Οκτώ στα δέκα περιστατικά παιδικού καρκίνου γιατρεύονται

Δεν είναι αήττητος…

Ο παιδικός καρκίνος δεν είναι αήττητος, διαμηνύει ο διευθυντής του Παιδοογκολογικού του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Λοΐζος Λοΐζου.

Η 15η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως η ημέρα παιδικού καρκίνου. Είναι η μέρα των μεγαλύτερων ηρώων της ζωής, είναι η μέρα που στέλνει τα δικά της μηνύματα προς τις οικογένειες των παιδιών υπενθυμίζοντάς τους πως δίπλα τους υπάρχουν άνθρωποι -γνωστοί και άγνωστοιπου τους σκέφτονται, τους γνοιάζονται, που παρακαλούν όλα τα παιδιά με καρκίνο να γίνουν καλά… Τα στατιστικά δεδομένα που έρχονται από το Παιδοογκολογικό του Μακάρειου Νοσοκομείου είναι ενθαρρυντικά. Οκτώ στα δέκα παιδιά (7580% περίπου) γιατρεύονται, αναφέρει ο Δρ Λοΐζου και σημειώνει ότι στην Κύπρο παρουσιάζονται κάθε χρόνο 35 νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε παιδιά ηλικίας μέχρι 18 ετών.

«Ο παιδικός καρκίνος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώνουμε συνεχώς την ιατρική φροντίδα, αλλά και τα ποσοστά της ίασης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Άστρα».

Ανέφερε πως τα ποσοστά ίασης του παιδικού καρκίνου στην Κύπρο είναι από τα πιο υψηλά στον κόσμο. Παγκόσμια, εκτιμάται ότι 300.000 παιδιά (ενδέχεται ο αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος) πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου, εκ των οποίων το 80% προέρχονται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Το 70% από αυτά θεραπεύεται. Στις χώρες του τρίτου κόσμου, όμως, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά. Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, ο Δρ Λοΐζου επικαλέστηκε έρευνες οι οποίες δεικνύουν ότι ο θηλασμός αποτελεί ασπίδα κατά της λευχαιμίας.

Σημείωσε ακόμη ότι άλλες έρευνες συνδέουν τη λευχαιμία στα παιδιά με το κάπνισμα, τη χρήση ναρκωτικών και με την κατάχρηση αλκοόλ από τους γονείς. Ο γιατρός συμβουλεύει τους γονείς να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αφού «είναι αποδεδειγμένο πως το 30% των καρκίνων στους ενήλικες οφείλεται στην κακή διατροφή».

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy