Οδικό χάρτη για ιδιωτικοποιήσεις ετοίμασε το ΥΠΟΙΚ – Αποκαλύψεις στη “Χ” – Τι απαντά το ΑΚΕΛ

Οδικό χάρτη για την ιδιωτικοποίηση του Κρατικού Λαχείου, περιουσιακών στοιχείων στο Τρόοδος και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», ο οδικός χάρτης για το Κρατικό Λαχείο προνοεί ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί το Μάιο του 2018, ενώ η ανάθεση σε ιδιώτη επενδυτή τοποθετείται περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2018.

Για την πρώτη συστάδα των περιουσιακών στοιχείων στο Τρόοδος, ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί εντός Οκτωβρίου 2017 και η ανάθεση το πρώτο τρίμηνο του 2018. Για το ΧΑΚ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η αξιολόγηση προσφορών για διορισμό συμβούλου, που θα αναλάβει να ετοιμάσει στρατηγικό σχέδιο εντός Νοεμβρίου 2017.

Η μελέτη για το Κρατικό Λαχείο στοίχισε 372 χιλιάδες ευρώ, για τα περιουσιακά στοιχεία στο Τρόοδος 565 χιλιάδες και για το ΧΑΚ 200 χιλιάδες ευρώ.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε για τις κατοικίες στο Τρόοδος ότι παραμένουν αναξιοποίητες, προσθέτοντας ότι αν τις μισθώσουν σε επενδυτή, θα τύχουν βελτίωσης, θα ανοιχθούν νέες θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθεί οικονομική δραστηριότητα προς όφελος της κυπριακής οικονομίας αλλά και του επενδυτή.

Για το Κρατικό Λαχείο είπε η κυβέρνηση βγάζει κέρδος 10 εκ. το χρόνο. Πρόσθεσε ότι θα δοκιμάσουν ένα εγχείρημα με το οποίο θα παραχωρήσουν τα δικαιώματα σε ιδιώτη επενδυτή με στόχο τα δέκα εκ. να τα κάνει 20-30, χωρίς η κυβέρνηση να πληρώσει ούτε ένα σεντ. Όπως εξήγησε, ο επενδυτής θα είναι δεσμευμένος και θα έχει συμβατική υποχρέωση να πληρώνει κάθε χρόνο το τριπλάσιο ποσό από αυτό που πληρώνουμε τώρα.

Σημειώνεται ότι το Κρατικό Λαχείο δεν περιλαμβανόταν στο μνημόνιο, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να το εντάξει, στους υπό αποκρατικοποίηση οργανισμούς. Το ΑΚΕΛ έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών από τον Ιούλιο, για εγγραφή θέματος με τίτλο:

«Η πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του Κρατικού Λαχείου και οι επιπτώσεις εφαρμογής τέτοιας πολιτικής». Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί συνεδρία.

ΑΚΕΛ: Δογματική επιμονή της Κυβέρνησης σε ιδιωτικοποίηση ότι είναι δημόσιο

Για δογματική επιμονή κατηγορεί την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ για την ιδιωτικοποίηση οτιδήποτε είναι δημόσιο.Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών Χάρης Πολυκάρπου διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί στην αναδιάρθρωση των οργανισμών και εμμένει στην ιδιωτικοποίησή τους.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.