Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την τοκογλυφία

Σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών ολοκληρώθηκε η συζήτηση περί ποινικού κώδικα, για το κατά πόσο θα θεωρείται τοκογλυφία η επιβολή επιτοκίου, πέραν του επιτοκίου αναφοράς που καθορίζεται από τις τράπεζες.

Όπως ανέφερε ο κ. Βότσης, η συγκεκριμένη πρόταση που πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, θεωρεί τοκογλυφία την επιβολή επιτοκίου, πέραν από το επιτόκιο αναφοράς, στις περιπτώσεις που αφορούν οικιστικά δάνεια μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ, φοιτητικά δάνεια μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ και καταναλωτικά δάνεια μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ.

Την Δευτέρα, είπε, θα είναι έτοιμο το ολοκληρωμένο κείμενο για να πάει την Πέμπτη στην ολομέλεια για ψήφιση.

Εξάλλου ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, κατήγγειλε ότι η σχετική πρόταση νόμου των Οικολόγων που καταργούσε μια αδικία στον ποινικό κώδικα για την τοκογλυφία και έβαζε και τις τράπεζες στην μέγγενη του νόμου, και ήρθε πίσω από την Φραγκφούρτη με το πράσινο φως να κάνει ό, τι θέλει η κυπριακή Βουλή, έχει παραποιηθεί
σύμφωνα με τις επιδιώξεις και τα θελήματα των τραπεζών.

Όπως είπε η πλειοψηφία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ επέφεραν στην πρόταση νόμου των Οικολόγων και άλλων κομμάτων τέτοιες αλλαγές που την κάνουν ουσιαστικά αγνώριστη. Ταυτόχρονα όπως είπε, δίνουν την ευκαιρία στην Κυβέρνηση για αναπομπή και αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, αφού καθιστούν το νόμο εμφανώς αντισυνταγματικό. Έκανε λόγο για επικοινωνιακή κίνηση, της οποίας εμπνευστής ήταν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος παρέσυρε και την αντιπολίτευση. Εξέφρασε λύπη, γιατί όπως είπε, πίσω από το Κοινοβούλιο λειτουργεί ένα παρασκήνιο που διευκολύνει τις Τράπεζες και «εξυπηρετεί τα άνομα συμφέροντά τους».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy