Οδηγίες διευκόλυνσης απορρόφησης κονδυλίων

Σειρά συστάσεων και αλλαγών στη γραφειοκρατία για την απορρόφηση και την πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια, προτείνει σήμερα η Κομισιόν για να διευκολύνει την απορρόφησή τους, κατά προτεραιότητά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει απλοποίηση στις ηλεκτρονικές διαδικασίες και απλούστερη μέθοδο επιστροφής δαπανών, με τρόπο που θα μειώσει κατά πολύ τον συνολικό χρόνο εκτέλεσης των διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, μερικές από τις αλλαγές θα είναι οι εξής:

  • Απλούστεροι τρόποι επιστροφής δαπανών: Για παράδειγμα, οι δικαιούχοι δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να δικαιολογούν κάθε στοιχείο κόστους, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν κατ’ αποκοπήν ποσοστά ή σταθερές τιμές για ορισμένες κατηγορίες δαπανών, όπως τις δαπάνες προσωπικού ή άλλες επαγγελματικές δαπάνες (ασφάλιση, μισθώματα).
  • Προώθηση της αρχής «μόνον άπαξ» : Τα έγγραφα που υποβάλλονται από τους δικαιούχους θα πρέπει να φυλάσσονται σε ψηφιακή μορφή και δεν χρειάζεται να αναπαράγονται σε κάθε στάδιο της υλοποίησης του έργου.
  • Προώθηση συνεργειών και προαγωγή βέλτιστων πρακτικών, όπως είναι οι ενιαίες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, που θα μπορούσαν να συνδυάσουν διαφορετικά χρηματοδοτικά κονδύλια της ΕΕ, δίνοντας δυνατότητα στις ΜΜΕ να υποβάλουν αίτηση για ένα μόνο επενδυτικό πακέτο και όχι για πολλές προσκλήσεις υποβολής προσφορών.
  • Εναρμόνιση των απαιτήσεων για τους επιχειρηματίες που λαμβάνουν δάνεια από χρηματοπιστωτικά μέσα τ όσο το δυνατόν περισσότερο με την πρακτική της αγοράς. Αυτό θα συνεπαγόταν λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις σε σχέση με τις απαιτήσεις για τις συνήθεις επιχορηγήσεις, όπως λιγότερα απαιτούμενα έγγραφα και συντομότερες περίοδοι τήρησης των εγγράφων.

Η αρμόδια επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, Corina Creţu, δήλωσε: «Ο απλός και ευέλικτος χαρακτήρας συνιστούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχία των επενδύσεων που πραγματοποιούν τα ΕΔΕΤ στην Ευρώπη. Πρέπει να συμβάλλουμε στην ανάδειξη καινοτόμων και ποιοτικών έργων, διευκολύνοντας την πρόσβαση των μικρών και των νεοσύστατων επιχειρήσεων σ’ αυτά τα ταμεία. Επιπλέον, οι συστάσεις της ομάδας λαμβάνονται άμεσα υπόψη στον προβληματισμό μας σχετικά με το μέλλον της πολιτικής για τη συνοχή μετά το 2020».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν και πρόεδρος της ομάδας υψηλού επιπέδου, κ. Siim Kallas, δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την άρση των εμποδίων και την εξασφάλιση συνεργειών μεταξύ των ταμείων. Δεν είναι πάντοτε απαραίτητη η τροποποίηση κανονιστικών διατάξεων· πρέπει να προσδιοριστούν οι βέλτιστες πρακτικές και να προωθηθούν σ’ ολόκληρη την ΕΕ. Και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε.»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy