«Ομηροι» των εργολάβων του αποχετευτικού οι δρόμοι

Ετοιμος για αποκατάσταση οδοστρωμάτων ο Δήμος Δερύνειας, αλλά σκοντάφτει στις κακοτεχνίες

 

Σε κατάσταση “ομηρίας” από τους εργολάβους του αποχετευτικού συστήματος βρίσκονται οι δρόμοι στη Δερύνεια. Οπως αποκάλυψε στη “Χ” ο δήμαρχος Δερύνειας και πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων, Αντρος Καραγιάννης, ο Δήμος Δερύνειας είναι πανέτοιμος να ξεκινήσει τη διαδικασία τελικής επίστρωσης των δρόμων αφού έχει πλέον στη διάθεσή του και το κονδύλι των 250 χιλιάδων ευρώ από την κυβέρνηση. Τα χρήματα, τα οποία ήταν μέρος των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου τον Ιούλιο του 2015, μεταφέρθηκαν στο ταμείο του Δήμου Δερύνειας τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, το κονδύλι θα παραμείνει στο ταμείο αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποκατάσταση των δρόμων λόγω του ότι δεν μπορεί να γίνει παραλαβή του έργου από το δημαρχείο. Ο λόγος είναι η αδυναμία των εργολάβων να διορθώσουν τις κακοτεχνίες στην υπογειοποίηση των αγωγών, οι οποίες αφήνουν το έργο ημιτελές και τους δρόμους σε άθλια κατάσταση.

Το όργιο κακοτεχνιών συνεχίστηκε και στη διαδικασία επιδιόρθωσης των προβληματικών σημείων που εντοπίστηκαν στους τελικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να υποχωρήσει το οδόστρωμα σε πολλά σημεία. «Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να παραλάβουμε το έργο αφού τα προβλήματα παρουσιάστηκαν σε πολλά σημεία τα οποία υποτίθεται ότι επιδιορθώθηκαν. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποκατάστασης των δρόμων, αλλά δεν μπορούμε να το πράξουμε εάν δεν μας παραδοθεί ολοκληρωμένο το έργο», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος.

Η κατάσταση των δρόμων, οι οποίοι έχουν καταστραφεί από τις εργασίες στο αποχετευτικό σύστημα επείγει και είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα θα είναι από τα πρώτα στην ατζέντα στην πρώτη συνεδρία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου στις 11 Ιανουαρίου. Ο Α. Καραγιάννης απηύθυνε έκκληση σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε να παραληφθεί το έργο και να αρχίσει η αποκατάσταση των δρόμων. “Η Δερύνεια είναι γεμάτη με κούκους. Πραγματικά φοβόμαστε ότι θα θρηνήσουμε θύματα”, προειδοποίησε ο δήμαρχος περιγράφοντας τη δραματικά κακή κατάσταση την οποία έχουν δημιουργήσει οι εργολάβοι του αποχετευτικού συστήματος.

kiriakatiko08012017

Οργιο κακοτεχνιών

Το έργο της δημιουργίας αποχετευτικού συστήματος για το σύμπλεγμα των δέκα δήμων και κοινοτήτων της περιοχής Κοκκινοχωρίων αγγίζει τα όρια του σκανδάλου με δεδομένο το τραγικά χαμηλό επίπεδο των εργασιών υπογειοποίησης των αγωγών με φοβερές κακοτεχνίες, οι οποίες βγήκαν στην επιφάνεια με τους τελικούς ελέγχους. Οι έλεγχοι αυτοί έγιναν με σύστημα CCTV και εντοπίστηκαν εκατοντάδες προβληματικά σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν επιδιορθώσεις. Αυτό σημαίνει νέες εκσκαφές και συνέχιση της απίστευτης ταλαιπωρίας στην οποία έχουν υποβάλει τους πολίτες οι εργολάβοι και υπεργολάβοι τα τελευταία χρόνια. Τα λάθη και οι κακοτεχνίες όμως συνεχίστηκαν και στην επιδιόρθωση των προβληματικών σημείων με αποτέλεσμα να παρατείνεται η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου ώστε να επανέλθουν σε κανονική κατάσταση οι δρόμοι.

Το οδικό δίκτυο σε όλες τις κοινότητες του συμπλέγματος έχει στην κυριολεξία καταστραφεί και από το 2010 που άρχισαν οι εργασίες εκσκαφών για να τοποθετηθούν οι αγωγοί, μόλις τους τελευταίους μήνες έγινε κατορθωτό να γίνει τελική παραλαβή του έργου από κάποιες Τοπικές Αρχές ώστε να μπορέσει να γίνει τελική επίστρωση των δρόμων με νέο ασφαλτικό στρώμα και αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Ακόμα και έξι χρόνια μετά όμως, υπάρχουν εκατοντάδες σημεία όπου δεν μπορεί να γίνει κλείσιμο και τελική αποκατάσταση των δρόμων λόγω των κακοτεχνιών και των προβλημάτων στην υπογειοποίηση των αγωγών. Τα πια χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των κακοτεχνιών ήταν στο Αυγόρου και στη Δερύνεια όπου υποχώρησε το οδόστρωμα σε σχίσματα του αποχετευτικού και έπεσαν αυτοκίνητα μέσα στα χαντάκια!

Το «Αποχετευτικό Εργο του Συμπλέγματος Κοκκινοχωριών» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα πλαίσια του Αξονα Προτεραιότητας «Βασικές Υποδομές στον Τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» και έχει μεταφερθεί στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Η υλοποίηση του πιο πάνω έργου επιβάλλεται για την εναρμόνιση της Κύπρου με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα, που απαιτεί την κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών συστημάτων μέχρι το έτος 2012, σε κοινότητες με ισοδύναμο πληθυσμό (το σύνολο του μόνιμου, εποχιακού και τουριστικού πληθυσμού) μεγαλύτερο από 2000. Το σύστημα καλύπτει τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και τις κοινότητες Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδειας, Αχνας, Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους και Βρυσούλων-Αχερίτου.

 

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy