Ωρολόγια προγράμματα με ασφυχτικά χρονοδιαγράμματα

Με διαδικασίες εξπρές, έντονες διαφωνίες και με μεγάλο ρίσκο προχωρεί το Υπουργείο Παιδείας με την εφαρμογή των νέων ωρολόγιων προγραμμάτων Μέσης Εκπαίδευσης.

Παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας ανέμενε την αντιπρόταση της ΟΕΛΜΕΚ η οποία παραδόθηκε χθες, ο Κώστας Καδής παρουσίασε σήμερα την τελική απόφαση διαμηνύοντας παράλληλα προς την ΟΕΛΜΕΚ ότι η πρόταση της “δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”.

Εντονες αντιδράσεις αναμένονται από τον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και από τους γονείς.

Το πιο σημαντικό θέμα που προκύπτει από την παρουσίαση του υπουργού είναι τα ασφυχτικά χρονοδιαγράμματα που τίθενται για την επιλογή Ομάδας Προσανατολισμού στο Λύκειο, για τους μαθητές Γ’ Γυμνασίου.

Στις επόμενες μέρες πρέπει να ενημερωθούν για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα οι Σύμβουλοι καθηγητές, οι Επιθεωρητές, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, ακολούθως οι γονείς και οι μαθητές και μέχρι τις 29 λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις των τελειοφοίτων του Γυμνασίου.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι μαθητές, θα ενημερωθούν στις 20 του Μάη και 9 μέρες μετά θα κληθούν να πάρουν μια απόφαση ζωής για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν στο λύκειο και ακολούθως στο πανεπιστήμιο. 

Ήδη αρκετοί γονείς αντιδρούν θεωρώντας ότι τα παιδιά τους θα μετατραπούν σε πειραματόζωα εφόσον θα κληθούν να αποφασίσουν μέσα σε μερικές μόνο μέρες για ένα νέο μοντέλο Λυκείου το οποίο ούτε οι Σύμβουλοι καθοδήγησης δεν γνωρίζουν ακόμη.

Από την άλλη, ο εκπαιδευτικός κόσμος μοιάζει με καζάνι που βράζει αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε έντονες συζητήσεις ανάμεσα στους καθηγητές διότι δεν λήφθηκαν υπόψιν οι εισηγήσεις της ΟΕΛΜΕΚ. Η αντίδραση αναμένεται να μεταφερθεί στο αυριανό ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ όπου πιθανότατα θα ληφθούν αποφάσεις για δυναμικά μέτρα διαμαρτυρίας.

Οπως αποκάλυψε σήμερα η ‘Χ’ προκύπτει και θέμα νομιμότητας της εφαρμογής των νέων ωρολόγιων προγραμμάτων καθότι δεν υπάρχουν κανονισμοί που να διέπουν τη λειτουργία του νέου Λυκείου. Οι υφιστάμενοι κανονισμοί αναφέρονται στη δομή του Ενιαίου Λυκείου το οποίο από σήμερα καταργείται.

Το θέμα των ωρολογίων προγραμμάτων εγγράφηκε ως κατεπείγον στη βουλή από το ΑΚΕΛ. 

Στα νέα ωρολόγια προγράμματα υπάρχουν έξι κατευθύνσεις στα πρότυπα των κλάδων προ Ενιαίου Λυκείου. 

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα ωρολόγια στο dialogos.com.cy.

“Για ποιο διάλογο μιλά ο Υπουργός;” 

Μόνο ως αλαζονεία και κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του Υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα της αλλαγής των ωρολόγιων προγραμμάτων, τονίζει με ανακοίνωση της η ηγεσία των μαθητών καταγγέλλοντας ότι το Υπουργείο έδωσε την πρόταση της επιτροπής που εκείνο διόρισε μετά τα μέσα του Μάρτη, έγινε μια συνεδρία του Συμβουλίου Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης και ακολούθως έγινε μια πάρε δώσε συζήτηση με την ΟΕΛΜΕΚ, που δεν κατέληξε πουθενά στην ουσία.Για ποιο διάλογο μιλά ο Υπουργός Παιδείας, αφού λέει ότι δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις άλλων φορέων, γιατί λέει αλλάζει τη φιλοσοφία της πρότασης του; Γιατί τις ζήτησε τότε;” διερωτάται με ανακοίνωση της η ΠΣΕΜ.  

Οσον αφορά την ουσία των νέων ωρολογίων προγραμμάτων, η ΠΣΕΜ διαμηνύει ότι οι όποιες αλλαγές γίνονται, δεν πρέπει να θυματοποιούν τους μαθητές, “να μας επιστρέφουν προς τα πίσω και να δημιουργούν ένα σχολείο της απόλυτης εξειδίκευσης, εξετασιοκεντρικό, που θα ενισχύει την παραπαιδεία”.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy