Ολοκληρώνονται οι κομματικές διεργασίας στα τ/κ κόμματα ενόψει «βουλευτικών»

Την ερχόμενη Κυριακή, τα μέλη του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας θα οριστικοποιήσουν την λίστα των 50 υποψηφίων «βουλευτών» που θα κατέλθουν στις «εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου ενώ μια μέρα πριν το Σάββατο, θα πράξει το ίδιο το Δημοκρατικό κόμμα και έτσι θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία των τ/κ κομμάτων για τις «βουλευτικές» ενώ ήδη «έχουν βγει τα μαχαίρια».
 
Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ μιλώντας στον «Μπαϊράκ» άσκησε έντονη κριτική στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα κάνοντας λόγο για ιδεολογική αλλαγή που φαίνεται και από το ότι υπέδειξε ως αριστίνδην υποψήφιο τον πρόεδρο του τ/κ επιμελητηρίου, Φικρί Τορός. Το ΚΚΔ, πρόσθεσε, δεν θα είναι το πάρτι κλειδί αλλά αυτό που θα καθορίσει την νέα «κυβέρνηση». Ως έγκριση της συμπεριφοράς του κόμματός του ο κ. Οζγιγίτ έφερε την εκλογή των Χαρμαντζί και Ακιντζί στην «δημαρχία» Λευκωσίας και την «προεδρία», αντίστοιχα.
 
Κατά τον Τζεμάλ Οζγιγίτ από τις «εκλογές» μπορεί να προκύψει μια δικομματική, ίσως και τρικομματική, «κυβέρνηση» και ερωτηθείς εάν θα συμμετείχε σε ένα «κυβερνητικό συνασπισμό» απάντησε ότι εάν πραγματικά αυτό που επιζητείται είναι η αλλαγή, τότε θα είναι στην «κυβέρνηση». Ο πρόεδρος του ΚΚΔ αναμένει ότι το κόμμα του θα μπει «δυναμικά στη βουλή» και πως ο κόσμος έχει ανταποκριθεί θετικά, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, στους υποψηφίους που έχουν υποδείξει. (ΣΣ τα περισσότερα τ/κ κόμματα καθόρισαν τις λίστες των υποψηφίων ανάλογα με τις αιτήσεις που δέχθηκαν και ο τελικός κατάλογος εγκρίνεται από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κάθε κόμματος).
 
Ο πρόεδρος του ΚΚΔ κατηγόρησε το κόμμα Εθνικής Ενότητας για λεηλασία ενώ σχολιάζοντας το σύνθημα του ΡΤΚ ότι «θ’ αλλάξει το σύστημα» διερωτήθηκε τί έχει αλλάξει μέχρι σήμερα το ΡΤΚ και τι μπορεί να αλλάξει από δω και πέρα. «Το μόνο που άλλαξε είναι το ίδιο. Η συμμαχία του (ΡΤΚ) με το τ/κ επιμελητήριο έδειξε ξεκάθαρα πόσο άλλαξε», πρόσθεσε.
 
Εάν το ΚΕΕ δεν είναι πρώτο κόμμα στις 7 Ιανουαρίου, στις 8 του μήνα ο ίδιος θα παραιτηθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του μεγάλου «κυβερνητικού» εταίρου, Χουσείν Οζγκιουργκιούν λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την συμμαχία για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» με κανένα κόμμα. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» που θα γίνουν το 2020.
 
Μιλώντας σε εκπομπή ιδιωτικού καναλιού, ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστήριξε επίσης ότι οι επικρίσεις που δέχεται για τις παραχωρήσεις «υπηκοοτήτων» και τον διαμοιρασμό αγροτικών τεμαχίων είναι από όσους μεταφέρουν τις αντιδράσεις των Ε/κ ενώ στο «νότο» – πρόσθεσε – μοιράζουν τις υπηκοότητες (της ΚΔ) έναντι χρημάτων.
 
Ο Οζγκιουργκιούν τάχθηκε υπέρ του προεδρικού συστήματος γιατί – όπως είπε – από τα φοιτητικά του χρόνια υποστήριζε ότι σε μικρά κράτη πρέπει να υπάρχει προεδρικό σύστημα που συγκεράζει τη βούληση λαού και βουλής.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γενί Ντουζέν για το προφίλ των υποψηφίων όλων των κομμάτων υπερτερούν δάσκαλοι, δικηγόροι και γιατροί. Στο ΡΤΚ, γράφει, υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, στο ΚΕΕ πολλοί γραφειοκράτες, στο ΚΚΔ αρκετοί εκπαιδευτικοί και στο κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι αρκετοί ακαδημαϊκοί, όπως είναι και ο ίδιος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy