Όσα έκαψε η πυρκαγιά στον Πύργο Τυλληρίας

Αποκαΐδια και στάχτες μετρά η περιοχή της Τυλληρίας μετά τη χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον Ανώτερο Συντηρητή Δασών στο Τμήμα Δασών, Σάββα Ιεζεκιήλ, από την πυρκαγιά κάηκε μια έκταση περίπου 30 εκτάρια από πεύκα. Η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για πεύκα που έχουν μέση ηλικία τα 60 χρόνια.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους από το χώρο της πυρκαγιάς, ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως ένα μεγάλο μέρος των πεύκων της περιοχής είχε καεί το 1974, αλλά υπήρχαν και μεγάλα πεύκα τα οποία παρέμειναν εν ζωή την περίοδο εκείνη για να βρεθούν στο διάβα της φωτιάς τώρα.

Κατά τη χθεσινή πυρκαγιά κάηκαν και θάμνοι.

Ο κ. Ιεζεκιήλ αναφέρθηκε στα χθεσινά γεγονότα με χρονολογικό σειρά, λέγοντας ότι το πρώτο μήνυμα “το πήραμε χθες στις 18:15 από το πυροφυλάκιο του Τράγωνα και στις 18:18 ενημερώθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών”, προσθέτοντας πως άμεσα εφαρμόστηκε το σχέδιο “Αστραπή”, το οποίο προνοεί την άμεση εμπλοκή όλων των δασικών σταθμών της δασικής περιφέρειας Πάφου. Αμεσα, συνέχισε, “ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών κίνησε τις περιφέρειες Λευκωσίας, Τροόδους και Λεμεσού”.

Επίσης, πρόσθεσε, κινήθηκαν τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεδομένου της απόστασης και της απομόνωσης που έχει η περιοχή και ο δασικός σταθμός του Πύργου, έπρεπε – όπως είπε- να προστρέξουν άμεσα όλοι οι σταθμοί της δασικής περιφέρειας Πάφου.

Ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως σημαντική ήταν και η συμβολή της Αστυνομίας, με τη μεταφορά ειδικής ομάδας δασοπυροσβεστών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του Στρουμπιού.

Επίσης, κλήθηκαν ενισχύσεις και από άλλες επαρχίες, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως το έργο της κατάσβεσης ήταν δύσκολο, αλλά είχαν εμπλακεί άμεσα 150 δασοπυροσβέστες, 60 δασικοί υπάλληλοι, τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, 12 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών, 8 μικρά πυροσβεστικά οχήματα και 6 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Περιορίσαμε όσο μπορούσαμε την έκταση ώστε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή ζημιά που μπορούμε να είχαμε, σημείωσε.

Ακολούθως, ο κ. Ιεζεκιήλ συνεχάρη και ευχαρίστησε «από καρδιάς» τους δασικούς υπαλλήλους και τους δασοπυροσβέστες, που έδωσαν το μέγιστο των δυνάμεων τους στο να περιοριστεί η φωτιά, οι οποίοι – όπως ανέφερε- εργάστηκαν μέχρι τις μεσονύκτιες ώρες.

Επιπρόσθετα ευχαριστίες εξέφρασε προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη βοήθεια που παρείχε, αλλά και προς τους πολιτικούς προϊσταμένους που έδωσαν κάθε άμεση στήριξη στο δύσκολο έργο το οποίο κλήθηκαν χθες να αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενο με το έργο κατάσβεσης σ’ αυτή τη δύσβατη περιοχή.

Εκτίμησε δε πως η εκδήλωση της φωτιάς οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια, αφού αυτή προκλήθηκε στην καρδιά του δάσους Πάφου και δεν μπορεί να γίνει τυχαία.

“Πέρσι ξέσπασε ακόμη μια πυρκαγιά απέναντι μας, που αυτό μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι είναι κακόβουλη αυτή η πυρκαγιά” κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy