Οργανωμένοι ασθενείς και γιατροί του δημοσίου συναντώνται την ερχόμενη βδομάδα

Αντάλλαξαν πυρά για τον αριθμό εξετάσεων ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου γιατροί του δημοσίου και οργανωμένοι ασθενείς.

Τα αίματα άναψαν όταν οι δύο πλευρές κλήθηκαν να σχολιάσουν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με γιατρούς των εξωτερικών ιατρείων που σταματούν να εξετάζουν ασθενείς από τις 11 ή 12 το πρωί με τη δικαιολογία ότι έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο εξετάσεων που διενεργούν σε μια εργάσιμη ημέρα, που είναι οι 30-35 ασθενείς.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι σε κάποια κέντρα υγείας οι γιατροί αντί να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους ασθενείς τους και να κατανέμουν τα 30 άτομα στο ωράριο εργασίας τους που λήγει στις τρεις το απόγευμα, προχωρούν στη συμπλήρωση της λίστας τους από το πρωί και στη συνέχεια δεν εξυπηρετούν όσους προσέρχονται στα κέντρα», επέμεινε ο εκπρόσωπος των οργανωμένων ασθενών, Πάμπος Παπαδοπούλου.

«Ο εποπτικός ρόλος ανήκει στο Υπουργείο Υγείας», ήταν η απάντηση του προέδρου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρη Κούμα, ο οποίος ανέφερε πως οι φήμες είχαν φτάσει και στη συντεχνία η οποία διεξήγαγε έρευνα για να διαπιστώσει ότι όντως συμβαίνει, αλλά δεν αφορά μέλη της.

«Οι εκπρόσωποι των ασθενών να περάσουν από τα νοσοκομεία για να δουν ιδίοις όμμασι πώς οι γιατροί υπερβάλλουν εαυτόν προς εξυπηρέτηση των ασθενών», υπέδειξε. Δεν έχουν φτάσει τέτοιες καταγγελίες στην ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών της συντεχνίας, Αγαθοκλής Χριστοφίδης. Η διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, παρεμβαίνοντας κάλεσε γιατρούς και ασθενείς σε συνάντηση στο γραφείο του Γιώργου Παμπορίδη την ερχόμενη βδομάδα προς συζήτηση του προβλήματος και εξεύρεσης λύσεων. Η κα Ανθούση πάντως χαρακτήρισε «καταδικαστέα τη στάση των γιατρών οι οποίοι θεωρούν ότι από τις 11 το πρωί έχουν ολοκληρώσει το στόχο τους».

Ως Υπουργείο, είπε, επιδιώκουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς και κατέστησε σαφές ότι δεν γίνεται αποδεκτό κάποιοι γιατροί να σταματούν να εξετάζουν ασθενείς από πολύ νωρίς, κρυβόμενοι πίσω από μια εγκύκλιο. Η τοποθέτηση της κας Ανθούση προκάλεσε την αντίδραση του δρος Σωτήρη Κούμα, ο οποίος τόνισε πως είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας να διερευνήσει τις καταγγελίες και να επιβάλει την τάξη. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ έκανε λόγο για ανοργανωσιά στις Υπηρεσίες και επανέφερε το θέμα της δομής των κλινικών στα δημόσια νοσηλευτήρια, θέμα το οποίο εκκρεμεί. Εξήγησε ότι η ΠΑΣΥΚΙ εκδίδοντας την εγκύκλιο για τον ανώτατο αριθμό εξετάσεων ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία από τους γιατρούς είχε ως στόχο την παροχή ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς. «Ήταν ξεκάθαρο. Η κατανομή των 30-35 ασθενών θα πρέπει να καλύπτει το κανονικό ωράριο των γιατρών», είπε.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy