Οδηγίες υγιεινής διατροφής από αρχαίους Έλληνες γιατρούς

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 19/1/2015 17:22
Στους Έλληνες γιατρούς της αρχαιότητας αποδίδει έρευνα του Πανεπιστημίου του Έξετερ τη γέννηση των συνδυασμών γεύσεων αυτής που σήμερα είναι ευρύτερα γνωστή ως μεσογειακή διατροφή.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου μελέτησαν ξανά κείμενα αρχαίων γιατρών και φιλοσόφων και εντόπισαν σημεία που αποδεικνύουν ότι θεωρούσαν τη γεύση ως βασικό δείκτη της θρεπτικής αξίας των τροφίμων. Αντιλαμβάνονταν το φαγητό ως το κλειδί για την επίτευξη ισορροπίας της υγείας του σώματος και κατ’ επέκταση τη γεύση ως σημαντική για τη βελτίωση των ιαματικών ιδιοτήτων των τροφίμων.

Οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης από το Έξετερ αναφέρουν μάλιστα πως ορισμένοι γιατροί είχαν συγγράψει συνταγές μαγειρικής.

Ο Γαληνός από την Πέργαμο έδινε ιδιαίτερη έμφαση στο μαγείρεμα απλών συστατικών για να βελτιώνεται η γεύση τους. Συχνά χορηγούσε ως φάρμακο στους ασθενείς του φαγητά πλούσια σε σκόρδο και κρεμμύδια, ώστε να ρυθμίζει τους «χυμούς» τους, τα τέσσερα υγρά του σώματος που πίστευε ότι επηρέαζαν την υγεία (αίμα, χολή, μαύρη χολή, φλέγμα).

Άλλοι γιατροί έδιναν μεγάλη σημασία στην ανάγκη χρήσης υψηλής ποιότητας υλικών στη μαγειρική την κατάλληλη εποχή του έτους.

Όπως σημειώνεται, ο Πλάτωνας είχε γράψει για τις ευεργετικές ιδιότητες του φαγητού στην υγεία, ενώ ο Ιπποκράτης είχε ταυτίσει το φαγητό με το φάρμακο.

Ο καθηγητής Τζον Γουίλκινς ειδικός σε θέματα ελληνικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, είπε ότι η έρευνα αυτή ίσως βοηθήσει στο να εξηγηθεί γιατί η μεσογειακή δίαιτα θεωρείται ως μία από τις πιο υγιεινές.

Κατά το Βρετανό καθηγητή, αν και πολλά από τα σύγχρονα μεσογειακά τρόφιμα όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και οι ντομάτες εισήχθησαν στην περιοχή πολύ αργότερα, από την Κίνα και τη νότια Αμερική, οι βασικές αρχές χρήσης των συστατικών φαίνεται πως τέθηκαν από αυτούς τους αρχαίους Έλληνες γιατρούς.

«Εκλάμβαναν τη γεύση ως μέτρο θρεπτικής δυναμικής επειδή η στυπτικότητα των άγουρων μήλων ή η δυνατή οσμή των κρεμμυδιών αντανακλά το αποτέλεσμα που θα έχει το φαγητό στο χωνεμένο υλικό και εν τέλει στους χυμούς του σώματος. Ο Γαληνός βλέπει τη διατροφή ως το ενα τρίτο της ιατρικής τέχνης, μαζί με τη φαρμακολογία και τη χειρουργική. Αν οι άνθρωποι είχαν πολύ πηχτό υγρό, συγκεκριμένα φλέγμα, τότε χρειάζονταν κρεμμύδια και σκόρδο για να το αραιώσουν. Αυτή ήταν μια πρώτη ιδέα αντιμετώπισης της χοληστερίνης», είπε ο καθηγητής Γουίλκινς.

Μεταξύ άλλων ο Γαληνός είχε συμπεριλάβει στα γραπτά του συνταγή για τηγανίτες και συμβουλές για τι είδους ψωμί και γλυκά έπρεπε να τρώει κανείς, ενώ ασχολείται εκτενώς με τον τρόπο που έπρεπε να μαγειρεύονται οι φακές – μία βράση, με ελαιόλαδο και σάλτσα ψαριού. Η διπλή βράση θα «στέγνωνε» το στομάχι και το έντερο. Επίσης, συνιστούσε το διπλό βράσιμο των σαλιγκαριών και το απλό μαγείρεμα των οστρακοειδών, καθώς και τη χρήση μπαχαρικών, για όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα αγοράς τους, όπως πιπέρι, πιπερόριζα και κανέλα.

Άλλοι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα τόνιζαν την ανάγκη κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και περιορισμένης κατανάλωσης γλυκών. Οι αναφορές γιατρών από την αρχαιότητα δείχνουν πως δεν γινόταν μεγάλη κατανάλωση κρέατος, ενώ ο Ιπποκράτης περιλαμβάνει στα ιδιαιτέρως ωφέλιμα τρόφιμα το κριθάρι, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και το ψάρι. Σημαντική αξία αποδιδόταν στα άγρια καρότα, τα μανιτάρια, τα ραπανάκια και τις τρούφες.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΚ)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy