Ολοκληρώνεται η αναστήλωση της ΙΜ Αγ. Παντελεήμονα

Για την ολοκλήρωση της αναστήλωσης της μονής του Άγιου Παντελεήμονα, στην κατεχόμενη Μύρτου ενημέρωσε εκ μέρους της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο Τάκης Χατζηδημητρίου.

Ολοκληρώθηκε όπως ανέφερε η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει την αναστήλωση της μονής, και την στήριξη όλων των κτηρίων του μοναστικού συμπλέγματος. Η «Α’ Φάση» του έργου κόστισε συνολικά 766 χιλιάδες και 99 ευρώ. Αναμένεται όπως ανέφερε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Απρίλη.

Η Επιτροπή δεν έχει μπει στην διαδικασία για την «Β’ Φάση» και αναμένεται πως αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο κ. Χατζηδημητρίου ενημέρωσε την επιτροπή επίσης για τις πηγές χρηματοδότησης και την πορεία υλοποίησης του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο.

Γνωστοποίησε ακόμα, ότι η Τεχνική Επιτροπή προωθεί νέο πρόγραμμα για αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Όπως εξήγησε αυτό θα γίνει με εισφορές από κατοίκους και φορείς κατεχόμενων κοινοτήτων που θα κατατίθενται στο λογιστήριο του Προεδρικού και από εκεί θα διαβιβάζονται στο UNDP με σχετικό συμφωνητικό. Μ εαυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησαν να υλοποιούνται δύο έργα ,αυτά της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στα Γέναγρα και η ιστορικής σημασίας τοιχογραφία «Χρυσοκάβα» στην Κερύνεια.

Ενώπιον της επιτροπής προσφύγων το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για την συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, Τάκης Χατζηδημητρίου προέβηκε και σε ένα απολογισμό της δράσης της επιτροπής κυρίως για τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και τις πηγές χρηματοδότησης. Όπως ανέφερε έχει καταρτιστεί νέος κατάλογος με ογδόντα μνημεία που εγκρίθηκε από τους ηγέτες.
Από την πλευρά της η Επ. Προσφύγων, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Σκεύη Κουκουμά, θα αποστείλει επιστολή προς τον διαπραγματευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας Α. Μαυρογιάννη για στήριξη στο έργο της επιτροπής καθώς βασίζεται σε κυρίως σε εθελοντική βάση και πολλές φορές με προσωπικά έξοδα των ιδίων των μελών της.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy