Όποιοι κι αν είναι οι στόχοι σας

Του

Δρος Γιώργου Πισιάρα M.D*

 

 

Αν δεν έχετε στρέψει την οθόνη του νου σας προς ένα ρεαλιστικό στόχο ή δεν καταφέρατε να τον διατηρήσετε, τότε θα χάσετε την ευκαιρία να συμπληρώσετε αυτά τα κομμάτια όταν θα εμφανιστούν.

Πρέπει να μάθει κανείς να χρησιμοποιεί τα ευεργετήματα του υποσυνείδητου νου, με την αστείρευτη αποθήκη γνώσης και περασμένων εμπειριών. Θα ασκήσει μια τεράστια επιρροή, βοηθώντας σας να βρείτε τα κομμάτια του παζλ που σας λείπουν. Δεν υπάρχει τίποτε το περίπλοκο σε αυτή την τεχνική. Καθώς θα γίνεστε πιο ικανοί, θα δείτε ότι τα κομμάτια θα εμφανίζονται πιο συχνά. Εφόσον ασχολείστε με αυτή τη νοητική εικόνα, θα αποβεί πιο αποτελεσματική εισάγοντας μια κατάσταση νοητικής συγκέντρωσης και έτσι θα πάψετε να βλέπετε τα πράγματα αρνητικά, γιατί ο νους σας θα γίνει μια ισορροπημένη, καλορυθμισμένη μηχανή.

Η νοητική εικόνα αυτού που επιδιώκετε θα προκαλέσει μια θετική εγρήγορση, βοηθώντας σας έτσι να δημιουργήσετε την αυτο-ενεργοποίηση που χρειάζεστε για να κρατήσετε ζωντανές τις φιλοδοξίες σας και να κατευθύνετε το νου σας προς την απόκτησή τους. Αν οι στόχοι σας επιτευχθούν πιο σύντομα απ’ ό,τι περιμένατε ή αν νομίζετε ότι οι τωρινοί στόχοι σας δεν σας παρακινούν ή δεν σας διεγείρουν αρκετά, στην περίπτωση αυτή το θέμα είναι απλώς να φτιάξετε νέες φιλοδοξίες ή να αναθεωρήσετε τις τωρινές σας. Η τοποθέτηση σημαντικών στόχων είναι η αληθινή ουσία του αυτο-προσανατολισμού.

Η αναγνώριση των αναγκών μας γίνεται ευκολότερη, αν έχουμε σαφή αντίληψή τους. Τότε η πορεία γίνεται ασφαλώς πιο ευθεία. Δεν πρέπει να χάνουμε την επαφή με τις πραγματικές ανάγκες μας, αντί εκείνων που συνηθίσαμε να νομίζουμε ότι έχουμε. Πρέπει να ξέρουμε πού πηγαίνουμε και να επιλέγουμε τους στόχους μας με προσοχή, διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να μπερδέψουμε τη συγχυσμένη δράση με την επίτευξη. Όποιοι και αν είναι οι στόχοι σας, οικονομικοί ή άλλοι, αν απλώς υποθέτετε ότι είναι εκείνοι που εσείς θεωρείτε αναγκαίους για τη βελτίωση της ζωής σας, οι

φιλοδοξίες σας θα είναι ασαφείς. Γι’ αυτό να σιγουρευτείτε ότι οι στόχοι για τους οποίους αγωνίζεστε αντιπροσωπεύουν ειλικρινά τα πράγματα που επιθυμείτε περισσότερο και τα οποία θεωρείτε πρωταρχικής σημασίας για τον εαυτό σας και όχι εκείνα που νομίζετε ότι οι άλλοι περιμένουν από εσάς. Δεν μπορείτε να μετρήσετε τις επιτεύξεις με όρους επιδοκιμασίας των άλλων. Αν το κάνετε θα καταδικαστείτε σε απογοήτευση, γιατί η επιθυμία για επιτεύξεις πρέπει να αφορά μόνο σε εκείνο που θα ωφελήσει εσάς προσωπικά.

Θα πρέπει να έχετε στη ζωή μια στάση που να αγνοεί τη γενικώς αποδεκτή φιλοσοφία, ότι η ζωή είναι ένας αγώνας, όπου η εκτίμηση ταιριάζει μόνο στον νικητή. Η διάθεση των άλλων μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ευτυχία σας, επειδή εκείνους τους οποίους επιλέγετε σαν κριτές της νέας επιτυχίας σας έχουν νοητική στάση και υπόβαθρο εντελώς διαφορετικά από τα δικά σας. Πρέπει να αποφύγουμε την τάση να διαμορφώνουμε τις φιλοδοξίες μας έτσι, ώστε να ικανοποιούν τις υποτιθέμενες προσδοκίες ή επιδοκιμασίες των άλλων γύρω μας. Τίποτα στον κόσμο μπορεί να αντικαταστήσει την επιμονή, ούτε ακόμα και το ταλέντο. Πολλά ανεπιτυχή άτομα είναι ταλαντούχα και μορφωμένα. Μέσα στα βάθη της ύπαρξής του ο άνθρωπος μπορεί να βρει γαλήνη και σοφία, μόνο αν καθυποτάξει τις σκέψεις του.

 

*Πρόεδρος Παγκύπριου

Ομίλου Παραψυχολογίας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy