Όλο και πιο αισιόδοξος ο Έιντε

Κάθε μέρα που περνά είμαι και πιο αισιόδοξος δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο οποίος παρακάθισε σε γεύμα το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο κ. Έιντε επανέλαβε ότι οι συνομιλίες έχουν περάσει σε μια πιο εντατική και εποικοδομητική φάση και ότι για το λόγο αυτό ο ίδιος θέλησε να παρευρίσκεται στις συναντήσεις και των διαπραγματευτών, προσθέτοντας ότι κάθε μέρα που περνά καταγράφεται πρόοδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι φαίνεται πως `προχωρούμε σωστά` και ότι η γενική άποψη είναι πολύ θετική.

“Μέσα σε ένα όμορφο και χαρούμενο κλίμα που έχουμε δημιουργήσει ανταλλάξαμε απόψεις και επί του εθνικού θέματος, και το ευχάριστο είναι ότι -από ό,τι μας έχει πει -συμφωνούμε, φαίνεται ότι προχωρούμε σωστά, βεβαίως ακόμη δεν φτάσαμε στις λεπτομέρειες, η γενική άποψη είναι πολύ θετική και ελπίζω να συνεχίσουν οι συνομιλίες θετικά για το καλό όχι μόνο του Κυπριακού λαού και Τούρκων και Ελλήνων αλλά και της όλης περιοχής, της Μέσης Ανατολής αλλά και παγκοσμίως, αυτή είναι η ευχή μας και ότι μπορούμε να συμβάλουμε για μια σωστή και βιώσιμη λύση μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, εμείς με πολλή χαρά ως Εκκλησία θα το πράξουμε”, δήλωσε.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ εξέφρασε τη χαρά του γιατί για μία ακόμη φορά γίνεται δεκτός από τον Μακαριότατο, προσθέτοντας ότι τον ενημέρωσε για το Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις.

`Έκανε λόγο για εντατικές και πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι όλοι στην Κύπρο πρέπει να νοιώθουν ευτυχείς γιατί έχουν θρησκευτικούς ηγέτες οι οποίοι συνεργάζονται και έχουν εμπλακεί σε ένα καλό διάλογο.

Ο κ. Έιντε είπε ότι η στήριξη που ο Αρχιεπίσκοπος προσφέρει στη δουλειά που γίνεται από τους δύο ηγέτες, τα ΗΕ και στον ίδιο προσωπικά είναι κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη ευγνωμοσύνη και εκτίμηση.

Σε σχόλιο ότι οι δύο διαπραγματευτές έχουν ήδη κάνει αρκετή δουλειά, συναντώνται καθημερινά και οι συναντήσεις γίνονται στη δική του παρουσία και αν αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή πορεία, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση πολύ εποικοδομητικών και εντατικών συνομιλιών και ότι η πρόοδος είναι καθημερινή σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων.

“Για το λόγο αυτό έχω αποφασίσει να βρίσκομαι εδώ περισσότερο και να είμαι παρών στις συναντήσεις των διαπραγματευτών και όχι μόνο στις συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών γιατί τώρα βρισκόμαστε σε μια πολύ αποφασιστική καμπή στην ιστορία του Κυπριακού”, δήλωσε.

Ο κ. `Ειντε είπε ακόμη ότι εδώ και αρκετό καιρό είναι αισιόδοξος και έχει μοιραστεί αυτή την αισιοδοξία του και ότι γίνεται ακόμη πιο αισιόδοξος μετά από κάθε συνάντηση, περιλαμβανομένης και της σημερινής των δύο διαπραγματευτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy