Όχι σε χάρη στον Παπακώστα από τους συγγενείς των θυμάτων

Οι οικογένειες όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, στο Μαρί, καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη να μην παραχωρήσουν χάρη στον πρώην Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα και να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της διερεύνησης των ευθυνών όλων όσοι δεν έχουν λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.

Με ανακοίνωσή τους οι οικογένειες αναφέρονται στις διάφορες εκκλήσεις που υπήρξαν κατά καιρούς για την αποφυλάκιση του κ. Παπακώστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ για το θέμα, και εκφράζουν τη θέση ότι «ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η δήλωση του ΠτΔ -στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει την πρόθεσή του για απονομή χάριτος- ότι δεν ήταν ο κ. Παπακώστας που ελάμβανε τις αποφάσεις».

Ως κατεδείχθη από το πόρισμα Πολυβίου, σημειώνουν, «τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το ζήτημα των εμπορευματοκιβωτίων είχε ο τέως ΠτΔ, Δημήτρης Χριστόφιας, χωρίς, όμως να έχει προσαχθεί ακόμη ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, προσθέτουν, «ο κ. Παπακώστας έχει καταδικαστεί από τα δικαστήρια της Δημοκρατίας και ουδείς δικαιούται να αμφισβητεί τη δεσμευτικότητα ή/και την ορθότητα των αποφάσεων αυτών».

Εξάλλου, θέτουν το ερώτημα, «γιατί ο νυν ΠτΔ δεν επέδειξε παρόμοιο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση των ευθυνών εκείνου ή εκείνων που δεν έχουν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης»;

Εκφράζουν παράλληλα τη θέση ότι «όσα επικαλείται ο κ. Παπακώστας ότι προσέφερε στον τόπο έχουν υπερκερασθεί από την ποινική του καταδίκη».

Εκείνο που μένει, σύμφωνα με τις οικογένειες, «είναι ότι παρείχε και συνεχίζει να παρέχει κάλυψη στον πρωταίτιο της καταστροφής, Δημήτρη Χριστόφια, και γι’ αυτό κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία».

Περαιτέρω, προσθέτουν, «είναι υποκρισία το γεγονός ότι καίτοι ο κ. Παπακώστας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας κατά τη θητεία του ως Υπουργός Άμυνας, εντούτοις δεν παραιτήθηκε, αλλά άμα τη επομένη της καταδίκης του επικαλείται τα προβλήματα αυτά για να ελαφρύνει τη θέση του. Αποτελεί σχήμα οξύμωρο να ζητά προεδρική χάρη για λόγους υγείας ενόσω βρίσκεται στο νοσοκομείο, εφόσον εκεί τυγχάνει της καλύτερης δυνατής φροντίδας».

Αναφέρουν ότι «οι οικογένειες των πεσόντων δεν ενεργούν εκδικητικά εναντίον οποιουδήποτε». Τουναντίον, όπως υποστηρίζουν, «επιθυμούμε ριζικές τομές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, ούτως ώστε να μη βιώσουν και άλλοι συμπολίτες μας τέτοια τραγικά συμβάντα».

«Ενδεχόμενη απονομή χάριτος στον κ. Παπακώστα, σε συνδυασμό με τη μη δίωξη του Δημήτρη Χριστόφια, θα αποτελέσει ευθεία προσβολή τόσο της μνήμης των 13 πεσόντων όσο και της νοημοσύνης των οικογενειών, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου», ξεκαθαρίζουν.

Καλούν «τον ΠτΔ και τον Γενικό Εισαγγελέα να μην παραχωρήσουν χάρη στον κ. Παπακώστα, αλλά αντ’ αυτού να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της διερεύνησης των ευθυνών όσων δεν έχουν λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy