Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Τον Οκτώβριο αναμένεται στην Αθήνα η πρώτη κοινή αποστολή μεταμνημονιακού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στον έλεγχο θα μετέχει και το ΔΝΤ κανονικά και θα έχει προηγηθεί απόφαση του κολεγίου των επιτρόπων που θα ενεργοποιεί για πρώτη φορά τη διαδικασία “ενισχυμένης επιτήρησης του διπλού πακέτου του ευρωπαϊκού εξαμήνου”.

Την ίδια ώρα οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση της καταβολής των 15 δις ευρώ που αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα, είναι εν εξελίξει και αυτή της Γερμανίας οδεύει προς ολοκλήρωση. Αποτελεί μάλιστα θετική εξέλιξη, ότι η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε το πλήρες εύρος του πακέτου των 86 δις ευρώ. Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το Συμβούλιο των Διοικητικών του ESM αναμένεται να συνεδριάσει για την έναρξη της εφαρμογής τους, η οποία θα γίνει σταδιακά, όπως είναι ήδη γνωστό. Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM αποτελούν οι Υπουργοί Οικονομικών των Κρατών Μελών του Ευρώ. Τα μέτρα για το χρέος περνούν και αυτά από τις εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ οι αγορές έχουν μέχρι στιγμής αντιδράσει θετικά, με τα επιτόκια να παραμένουν κάτω του 4%.

Οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ισχυρή δέσμευση της ελληνικής πλευράς να μην υπαναχωρήσει επί των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι η πρώτη κοινή αποστολή ελέγχου θα μεταβεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2018. Η επιτήρηση της Ελλάδας θα είναι ισχυρότερη από ότι των άλλων χωρών που εξήλθαν από πρόγραμμα διάσωσης, καθώς τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα, όπως και η έκταση των ρυθμίσεων για το χρέος.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα δεν είναι το μόνο ζήτημα με το οποίο ασχολείται ο ESM, καθώς η ευρωζώνη σχεδιάζει τη μετεξέλιξή του, καθώς και να τον χρησιμοποιήσει σε σχέση με την εγγύηση τελευταίας καταφυγής για το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης Τραπεζών (SRF – backstop), τη στιγμή μάλιστα που η πολιτική συζήτηση για τη δημιουργία του EDIS (ενιαίο ταμείο εγγύησης καταθέσεων) προχωράει αποσαφηνίζοντας τον τρόπο μείωσης των κινδύνων και των ρίσκων επί του τραπεζικού συστήματος.

Σε σχέση με την ταχύτητα λήψης των σχετικών αποφάσεων, πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι “οι αποφάσεις λαμβάνονται γρήγορα μόνο σε περίοδο κρίσεων και ευτυχώς δεν είμαστε σε κρίση”, χωρίς ωστόσο αυτό να αναιρεί το προχωρημένο σημείο που έχουν φτάσει οι σχετικές αποφάσεις μετά και την τελευταία Σύνοδο. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι η  Σύνοδος Κορυφής της περασμένης εβδομάδας “είχε πολύ πιο επείγοντα ζητήματα να αποφασίσει”, εξ ου και το μικρό τμήμα αποφάσεων για το μέλλον του ΕSM. Τέλος, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των διαφόρων στοιχείων του πακέτου μεταρρυθμίσεων της ευρωζώνης, αυτή αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στη συνέχεια και δεδομένης μιας συμφωνίας με ομοφωνία, τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να ολοκληρώσουν την επικύρωση της αλλαγής του καταστατικού του οργανισμού (διαδικασία που θα κρατήσει επίσης ένα έτος).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy