζήτα μια γνωμάτευση, ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει. Αυτή η επιμονή ότι σωστά ερμηνεύεται η συμφωνία δεν πιστεύω ότι συνάδει με τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ο κ. Μιχαηλίδης.

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέρεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας με χθεσινή γνωμάτευσή του αναφέρει ότι «η οποιαδήποτε θεωρία ή τρόπος ερμηνείας και εφαρμογής του επίμαχου όρου, η οποία λαμβάνει υπόψιν το λεγόμενο ‘θεωρητικό’ έξοδο και όχι μόνο το πραγματικά πληρωθέν, είναι ανεπίτρεπτη και αδικαιολόγητη με βάση τόσο το λεκτικό του όρου όσο και τον ορθό τρόπο ερμηνείας του».

«Μια τέτοια ερμηνεία, όπως αυτή που υιοθετεί ο ΟΠΑΠ δεν καθιστά τις σχετικές πρόνοιες απλά ετεροβαρείς αλλά κατά την άποψή μου δεν θα μπορούσε να ευσταθήσει με καμιά λογική», αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας, σύμφωνα πάντα με την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η συμφωνία αυτή, η οποία συνομολογήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και το 2013 ανανεώθηκε θα ισχύσει για άλλο ένα χρόνο. Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών εκκρεμεί νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση τυχερών παιγνιδιών, το οποίο δίνει προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση με τον ΟΠΑΠ. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του νομοσχεδίου αυτό θα οδηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.

Τόσο ο Πρόεδρος όσο και μέλη της Επιτροπής διατύπωσαν επικρίσεις κατά του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
 
«Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δικαιώνει τον Γενικό Ελεγκτή έναντι του Υπουργού Οικονομικών με αποτέλεσμα απώλειες που φτάνουν τα 50 εκατομμύρια», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Ζαχαρίας Κουλίας.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η βουλευτής του κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπενθύμισε τη λαϊκή ρήση που λέει ότι το γινάτι βγάζει μάτι και πρόσθεσε πως «στην προκειμένη περίπτωση του γινάτι του κ. Χάρη Γεωργιάδη στοίχισε στον Κύπριο φορολογούμενο, όπως όλα δείχνουν, γύρω στα €50 εκατομμύρια».

Υπενθύμισε ότι από το 2014 ο Γενικός Ελεγκτής του ζητούσε από τον ΥΠΟΙΚ να πάρει γνωμάτευση για θέμα που αφορούσε το δημόσιο συμφέρον και ο κ. Γεωργιάδης τον αγνοούσε πλήρως, όπως είπε.

«Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι χαστούκι στον κ. Γεωργιάδη και της ερμηνείες που έδινε ο ίδιος καθότι δικαίωσε απόλυτα τις ανησυχίες του Γενικού Ελεγκτή», είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα πως η νέα διαπραγμάτευση με τον ΟΠΑΠ θα πρέπει να περιλαμβάνει και την καταβολή των εκατομμυρίων που, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, την Γενική Λογίστρια και τον Γενικό Εισαγγελέα, παράνομα και παράτυπα εισέπραξε ο ΟΠΑΠ.

«Και βέβαια πρέπει κάποιος να αναζητήσει όχι μόνο τις πολιτικές αλλά και πιθανώς και άλλες ευθύνες του Υπουργού, ο οποίος προειδοποιήθηκε και ενημερώθηκε από το 2013 για αυτή τη σοβαρή εκκρεμότητα να μην πω και παρανομία σε σχέση με την ερμηνεία της συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ και δεν έκανε απολύτως τίποτα», πρόσθεσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy