Οκτώ χρόνια φυλάκιση για τον μητροκτόνο στον Άγιο Δομέτιο

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Σε οκταετή φυλάκιση καταδικάστηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ο 36χρονος Σάββας Παντελή από τον Άγιο Δομέτιο, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2016 σκότωσε την μητέρα του, μαχαιρώνοντας την στο λαιμό.

Ο 36χρονος κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.

Σημειώνεται πως ο κατηγορούμενος πάσχει από χρόνια ψυχική διαταραχή, ήτοι σχιζοφρένεια, για την οποία του χορηγείτο φαρμακευτική αγωγή, την οποία έπρεπε να λαμβάνει καθημερινά και απρόσκοπτα.

Λόγω της ψυχικής του ασθένειας, είχε στο παρελθόν νοσηλευτεί στο Ψυχιατρείο ακόμα δύο φορές. Παρά την ανάγκη συνεχούς λήψης αγωγής, ο καταδικασθείς την είχε διακόψει μόνος του, χωρίς ιατρική οδηγία.

Σύμφωνα με την απόφαση του, το δικαστήριο επέβαλε στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ποινή φυλάκισης 8 ετών στον 36χρονο, η έκτιση της οποίας αρχίζει από τις 25.11.16, ημερομηνία της έναρξης της κράτησης του.

Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας είναι ένα από τα σοβαρότερα του ποινικού κώδικα, εφόσον ως συνέπεια του (εγκλήματος) αφαιρείται το ύψιστο αγαθό, που είναι η ανθρώπινη ζωή. Η σοβαρότητα του φαίνεται και από την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή, που είναι η δια βίου φυλάκιση.

Γεγονότα της υπόθεσης
Ο καταδικασθείς διέμενε μόνιμα με τους γονείς του σε οικία στον Άγιο Δομέτιο, στη Λευκωσία. Η μητέρα του (το θύμα), Ελπινίκη Κυριάκου, ήταν 65 ετών. Στις 11.11.16 και μεταξύ των ωρών 07:00-08:00 ο Σάββας Παντελή βρισκόταν στην οικία μόνος με τη μητέρα του, η οποία κοιμόταν στο υπνοδωμάτιο της, ενώ ο πατέρας του απουσίαζε, έχοντας πριν αναχωρήσει από την οικία με το όχημα του.

Ο Παντελή αφού ξύπνησε, βγήκε στον εξωτερικό χώρο της οικίας, όπου βρισκόταν σταθμευμένο το μοτοποδήλατο του. Ξεκλείδωσε το κάθισμα και πήρε από τον αποθηκευτικό χώρο, όπου είχε τοποθετημένα διάφορα αντικείμενα, ένα μαχαίρι με σταθερή λεπίδα μήκους 9,5 εκ. Είδε, επίσης, ότι το όχημα του πατέρα του απουσίαζε από τον χώρο στάθμευσης.

Ακολούθως, κατευθύνθηκε προς το υπνοδωμάτιο, όπου κοιμόταν η μητέρα του και τη μαχαίρωσε δύο φορές στην περιοχή του λαιμού και συγκεκριμένα στην αριστερή και πρόσθια δεξιά τραχηλική χώρα. Αμέσως μετά καθάρισε το μαχαίρι, πλένοντας το στον νιπτήρα του αποχωρητηρίου και αφού το τοποθέτησε στην τσάντα του, εγκατέλειψε τη σκηνή με το μοτοποδήλατο του.

Πήγε σε ένα περίπτερο και αγόρασε ένα μπουκάλι νερό. Στη συνέχεια πέρασε έξω από την οικία του, στην οποία εν τω μεταξύ, είχε επιστρέψει ο πατέρας του. Ο πατέρας του Κυριάκος Παντελή, είχε επιστρέψει γύρω στις 08:00 και εντόπισε το θύμα να βρίσκεται μπρούμυτα στο πάτωμα, δίπλα από το κρεβάτι, μέσα σε λίμνη αίματος, ενώ το στρώμα του κρεβατιού και το σεντόνι ήταν καλυμμένα με αίμα.

Κάλεσε αμέσως την Αστυνομία, μέλη της οποίας λίγη ώρα αργότερα, μετέβησαν στη σκηνή και την απέκλεισαν. Γύρω στις 08:40 ο Σάββας Παντελή μετέβη στον Αστυνομικό Σταθμό Αγ. Δομετίου και ανέφερε στους επί καθήκοντι αστυνομικούς: «Νομίζω εσκότωσα τη μάμα μου».

Σε σωματική έρευνα εντοπίστηκε στην κατοχή του το μαχαίρι με λεπίδα 9,5 εκ. το οποίο βρισκόταν σε δερμάτινη θήκη, καθώς επίσης ακόμα ένα μαχαίρι τύπου σουγιά, με λεπίδα μήκους 6 εκ.

Τραγική οικογενειακή κατάσταση
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, “δυστυχώς η παρούσα υπόθεση παρουσιάζει μια τραγική οικογενειακή κατάσταση με θύτη τον γιο και θύμα την ίδια τη μητέρα του, αφού η πράξη του 36χρονου να πάρει μαχαίρι και να μαχαιρώσει τη μητέρα του στον λαιμό, ενόσω
αυτή κοιμόταν, προκαλεί αποτροπιασμό, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και το δράμα που
βίωνε ολόκληρη η οικογένεια, λόγω της κατάστασης του θύτη η οποία κατέληξε στο μοιραίο”.

Διαβάζοντας την απόφαση, η Δικαστής Ε. Εφραίμ, ανάφερε πως “η ζωή, ως το ύψιστο αγαθό, της μητέρας έχει χαθεί, ο πατέρας βρέθηκε παντελώς απρόσμενα μπροστά στο φρικιαστικό και άκρως δυσάρεστο θέαμα της συζύγου του μέσα σε λίμνη αίματος και ο γιος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πράξης και της κατάστασης του”, για να προσθέσει πως “τα λόγια δύσκολα αποτυπώνουν το τι βίωσαν και τα τρία αυτά άτομα κατά την επίδικη μέρα και κυρίως το τι μέλλει να βιώνουν ο πατέρας και ο γιος”.

“Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, η εικόνα της μαχαιρωμένης συζύγου να σβήσει ποτέ από τη μνήμη του πατέρα του, ενώ ο γιος αναμένει την ποινή και είναι ήδη καταδικασμένος, λόγω της χρόνιας πάθησης του, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους γύρω του, αλλά και για τον ίδιο. Γεγονός όμως παραμένει πως η ενέργεια του κόστισε τη ζωή της μητέρας του”, είπε η κ. Εφραίμ.

Ωστόσο, σημειώθηκε από το δικαστήριο ότι η ενέργεια του Σάββα Παντελή δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας ψυχρής και ηθελημένης συμπεριφοράς ενός κανονικού ανθρώπου, αλλά το απότοκο της ψυχικής κατάστασης του, για να προστεθεί από το δικαστήριο πως “αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο 36χρονος πάσχει από χρόνια ψυχική διαταραχή, ήτοι σχιζοφρένεια, και πως για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έπρεπε και πρέπει να λαμβάνει απρόσκοπτα
φαρμακευτική αγωγή η οποία ελέγχει και καταστέλλει τις όποιες παραληρητικές του τάσεις και ιδέες”.

Όταν ο γιος διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια
Η υφιστάμενη κατά την επίδικη μέρα κατάσταση του χρονολογείται από το 2008, όταν διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου “βίωσε μια άσχημη παιδική ηλικία, με μοναδικές αναμνήσεις τη μητέρα του, που τον κτυπούσε βάναυσα με τη ζώνη μέχρι τα δέκα έτη του και τον κλείδωνε έξω από το σπίτι για ώρες και τους συνεχείς καβγάδες στο σπίτι, που κατέληγαν σε άγριες φωνές και κτυπήματα στον ίδιο”.

“Όταν διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια το 2008 νοσηλεύτηκε στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας για 20 μέρες, ενώ λάμβανε φαρμακευτική αγωγή απρόσκοπτα για ένα έτος, ως οι οδηγίες του γιατρού.

Ακολούθως τη διέκοψε μόνος, επειδή ήθελε να χάσει βάρος και θεώρησε ότι δεν τη χρειαζόταν καθότι ένιωθε καλά. Το 2011 επισκέφθηκε από μόνος τον γιατρό του στο Ψυχιατρείο, επειδή ξεκίνησε πάλι να ακούει φωνές και παρέμεινε έγκλειστος εκεί για κάποιες μέρες, ενώ εξήλθε με οδηγίες για τη λήψη φαρμάκων, την οποία συνέχισε απρόσκοπτα για ακόμα ένα έτος”, σημειώνεται.

Συνεπεία της ασθένειας του, ο καταδικασθείς δεν μπορούσε να εργαστεί και έτσι έμενε συνεχώς κλεισμένος, ενώ η αδυναμία του να εργαστεί προκαλούσε προστριβές στο σπίτι καθότι οι γονείς τον προέτρεπαν να βρει εργασία και ειδικά η μητέρα του τον πίεζε προς τούτο. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η μητέρα του του έλεγε να φύγει από το σπίτι και πως “έχει ψυχολογικά και είναι άχρηστος”.

Όλα αυτά διογκώνονταν στο μυαλό του λόγω της σχιζοφρένειας και κατέληξαν να εκλαμβάνονται
ως συνωμοσία εναντίον του, καθώς επίσης πίσω από το πρόσωπο της μητέρας του
έβλεπε ότι κρύβονταν άλλα πρόσωπα με τα οποία είχε διαφωνίες.

“Το βράδυ πριν την τέλεση του εγκλήματος είχε πάλι καβγά με τη μητέρα του, η οποία του είπε ότι κάθεται σπίτι χωρίς να κάνεις τίποτε όπως τον Αρχιεπίσκοπο. Μετά από αυτό πήγε στο δωμάτιο του και σκεφτόταν όλα όσα του είπε κατά καιρούς η μητέρα του, όπως το ότι είναι όπως τον σατανά. Αυτό του το είχε πει κατά το 2011 και αποτέλεσε την αιτία να επανέλθουν τα συμπτώματα του και να καταλήξει στο Ψυχιατρείο”, σημειώνει η απόφαση.

Επίσης, αναφέρει πως ο θύτης “είχε παραισθήσεις, έβλεπε δαίμονες μπροστά του να του λένε τι να κάνει και άρχισε να βλέπει τον εαυτό του με μορφή δαίμονα” και προσθέτει ότι “όλες αυτές οι σκέψεις διογκώνονταν στο μυαλό του με αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου των σκέψεων του, αφού άκουγε φωνές να τον προτρέπουν να σκοτώσει είτε τον πατέρα είτε τη μητέρα του, δεν μπορούσε να ελέγξει το μυαλό του”.

Το Δικαστήριο δεν υιοθετεί τη θέση του συνηγόρου του πως αυτό αποτελεί πρόκληση
“Δεχόμαστε”, είπε η κ. Εφραίμ, “πως υπό την κυριαρχία αυτών των παραληρητικών ιδεών ο 36χρονος βρέθηκε σε τέτοια ψυχική κατάσταση, που προχώρησε στην αξιόποινη πράξη να αναζητήσει το μαχαίρι που φύλαγε και να σκοτώσει τη μητέρα του με αυτό. Παρόλο που αυτές οι ιδέες και ψευδαισθήσεις δημιούργησαν και διόγκωσαν στο μυαλό του ένα συνωμοτικό σενάριο εναντίον του, το οποίο τον ώθησε στη διάπραξη του εγκλήματος, εντούτοις δεν υιοθετούμε τη θέση του συνηγόρου του πως αυτό αποτελεί πρόκληση από πλευράς της μητέρας του. Άλλωστε
δεν πρέπει να λησμονείται πως κατά τον ουσιώδη χρόνο η μητέρα του δεν αποτελούσε οποιονδήποτε κίνδυνο, εφόσον αυτή κοιμόταν και αποτέλεσε πολύ εύκολο στόχο για την ολοκλήρωση της ενέργειας του”.

Κυρίαρχο στοιχείο η ψυχική του κατάσταση
Η Δικαστής του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας είπε πως “το κυρίαρχο στοιχείο στην παρούσα υπόθεση είναι η ψυχική κατάσταση του 36χρονου και είναι σε αυτό που αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία”, για να προσθέσει ότι “συνεκτιμώντας τη ψυχική διαταραχή του, τον βαθμό ευθύνης του, την επικινδυνότητα του σε περίπτωση που παραλείπει να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή, την παρούσα βελτίωση της κατάστασης του, την άμεση και έμπρακτη μεταμέλεια του και το λευκό ποινικό μητρώο του, καταλήγουμε πως η μόνη αρμόζουσα ποινή είναι αυτή της φυλάκισης, η έκταση της οποίας θα αντανακλά όλους τους πιο πάνω παράγοντες”.

“ Δεν παραγνωρίζουμε φυσικά”, πρόσθεσε, “ και το στοιχείο της αποτροπής, το οποίο συντρέχει σε τέτοιας φύσης αδικήματα. Ως εκ τούτου στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας επιβάλλουμε την ποινή φυλάκισης 8 ετών”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy