ΟΗΕ: Καταστρέφεται η πολιτιστική κληρονομία στη Συρία

Περίπου 300 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν πέσει θύματα της συνεχιζόμενης ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση και την Έρευνα των Ηνωμένων Εθνών (UNITAR).

Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed, οι επόμενες γενιές θα έχουν πλέον εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν μνημεία εκατοντάδων και χιλιάδων ετών μόνο μέσα από φωτογραφίες.

Η έκθεση του UNITAR που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας καταδεικνύει τη φθορά και τις καταστροφές των μνημείων μέσα από δορυφορικές φωτογραφίες.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα ερείπια της αρχαίας ελληνορωμαϊκής πόλης της Παλμύρας, τις αρχαίες πόλεις Δούρα Ευρωπός και Μπόσρα, τις βυζαντινές πόλεις στη βόρεια Συρία, το τέμενος των Ουμαγιάδων και την ακρόπολη στο Χαλέπι, καθώς και το κάστρο των σταυροφόρων Κρακ ντε Σεβαλιέ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Σύμφωνα με την έκθεση, περιοχές όπως το Χαλέπι και η Δαμασκός, στις οποίες υπάρχει συνεχής ανθρώπινη εγκατάσταση τα τελευταία 7.000 χρόνια, το Κρακ ντε Σεβαλιέ, η Ράκα και η Παλμύρα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Συγκεκριμένα, αναλύονται 18 περιοχές – οι έξι από τις οποίες έχουν χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς – και φαίνεται ότι 290 χώροι έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις, εκ των οποίων οι 24 έχουν καταστραφεί, 104 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, 85 έχουν μέτριες ζημιές και άλλοι 77 έχουν πιθανώς υποστεί ζημιές.

Στα ερείπια της αρχαίας βυζαντινής βασιλικής του Αγ. Συμεών του Στυλίτη, στο Καλαάτ Σιμάν – μια από τις αρχαιότερες στον κόσμο – φαίνεται ότι έχουν αφαιρεθεί ογκόλιθοι, ενώ ο μιναρές του τεμένους των Ουμαγιάδων, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα μ.Χ. έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Στην έκθεση του UNITAR παρατίθενται φωτογραφίες των μνημείων πριν από τις ένοπλες συγκρούσεις και σήμερα, για να συγκριθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Οι φωτογραφίες από την Παλμύρα και τη Δούρα φανερώνουν σημάδια εκτεταμένης λεηλασίας καθώς και ίχνη μη εξουσιοδοτημένων ανασκαφών.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την έκθεση ως «μια ανησυχητική μαρτυρία της συνεχιζόμενης καταστροφής στην τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας» και κάλεσε τόσο τη Συρία όσο και τη διεθνή κοινότητα να κάνουν περισσότερες ενέργειες για την προστασία της.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy