ΟΗΕ – ΗΠΑ: Δικαιολογείται πρόοδος μέχρι το τέλος του χρόνου

Ενθαρρυμένοι παρουσιάζονται από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο χθεσινοβραδινό δείπνο των δυο ηγετών τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και οι ΗΠΑ, καθώς εκτιμούν ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα που δικαιολογούν πρόοδο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες αναμένεται να προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς. Πρώτο θα συζητηθεί το θέμα της διακυβέρνησης στο οποίο υπάρχει πρόοδος, το οποίο θεωρούν ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις μπορεί να κλείσει σύντομα. Την ίδια στιγμή οι δυο πλευρές φαίνεται να έχουν αποδεχτεί ότι οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα στο Κυπριακό θα θεωρούνται δεδομένες.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι όλα θα φανούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τονίζουν ότι οι δυο πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ενώ υπάρχει η διαβεβαίωση ότι μέσα στους επόμενους μήνες δεν θα γίνουν ενέργειες που θα δυσκολέψουν τη διαδικασία στο Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή φαίνεται να εγκαταλείπεται το θέμα των επισκέψεων των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα.

Τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όσο και ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζο Μπάϊτεν εμφανίζονται έτοιμοι να παρέμβουν προσωπικά μόνο όταν διαπιστωθεί πρόοδος Κυπριακό.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ από τη Νέα Υόρκη,  δεν αποκλείεται και επίσκεψη στην Κύπρο το καλοκαίρι του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζο Κέρι.

Ταυτόχρονα ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ενημερώσει τα μέλη του ΣΑ για την πρόοδο στις συνομιλίες στα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο της έκθεσης του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι τότε θα διαφανεί αν μπορεί υπάρχει θετική  εξέλιξη.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται κοινή συνάντηση του κ. Μπαν με τους Αναστασιάδη και Ακκιντζί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy