Οργάνωση λαθρεμπόρων εξάρθρωσαν η Eurojust και εθνικές αρχές σε 5 χώρες

Οι δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστρία συνένωσαν τις δυνάμεις τους για την εξάρθρωση μιας οργανωμένης εγκληματικής ομάδας που ασχολείται με το λαθρεμπόριο τεράστιων ποσοτήτων χασίς και μαριχουάνας από μια βάση επιχειρήσεων στην επαρχία του Κάντιθ (Ισπανία) σε μια επιχείρηση που ονομάστηκε από τις αρχές «Maestro», «Turbofan» και «Undertaker» αντίστοιχα.

Οι ενέργειες των αρχών οδήγησαν στη σύλληψη είκοσι τριών ανθρώπων: οκτώ στην Ιταλία, δεκατρία στην Ισπανία (αποτελούμενος από εννέα Ισπανούς και τρεις Γερμανούς πολίτες και έναν Ρώσο υπήκοο) και δύο στη Γερμανία. Εκτός από τους πέντε τόνους χασίς και μαριχουάνα, κατασχέθηκαν περισσότερα από 500.000 ευρώ σε μετρητά, πυροβόλα όπλα, πολύτιμα μέταλλα, ακίνητα, πλοία, οχήματα και εξοπλισμό επεξεργασίας ναρκωτικών.

Οι αρχές που εμπλέκονταν στις ενέργειες αυτές συμπεριλάμβαναν την Bayerisches LKA (Γερμανία), την Unidad Orgánica de Policía Judicial de Cádiz de la Guardia Civil (Ισπανία), το τμήμα έρευνας της Χωροφυλακής Ρεμς (Γαλλία) και την Guardia di Finanza di Bologna ).

Κατά το Νοέμβριο του 2016 δημιουργήθηκε κοινή ομάδα έρευνας (ΚΟΕ – JIT) με τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Οι ΚΟΕ επιτρέπουν στα μέλη της ομάδας να ανταλλάσσουν γρήγορα και εύκολα πληροφορίες και να συζητούν τις έρευνες και τις κοινές ενέργειες. Η JIT έλαβε χρηματοδότηση από την Eurojust για τη μεταφορά, τη διερμηνεία, τη μετάφραση, τη διαμονή και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για τις έρευνες.

Η υποστήριξη και οι συμβουλές της Eurojust για την αποφυγή σύγκρουσης δικαιοδοσίας ήταν ουσιαστικής σημασίας. Στην πραγματικότητα, μία από τις συντονιστικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Eurojust στην υπόθεση αυτή ήταν αφιερωμένη στη συζήτηση και στη συμφωνία σχετικά με το ποια δικαιοδοσία πρέπει να διώκει κάθε ύποπτο.

Αν και η Ιταλία και η Αυστρία δεν ήταν συμβαλλόμενα μέρη της JIT, το επίπεδο συνεργασίας τόσο εντός όσο και εκτός της JIT ήταν εξαιρετικό. Όλες οι εμπλεκόμενες αρχές έδειξαν μεγάλη αφοσίωση στη διεξαγωγή συλλήψεων και δημεύσεων από τον Νοέμβριο του 2016, αναφέρει η Eurojust.

Τα φάρμακα αποκρύπτονταν μερικές φορές σε σκάφη με διπλό κύτος στην Ισπανία, για διανομή στη Γερμανία και την Αυστρία. Τα ταχυδρομικά πακέτα που περιέχουν ναρκωτικά και απευθύνονταν στη Γερμανία παρεμποδίστηκαν ως αποτέλεσμα των κοινών επιχειρήσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy