Όργιο πειρατείας στις ξεναγήσεις τουριστών

Απελπισμένοι οι αδειούχοι ξεναγοί που ζητούν λύσεις

Του Τάσου Περδίου
Την ώρα που η νέα τουριστική σεζόν εισέρχεται σιγά σιγά στην περίοδο αιχμής, ένα απόστημα της βιομηχανίας φαίνεται να μην βρίσκει γιατρειά. Πρόκειται για το ζήτημα της «εισβολής» παράνομων ξεναγών στον τομέα των ξεναγήσεων τουριστών σε αξιοθέατα σε ολόκληρη την Κύπρο, το οποίο ταλαιπωρεί τους οργανωμένους αδειούχους ξεναγούς τα τελευταία χρόνια.
Όπως πληροφορούμαστε, ο Σύνδεσμος Αδειούχων Ξεναγών Κύπρου επανέρχεται και τη φετινή χρονιά με ακόμα εντονότερα διαβήματα θέτοντας το θέμα της πειρατείας σε όλα τα αρμόδια κρατικά τμήματα με πρώτο τον ΚΟΤ, σε όλες του τις διαστάσεις. Ο Σύνδεσμος έχει ετοιμάσει μακρά επιστολή, η οποία απευθύνεται στον ΚΟΤ αλλά θα κοινοποιηθεί και σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με την οποία το πρόβλημα παρατίθεται σε όλο του το εύρος και με όλες του τις διαστάσεις, οι οποίες είναι πολλές.
Οι αδειούχοι ξεναγοί εστιάζουν ιδιαίτερα σε οργανωμένες εκδρομές τουριστών, κυρίως από τη Ρωσία σε ορθόδοξα μοναστήρια και χώρους λατρείας, κυρίως στην ορεινή Κύπρο, οι οποίες όμως διοργανώνονται από παράνομους, μη προσοντούχους συνοδούς. Κυρίως γίνεται λόγος για τη Μονή Κύκκου στην οποία μεταφέρονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες Ρώσοι αλλά σε σε άλλες μονές, όπως ο Μαχαιράς και ο Άγιος Ηρακλείδιος.
Ο Σύνδεσμος Ξεναγών απαιτεί τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων από τον ΚΟΤ και τις αρμόδιες κρατικές αρχές έστω στους χώρους όπου διεξάγεται εξόφθαλμη πειρατεία, όπως η Μονή Κύκκου αναδεικνύοντας μια σειρά επιπτώσεων όχι μόνο για τους επαγγελματίες και αδειοδοτημένους ξεναγούς, οι οποίοι προφανώς πέφτουν θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και για το ίδιο το κράτος, το οποίο στερείται εσόδων από φοροαποφυγή και μη είσπραξη διάφορων τελών που απαιτούνται για τη μόνιμη άσκηση του επαγγέλματος. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση και καμία σοβαρή προσπάθεια πάταξης του φαινομένου. Ως βασικό πρόβλημα για τον ΚΟΤ, όπως πληροφορούμαστε, παρουσιάζεται η αδυναμία νομικής τεκμηρίωσης της πειρατείας, αφού στις πλείστες περιπτώσεις, ενδεχομένως και κατόπιν προσυνεννόησης μεταξύ των παράνομων συνοδών και των πελατών, παρουσιάζονται οι εκδρομές ως ιδιωτικές εκδρομές ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς. Πηγή από τον ΚΟΤ επιβεβαίωσε ότι υποβάλλονται συνεχώς παράπονα από τους αδειούχους ξεναγούς για παράνομες ξεναγήσεις, τα οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν και γίνονται έλεγχοι.
Παρόλ’ αυτά, οι αδειούχοι ξεναγοί επιμένουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά από πειρατές οι οποίοι θησαυρίζουν εις βάρος και του ίδιου του κράτους, χωρίς να υπάρχει ούτε ο παραμικρός έλεγχος.

 

 

Αθέμιτος ανταγωνισμός και απώλεια εσόδων
Το κόστος συμμετοχής και αποφοίτησης από τη Σχολή Ξεναγών του ΚΟΤ κυμαίνεται ανάμεσα στις 3 και 4 χιλιάδες ευρώ και είναι άλλο ένα σημείο το οποίο προκαλεί την οργή των αποφοίτων της Σχολής, οι οποίοι βλέπουν την πίτα να καταβροχθίζεται από παράνομους, χωρίς καμία επένδυση και χωρίς κανένα κόστος, αφού η Πολιτεία αδυνατεί να παρέμβει.
Η τελευταία επιστολή του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου, την οποία αποκαλύπτουμε σήμερα, θέτει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις:
«Η παρανομία στον τουρισμό, ως γνωστόν, οργιάζει και αυξάνεται κάθε χρόνο. Αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται και φέτος, χωρίς κανείς αρμόδιος να ενδιαφέρεται να βάλει τάξη. Καθημερινά, χιλιάδες ανυποψίαστοι επισκέπτες ξεναγούνται από άτομα που δηλώνουν “ξεναγοί” χωρίς βεβαίως να έχουν εξασφαλίσει την άδεια ξεναγού από τον ΚΟΤ σύμφωνα με τους Περί Γραφείων Τουρισμού και Ταξιδιών και Ξεναγών Νόμους του 1995(41(I)1995).
Κάποια τουριστικά πρακτορεία, για να κερδοσκοπήσουν προφανώς, δεν χρησιμοποιούν αδειούχους ξεναγούς του ΚΟΤ ώστε να στέλνουν συνοδούς, κατά κανόνα ανειδίκευτους υπαλλήλους των γραφείων τους, να ταξιδεύουν με ομάδες τουριστών.

Νομικά ζητήματα
Οι εκδρομές αυτές εγείρουν διάφορα νομικά ζητήματα σε σχέση με τα πρόσωπα, που οργανώνουν και διεξάγουν τις εκδρομές:
1) Δηλώνεται στον Φόρο Εισοδήματος το εισόδημα;
2) Πληρώνουν φόρο γι΄ αυτό;
3) Έχουν τις απαιτούμενες άδειες εργασίας;
4) Καταβάλλουν εισφορές στα ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων;
Ως αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία χάνουν ένα απροσδιορίστου ύψους έσοδο, το οποίο σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ζητήματα ασφάλειας και υγείας
Υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με την υγεία:
1) Τα πρόσωπα που καθοδηγούν τις εκδρομές έχουν οποιαδήποτε εκπαίδευση στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας;
2) Έχουν εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες;
Υπάρχουν ζητήματα σε σχέση και με την ασφάλεια των επισκεπτών:
Πολλοί επιτήδειοι σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία, είτε μεμονωμένα είτε μέσω ιστοσελίδας ή στημένοι στα ξενοδοχεία, οργανώνουν ξεναγήσεις είτε με μίνι βαν είτε με αυτοκίνητα, τα λεγόμενα Private Tours, που είναι παράνομα, γιατί τα οχήματά τους είναι αποκλειστικά για ιδιωτική χρήση και δεν έχουν άδεια ”Τ” ή “ΛΔΧ” για να προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες.
Ως αποτέλεσμα προσφέρονται τουριστικές υπηρεσίες χωρίς καμία ασφάλιση των επισκεπτών σε περίπτωση ατυχήματος.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο ελέγχου, αφού δεν λειτουργεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, ανεξάρτητα αν νόμοι απαγορεύουν ρητά τέτοιου είδους ξεναγήσεις.
Ποιος βγαίνει κερδισμένος τελικά από αυτήν την απορρύθμιση;
Μόνο τα εμπορικά συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών του τουρισμού από το εξωτερικό, οι οποίοι βεβαίως και θα μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, εις βάρος του οικονομικού συμφέροντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Αντιθέτως, τεράστια είναι η ζημιά, όχι μόνο για την εθνική οικονομία λόγω της απώλειας φορολογικών εσόδων και της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αλλά επίσης και κυρίως για τη διεθνή εικόνα της Κύπρου και του κυπριακού πολιτισμού.
Έτσι πραγματοποιείται το όνειρο των μεγάλων Tour Operators της Κύπρου, να μην υπάρχουν επαγγελματίες και εκπαιδευμένοι ξεναγοί, ώστε να στέλνουν συνοδούς, κατά κανόνα ανειδίκευτους υπαλλήλους των γραφείων τους, να ταξιδεύουν με ομάδες τουριστών.
Πώς θα ξεναγούν αυτοί οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την αρχαία και σύγχρονη Κύπρο; Ή απλά θα την κοροϊδεύουν προσπαθώντας να καλύψουν την άγνοιά τους, όπως κάνουν όλα αυτά τα χρόνια οι παράνομοι ξεναγοί;
Η εικόνα του ειδικευμένου ξεναγού κινδυνεύει να επηρεαστεί αρνητικά από τη συμπεριφορά των αναρμόδιων προσώπων που λειτουργούν χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα πρότυπα ποιότητας και εμπορίας.
Πολλοί από αυτούς μαθαίνουν για την ιστορία της Κύπρου από τους τουριστικούς οδηγούς που μπορεί να διαβάσει ο καθένας. Προσπαθούν να μπαίνουν και στους αρχαιολογικούς χώρους και να ξεναγούν, ενώ δεν επιτρέπεται. Ένας Θεός ξέρει τι λένε για μας, για την Κύπρο, για έναν τόπο που είναι παραμεθόριος και δεν πρέπει να αφήνεται η ιστορία του τόπου μας στα χέρια ανειδίκευτων ανθρώπων.
Είναι γνωστό ότι οι επισκέπτες βλέπουν μια χώρα μέσα από τα μάτια του ξεναγού τους. Όμως, όταν ξεναγός μπορεί να γίνει ο καθένας, με απροσδιόριστες γνώσεις και ικανότητες, τι τουριστικό προϊόν θα προσφέρει η Κύπρος στους επισκέπτες της;
Η ιστορία και ο πολιτισμός μας, όπως και η ευαίσθητη γεωπολιτική θέση της Κύπρου, αποτελούν τον κύριο λόγο, ώστε να προβάλλεται η χώρα μας από τους ξεναγούς, οι οποίοι έχουν ειδικά εκπαιδευτεί από ημικρατικό φορέα για αυτό το επάγγελμα, το οποίο θεωρείται από μας λειτούργημα και χρειάζεται μεράκι και αγάπη!
Οι ξεναγοί του ΚΟΤ συγκαταλέγονται στους αφανείς ήρωες της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας. Ευγενικοί και χαμογελαστοί υπομένουν με περισσή στωικότητα κάθε είδους παράλογη απαίτηση ή απροσδόκητη ερώτηση και είναι πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούν σε πάσης φύσεως καιρικές συνθήκες προκειμένου να ξεναγήσουν τους τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη, στους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Κύπρου, με την ελπίδα πως όταν αυτοί αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, θα έχουν πάρει μαζί τους μερικές σταγόνες από τη δική μας ιστορία!
Ζητούμε τη διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά πόσον έχουν όσοι προβάλλονται και δημοσίως το δικαίωμα να διοργανώνουν και να εκτελούν τις εκδρομές για ιδιώτες και γκρουπ στην Κύπρο, και τον τρόπο αμοιβής τους, έκδοση νόμιμων παραστατικών και φορολόγησή τους από το κράτος.
Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν (ιστοσελίδες, φυλλάδια που μοιράζουν σε όλα τα ξενοδοχεία, πινακίδες ιδιωτικών οχημάτων με τα οποία εκτελούνται εκδρομές και φωτογραφίες παράνομων ξεναγών εν ώρα εργασίας)
για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει τέλεση ποινικού αδικήματος και εάν υπάρχει ένα ή περισσότερα ύποπτα πρόσωπα των οποίων η ταυτότητα μπορεί να βεβαιωθεί και για τα οποία μπορεί να απαγγελθεί κατηγορία».
Η συγκεκριμένη επιστολή απευθύνεται στον ΚΟΤ που έχει την ευθύνη του ελέγχου της νομιμότητας των ξεναγήσεων, στα συναρμόδια υπουργεία, στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά και στα γραφεία του ΚΟΤ στο εξωτερικό.

Τα απαιτούμενα προσόντα
Σύμφωνα με τον ΚΟΤ, για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού στην Κυπριακή Δημοκρατία απαιτείται η εξασφάλιση άδειας ξεναγού από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι συγκεκριμένα και προδιαγράφουν και τα απαιτούμενα προσόντα:
Μπορεί να εξασφαλίσει άδεια και να ασκεί το επάγγελμα του ξεναγού οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ικανοποιήσει τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού ότι:
– Είναι υπήκοος κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Δεν έχει καταδικαστεί για αδίκημα το οποίο ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα ή δεν έχει καταδικαστεί για συστηματική παράβαση της τουριστικής ή της ξενοδοχειακής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας περί ελέγχου ή προστασίας του ξένου συναλλάγματος.
– Έχει πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και τουλάχιστον μιας άλλης ξένης γλώσσας.
– Κατέχει τίτλο σπουδών της Σχολής Ξεναγών ή οποιασδήποτε άλλης αναγνωρισμένης σχολής ξεναγών ή δίπλωμα ή πιστοποιητικό ή έχει ασκήσει το επάγγελμα αυτό σε άλλο κράτος μέλος.
– Γνωρίζει την κυπριακή ιστορία και τέχνη, τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, το φυσικό περιβάλλον και τη σύγχρονη ζωή της Δημοκρατίας.
– Επιπρόσθετα μπορεί να απαιτηθεί πρακτική άσκηση προσαρμογής ή δοκιμασία επάρκειας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον περί Αναγνώρισης των Επαγγελματικών Προσόντων Νόμο.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy