Ολος ο πλανήτης έγινε Ελλάδα

•Ο διεθνής Τύπος στον απόηχο του δημοψηφίσματος

Η 5η Ιουλίου 2015 θα καταγραφεί στην ιστορία ως η μέρα που η Ελλάδα επέστρεψε πίσω το τελεσίγραφο των δανειστών της. Ως η μέρα που η Ελλάδα μίλησε για όλη την Ευρώπη. Μια χώρα κι ένας λαός διεκδίκησαν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Στην περηφάνια. Ζήτησαν μία ρεαλιστική συμπεριφορά από τους εταίρους και με την απόφασή τους επιβεβαίωσαν αυτά για τα οποία τους καλούσε όλη την προηγούμενη εβδομάδα όλη η Ευρώπη. «Να κάνουμε την Ευρώπη αλλιώς». «Ενωμένοι κατά της λιτότητας και της κοινωνικής αδικίας».

Ο ελληνικός λαός, ψηφίζοντας μια αριστερή κυβέρνηση, «αποφάσισε να σπάσει τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση», όπως ακριβώς βροντοφώναζαν στις ευρωπαϊκές πλατείες οι χιλιάδες που ξεσηκώθηκαν, στηρίζοντας τον αγώνα του ελληνικού λαού για αξιοπρέπεια.
Πώς είδε ο διεθνής Τύπος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Και πώς ο απόηχος εκείνος του δημοψηφίσματος πέρασε μέσα από εφημερίδες και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία;

Οι Γερμανοί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί. Τώρα ξεκινούν τα προβλήματα των Ελλήνων, έλεγαν τα πλείστα ΜΜΕ της χώρας. Οι Βρετανοί εστιάζουν στη βάση ολόκληρης της Ε.Ε. Οι Γάλλοι αποκάλεσαν τους Ελληνες «δύσκολο παιδί», οι Ιταλοί είδαν τον Τσίπρα ως νέο Δούρειο Ιππο και τα βάζουν με τη Μέρκελ. Αλλοι αποθεώνουν τους Ελληνες και άλλοι κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο, θέλοντας να πουν πως δεν θα περάσει απαρατήρητη η ανυπακοή.

 

Επικριτικοί οι Γερμανοί

german press

«Τώρα η ΕΕ απειλείται με μια έντονη διαμάχη σχετικά με ένα Grexit», έγραψε η Die Welt. «Ελλειψη κατανόησης και επιδοκιμασία από την υπόλοιπη Ευρώπη», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας», τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine. «Μια χώρα λέει “όχι”», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι αγανακτισμένοι, η Ελλάδα είναι διχασμένη και το περιθώριο διαπραγματεύσεων μηδενικό, σχολιάζει η εφημερίδα.

«Πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας» γράφει η εφημερίδα Die Zeit. «Τώρα ακολουθούν οι πικρές εβδομάδες», γράφει το περιοδικό Der Spiegel.

Συγκρατημένοι οι Βρετανοί

Στη Μεγάλη Βρετανία η Guardian μιλάει για «τεράστια πρόκληση για τους ηγέτες της Ευρωζώνης» και ένα «σεισμό που μπορεί να εκτροχιάσει το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης», ενώ η Telegraph στο εξώφυλλό της έχει ως κεντρικό θέμα: «Η Ευρώπη σε αναταραχή καθώς η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο».

Ρήξη είδαν οι Γάλλοι

Στη Γαλλία η Liberation τιτλοφορεί το κεντρικό της άρθρο «Οδύσσεια» και αναφέρει: «Απλά, λογικά, θα έλεγε κανείς πως η ψήφος της Κυριακής επισημοποιεί μία ξεκάθαρη ρήξη μεταξύ της Ευρώπης και του “δύσκολου παιδιού” της». Η Monde κάνει λόγο για πολιτική ήττα της Μέρκελ.

Ικανοποιημένοι οι Ιταλοί

Στην Ιταλία η εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» βγήκε με τίτλο «Ο ελληνικός λαός ενάντια στη φτώχεια και τη λιτότητα της Τρόικας», αλλά κι ένα σκίτσο με τη Μέρκελ να καίγεται και να το βάζει στα πόδια υπό τον συνοδευτικό τίτλο «η ελληνική φωτιά». Η «Il Giornale» γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Η Ελλάδα νίκησε, η Μέρκελ έχασε, η Ευρώπη σε ετοιμότητα, ο Ρέντσι ταπεινωμένος». Η «Il Tempo» επέλεξε ένα φωτομοντάζ με τον Τσίπρα να ξεπροβάλλει από έναν Δούρειο Ιππο και γράφει: «Ο Δούρειος Ιππος της Τρόικας» και σχολιάζει: «Η Αθήνα είπε όχι. Ο Τσίπρας θριάμβευσε στο δημοψήφισμα. Απορρίφθηκε η λιτότητα της Ευρώπης, όπως την εισήγαγε η Μέρκελ. Η διαπραγμάτευση ξεκινά».

Στη Σερβία είδαν θρίαμβο

Οι Σέρβοι είδαν θρίαμβο. Στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων σε κυκλοφορία εφημερίδων δεσπόζουν τίτλοι όπως: «Θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα», «Ελληνικό χαστούκι στις Βρυξέλλες και τους δανειστές», «Οι Ελληνες είπαν ΟΧΙ στους δανειστές».

Επικριτικοί οι Βούλγαροι

Ακόμα πιο κοντά και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Sega φιλοξενείται άρθρο του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας, Σιμεόν Ντιάνκοβ, ο οποίος εκτιμά ότι «επόμενο βήμα για την Ελλάδα δεν υπάρχει», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει η σύγκλιση θέσεων» μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της. Η εφημερίδα 24h, γράφει ότι «το δημοψήφισμα δεν έχει αξία για τους εταίρους», καθώς οι τράπεζες μένουν κλειστές, η Αθήνα χρωστάει 340 δισεκατομμύρια, η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται και η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέο δανεισμό. «Πρόκειται για πραγματικό Αρμαγεδδώνα», σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας.

Ο ξένος Τύπος για τη διορία στην Ελλάδα

Ως τελεσίγραφο των δανειστών με ημερομηνία λήξης την Κυριακή αποτιμά ο ξένος Τύπος το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., την Τρίτη.

financ-T

FT: Τελεσίγραφο πέντε ημερών στην Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία

 

 

 

Washinghton-Post1

Washington Post: Η Ευρώπη δίνει πέντε μέρες στην Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία

 

 

 

wallstreet

Wall Street Journal: Η Ευρωζώνη θέτει ως deadline την Κυριακή για την Ελλάδα

Bloomberg: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το deadline της Κυριακής για μεταρρυθμίσεις αν δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπη με ένα Grexit

CNBC: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν το τελικό deadline

Sky NEWS: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βάζουν την «τελική» προθεσμία για την ελληνική συμφωνία

LE-Figaro

Le Figaro: Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει με τα νεύρα των Ευρωπαίων

Και πώς είδε ο διεθνής Τύπος τις προτάσεις που έστειλε στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση την Παρασκευή.

«Οι νέες προτάσεις της Αθήνας, ένα δείγμα αποφασιστικότητας», εκτιμά η Die Welt.

Η εφημερίδα Die Zeit σημειώνει ότι «Η Ελλάδα συμμορφώθηκε με μειώσεις συντάξεων και αύξηση φόρων».

«Ο Τσίπρας πάει στους πιστωτές και ζητεί 53,5 δισεκ. ευρώ», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine.

Η FAZ εξηγεί ότι παρά τις νέες προτάσεις της Αθήνας, μένει να φανεί αν οι πιστωτές θα απαιτήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, καθώς η ελληνική οικονομία δέχθηκε σφοδρό πλήγμα εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και η είσπραξη φόρων.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Η Αθήνα παραδίδει και ζητεί 53,5 δισεκ. ευρώ».

«Η Ελλάδα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό», επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy