Όλοι πλην της Τοπικής Αρχής κατά του πάρκου κροκοδείλων

Ξυπόλητοι… στις δαγκάνες των κροκοδείλων.

Πλην της Τοπικής Αρχής της Άχνας (και της εταιρείας, ασφαλώς, που προτίθεται να υποβάλει αίτηση για τη δημιουργία του πάρκου) ουδείς άλλος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του πάρκου κροκοδείλων στην Άχνα, κοντά στην πράσινη γραμμή και κοντά στο φράγμα και σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων από κατοικημένες περιοχές «με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής». Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα ακούστηκαν στις 2 Μαΐου ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος όπως τα κατέγραψε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της δημιουργίας του πάρκου κροκοδείλων στην Άχνα, η κα Μαρία Ματθαίου-Σουρουλλά. Οι ενστάσεις, επιφυλάξεις, ανησυχίες, διαφωνίες εστιάζονται κυρίως σε θέματα υγείας, ασφάλειας, προστασίας του οικοσυστήματος και ορθολογικής χρήσης του νερού.

ΥΠΕΡ της ανάπτυξης τάχθηκαν:

1. Ο κοινοτάρχης Άχνας, κ. Νίκος Βάσιλας, ο οποίος ανέφερε ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας αποδέχτηκε την πρόταση για τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων με μοναδικό γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Άχνας, νοουμένου ότι το εγκρίνουν οι αρμόδιες Αρχές του κράτους.

Δήλωσε ότι δεν τον απασχολεί, αν θα βασανίζονται οι κροκόδειλοι στα κλουβιά και κάλεσε τον Υπουργό Γεωργίας να επεξηγήσει αν με βάση το Διάταγμα απαγορεύεται να έρχονται άγρια ζώα για πάρκα. Περαιτέρω ζήτησε από τις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές να βγάλουν ανακοίνωση για τα θέματα υγείας και ασφάλειας. Τόνισε στο τέλος ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας θα απορρίψει το πάρκο κροκοδείλων, αν θα στερηθεί η κοινότητα το νερό και αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας.

Ο έπαρχος Αμμοχώστου κ. Χρυσαφίνης ανέφερε ότι έγινε σύσκεψη με παράκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η περιγραφή του σχεδίου του εν λόγω πάρκου. Διατυπώθηκαν απορίες που απαντήθηκαν από τα αρμόδια τμήματα του κράτους.

 

2. Ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, κ. Πίπης, ισχυρίστηκε ότι το Διάταγμα του 2017 δεν απαγορεύει την εισαγωγή κροκοδείλων στην Κύπρο.

ΕΝΑΝΤΙΟΝ της ανάπτυξης τάχθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών, αγροτικών οργανώσεων και των επιστημών Υγείας.

1. Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κα Ιωάννα Παναγιώτου, τόνισε ότι βρίσκεται σε ισχύ το Διάταγμα του Υπουργού Γεωργίας & Περιβάλλοντος 30/6/17, το οποίο απαγορεύει την εισαγωγή κροκοδείλων στην Κύπρο επομένως είναι άτυπο να συζητείται το θέμα.

2. Η κα Κολιού, υπεύθυνη Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά το θέμα της υγείας ανέφερε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τους κροκόδειλους είναι σπάνιο να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα ή θάνατο αλλά μπορεί να συμβεί. Στην Κύπρο δεν είχαμε ως τώρα κανένα κρούσμα λόγω του ότι είμαστε νησί, επειδή δεν συνορεύουμε με άλλη χώρα. Στις γύρω περιοχές υπάρχουν κρούσματα. Τόνισε επίσης ότι οι κροκόδειλοι μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό στα κουνούπια culex που υπάρχουν στην Κύπρο και αυτά με τη σειρά τους στον άνθρωπο.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη που είναι και τουριστική περίοδος υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης περιστατικού του ιού του Δυτικού Νείλου. Επιπλέον ανέφερε ότι ο κροκόδειλος είναι ένα είδος που δεν ανήκει στο οικοσύστημά μας και δεν υπάρχει η τεχνογνωσία για τη διαχείριση κινδύνων από καμιά υπηρεσία. Επιπλέον ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Καραγιάννης, ανέφερε ότι αν έρθουν κροκόδειλοι στην Κύπρο θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή μολύνσεως στην Κύπρο.

Αν έρθει έστω κι ένα μολυσμένο ζώο, τότε ανοίγουμε το Κουτί της Πανδώρας. Τόνισε επίσης ότι ο κροκόδειλος δεν εκδηλώνει τον ιό κατά την περίοδο επωάσεώς του, επομένως μπορεί να έρθει στην Κύπρο και ακολούθως να εκδηλώσει τον ιό. Επεσήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι προτίθενται να το κατασκευάσουν κοντά στο φράγμα της Άχνας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα λόγω του ότι είναι τόπος επωάσεως κουνουπιών.

3. Ο κ. Τάσος Γιαπάνης εκ μέρους του Παναγροτικού ανέφερε ότι οι 80 τόνοι νερού την ημέρα που θα χρειάζεται το εν λόγω πάρκο κροκοδείλων είναι μεγάλη ποσότητα λόγω της ανομβρίας που μαστίζει τον τόπο μας και επιπλέον εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

4. Ο κ. Λύτρας, ΓΓ της ΠΕΚ, με τη σειρά του δήλωσε ότι στο βωμό της ανάπτυξης δεν πρέπει να φέρνουμε στην Κύπρο ό,τι σκάρτο υπάρχει από το εξωτερικό. Διαφωνεί με οτιδήποτε γίνεται εις βάρος της αγροτικής οικονομίας και εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι αν γίνει το εν λόγω πάρκο αλλάζουμε το οικοσύστημά μας. Τελειώνοντας, υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της ανάπτυξης, αλλά κάθετα ενάντια στην εισαγωγή κροκοδείλων και καλεί την εκτελεστική εξουσία και τις αρμόδιες Υπηρεσίες να απορρίψουν την αίτηση για δημιουργία πάρκου κροκοδείλων.

5. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΑ, κ. Χάμπας, ανέφερε ότι από τη στιγμή που η Κύπρος βρίσκεται σε φάση απερήμωσης θα πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές να προστατεύσουμε τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας. Κάθε λίτρο νερού έχει σημασία και επιπλέον οι κροκόδειλοι δεν ανήκουν στο οικοσύστημά μας. Για τους παραπάνω λόγους η ΕΚΑ τάσσεται εναντίον της δημιουργίας πάρκου κροκοδείλων.

6. Η κα Πογιατζή της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας Ζώων τάχθηκε εναντίον της δημιουργίας πάρκου κροκοδείλων και ανέφερε ότι περιήλθε στην αντίληψή της ταινία, η οποία παρουσιάζει το πάρκο κροκοδείλων στο Ισραήλ, από το οποίο θέλουν να μεταφέρουν τα ζώα. Οι κροκόδειλοι στο εν λόγω πάρκο είναι παρατημένοι και σε άθλια κατάσταση, γιατί το πάρκο αυτό είναι κλειστό.

7. Το Κόμμα για τα Ζώα διαφωνεί με τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων και δήλωσε ότι ο έπαρχος του Ισραήλ τούς πληροφόρησε ότι το πάρκο κροκοδείλων στο Ισραήλ από το οποίο προτίθενται να φέρουν τους κροκόδειλους απέτυχε και έκλεισε, γιατί οι κροκόδειλοι δεν είναι κάτι το αξιοπρόσεχτο από τους τουρίστες. Η κυβέρνηση του Ισραήλ από το 2012 δεν θέλει τους κροκόδειλους.

Το 2012 δραπέτευσαν 70 κροκόδειλοι από το συγκεκριμένο πάρκο και επιστρατεύτηκε ο Ισραηλινός Στρατός να τους μαζέψει. Επιπλέον η συγκεκριμένη περιοχή δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο στον ποταμό Ιορδάνη από τους κροκόδειλους. Αυτή τη στιγμή οι κροκόδειλοι στο εν λόγω πάρκο είναι 4.500 και η κατάσταση είναι απελπιστική. Τέλος, επικαλέστηκε την ύπαρξη και δεύτερου Υπουργικού Διατάγματος του 2014 ειδικά για τους κροκόδειλους.

8. Ο κ. Κουτσόφτας της TERRA CYPRIA τάσσεται εναντίον της δημιουργίας πάρκου κροκοδείλων λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας, των υδατικών αναγκών και για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy