Όλα έτοιμα για τη Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού

Με τη συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων οινοποιείων της πόλης, ΕΤΚΟ-ΚΕΟ-ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, δεκάδων άλλων μικρότερων οινοποιείων από Λεμεσό και Πάφο και 60 περίπου περίπτερων με κυπριακά εδέσματα και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, η 55η Γιορτή του Κρασιού είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξένους και ντόπιους, το δεκαήμερο 25 Αυγούστου με 4 Σεπτεμβρίου, στο δημόσιο κήπο Λεμεσού.
Σε διάσκεψη Τύπου το απόγευμα, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου απηύθυνε πρόσκληση σε όλους, να επισκεφθούν τη Γιορτή του Κρασιού “και να μοιραστούν για ακόμα μια φορά μαζί μας τη χαρά της γνωριμίας, της επαφής, της γεύσης του κυπριακού κρασιού αλλά και κυπριακών εδεσμάτων, που φέτος θα είναι σε μεγαλύτερη ποικιλία”.

Ανάμεσα στις φετινές καινοτομίες θεωρείται και η παρουσία βρακάδων οι οποίοι, στο πνεύμα και της αφίσας της γιορτής, θα βγάζουν φωτογραφίες “selfie” με το κοινό, ενώ και φέτος με το κοινό θα φωτογραφίζονται οι “Διονυσίες”, οι οποίες θα κάνουν αναπαράσταση των “Θεοίνιων”.

Σε πέντε διαφορετικά σημεία του δημόσιου κήπου θα στηθεί ένα οπτικοακουστικό πανηγύρι με δεκάδες καλλιτέχνες, μουσικά και θεατρικά σχήματα αλλά και τους παραγωγούς του κρασιού, ενώ όπως σημείωσε ο κ.Χρίστου, φέτος οι ομάδες Κανταδόρων δίνουν δυναμικά το παρών τους με συναυλίες στο Κηποθέατρο, ενώ άλλες μουσικές εκδηλώσεις θα εμπλουτίσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα μπροστά από την τεράστια φιγούρα του Βρακά, που δεσπόζει στην νότια είσοδο.

Επιπρόσθετα, οι βραδιές του Σαββάτου 27 Αυγούστου και της Κυριακής 28 Αυγούστου, είναι αφιερωμένες στο διαχρονικό ρεμπέτικο, με τραγούδια από τους “Γεια Χαραντάν” και τη 12 μελή κομπανία “ΑΕΝΑΟΝ”, αντίστοιχα.

Την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, η Εύη Καπάταη, πλαισιωμένη από το χορευτικό συγκρότημα “Νέοι Ορίζοντες”, θα παρουσιάσει ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα με ελληνικά και κυπριακά τραγούδια ενώ θεατρικές παραστάσεις παρουσιάζουν τις μέρες της γιορτής, η ΕΘΑΛ, το Θέατρο Σκάλα, το Θέατρο Διόνυσος, το Σατιρικό Θέατρο και το Σωματείο “Ταξίδι στη Σιωπή-Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα”.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί και από τους Λαογραφικούς Ομίλους της Λεμεσού ενώ για τα παιδιά θα υπάρχουν ταχυδακτυλουργικές παραστάσεις, θέατρο σκιών και αφήγηση παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Εξάλλου, καθημερινά, θα γίνεται γευστολόγηση από τις 20:00 μέχρι τις 22:00 σε όλα τα οινοποιεία που θα συμμετέχουν.

Τα εγκαίνια της Γιορτής του Κρασιού θα τελέσει στις 25 Αυγούστου (20:00), ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κυπριακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Χορευτικό Όμιλο Λεμεσού “Διόνυσος” και τραγούδια του κρασιού από τον Μιχάλη Ττερλικά και τη μουσική του παρέα “Μούσα”. Εξάλλου, στην τελετή λήξης (4 Σεπτεμβρίου), θα παρουσιαστεί το μουσικό σχήμα “ΑΝΤΑΜΑ”, το οποίο θα πλαισιώνει ο Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Λεμεσού “Διόνυσος”.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Σάββατο 27 Αυγούστου (17:00), η Λέσχη Παλαιού Αυτοκινήτου Λεμεσού “ΛΕΠΑΛ” οργανώνει μια εορταστική διαδρομή με αυτοκίνητα αντίκες στην τουριστική περιοχή με τερματισμό τη νότια είσοδο του Δημόσιου Κήπου Λεμεσού.

Επιπλέον, ο Δήμος Λεμεσού και η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (Τμήμα Λεμεσού), διοργανώνουν Παγκύπριο Φωτογραφικό Διαγωνισμό με θέμα “Γιορτή του Κρασιού 2016”, ενώ την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στο χώρο πίσω από τον Βρακά, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας της περσινής γιορτής.

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η διάλεξη που οργανώνεται την Τρίτη, 30 Αυγούστου (19:00), με θέμα “Οίνοι Κύπρου: η αναβίωση ενός ιστορικού terroir”, με παρουσίαση γηγενών ποικιλιών κρασιού από τον Δρ.Θουκή Γεωργίου, Λειτουργό Γεωργίας Α` και Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Οίνων.

Η συγκεκριμένη διάλεξη, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου, Χαράλαμπος Παναγιώτου, αποτελεί ένα από τα στοιχεία που αναβαθμίζουν το επίπεδο της Γιορτής του Κρασιού και εξέφρασε τη χαρά του γιατί, όπως είπε, χρόνο με το χρόνο αυτή η αναβάθμιση γίνεται πραγματικότητα.

“Εκδηλώσεις όπως η Γιορτή του Κρασιού δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να δοκιμάσει, να απολαύσει και να εκτιμήσει τα κυπριακά κρασιά τα οποία είναι όντως αναβαθμισμένα τα τελευταία χρόνια”, ανέφερε και σημείωσε πως τα τελευταία 10-15 χρόνια η ποιότητα του κυπριακού οίνου έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς τα οινοποιεία έχουν βελτιώσει πολύ τις μεθόδους παραγωγής κι έχουν εκμεταλλευθεί τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν φέρει νέοι επιστήμονες του κρασιού στον τόπο μας.

Αυτό, συνέχισε, συντελεί ώστε να δημιουργηθεί σιγά σιγά μια ταυτότητα για το κυπριακό κρασί, κάτι το οποίο χρειαζόμαστε και τόνισε πως “αυτό που πρέπει να πετύχουμε είναι, να δώσουμε το στίγμα μας στον κόσμο ότι το κρασί μας είναι καλό και γίνεται καλύτερο”.

Με τη στήριξη του ΚΟΤ θα προσφέρεται και φέτος δωρεάν μεταφορά στη Γιορτή του Κρασιού με λεωφορεία, για όσους διαμένουν σε Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο και Αγία Νάπα και όπως ανέφερε στη διάσκεψη η Τουριστική Λειτουργός του ΚΟΤ Μαρία Σωκράτους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει έγκαιρα να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του οργανισμού αφού ήδη οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Συνεχάρη ακόμη το Δήμο Λεμεσού για την “άψογη διοργάνωση και συνεχή βελτίωση της Γιορτής” και επεσήμανε ότι “”ο ΚΟΤ στηρίζει πάντα τις εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού και κυρίως της Γιορτής του Κρασιού”.

Μέγας χορηγός για ακόμη μια χρονιά της Γιορτής του Κρασιού είναι το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού και όπως διαβεβαίωσε ο Γενικός Διευθυντής του, Δρ. Νέαρχος Ιωάννου, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, το ΣτΛ θα συνεχίσει να στηρίζει αυτήν τη “σημαντική γιορτή της πόλης”.

Το εισιτήριο εισόδου για άτομα άνω των 18 ετών έχει καθοριστεί στα 6 ευρώ, ενώ το εφηβικό εισιτήριο (13-18 ετών) στα 4 ευρώ και για παιδιά κάτω των 12 ετών στα 3 ευρώ. Οι κάτοχοι εισιτηρίου ενηλίκων δικαιούνται δωρεάν ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο κρασί από τα οινοποιεία ΛΟΕΛ ή ΣΟΔΑΠ.

(ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy