«Όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο ΠτΔ απομακρύνεται από τη λύση»

Όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές, ο Νίκος Αναστασιάδης απομακρύνεται από τη λύση, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, που σχολιάζει την αναφορά του νόμου για τις σχολικές γιορτές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ δηλώνει ότι θα είναι παρών στις συναντήσεις των ηγετών που έχουν καθοριστεί για τις 2, 11 και 17 Μαΐου.

Σε γραπτή του δήλωση τριών σημείων, ο κ. Ακιντζί αναφέρεται αρχικά στην αναφορά της νομοθεσίας, που ψήφισε η Βουλή με τις ψήφους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ο Ε/κ ηγέτης δεν έδειξε σεβασμό στις προσπάθειες των δύο αυτών κομμάτων να περάσουν τη νομοθεσία ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να τεθεί εκτός ισχύος η (προηγούμενη) απόφαση που ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χαρακτηρίσει λάθος. “Έδειξε για ακόμη μια φορά ότι δεν δίδει σημασία στις ευαισθησίες του τ/κ ‘λαού’. Η στάση αυτή του κ. Αναστασιάδη δεν αρμόζει στο πνεύμα των διαπραγματεύσεων και είναι πολύ μακράν από το να πείσει ακόμη και τη δική του κοινή γνώμη”, δηλώνει.

Στο δεύτερο σημείο της δήλωσής του ο Μουσταφά Ακιντζί παρατηρεί “με λύπη” ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είτε σε αυτό το θέμα, είτε στη διαδικασία των συνομιλιών, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, παρουσιάζει μια μη εποικοδομητική συμπεριφορά. Φαίνεται, συνεχίζει, ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές στη “νότια” Κύπρο, “ο κ. Αναστασιάδης απομακρύνεται από τη λύση. Αυτήν την πραγματικότητα που βλέπουμε εμείς, είμαστε βέβαιοι ότι τη βλέπει και η διεθνή κοινότητα, ακόμη κι αν δεν το λένε ανοικτά”.

Στο τρίτο σημείο της δήλωσής του ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι “παρά αυτή την συμπεριφορά αυτή του κ. Αναστασιάδη που αφανίζει τις ελπίδες, ως τ/κ πλευρά θα παραβρεθούμε στις διαπραγματεύσεις όπως προγραμματίστηκαν από πριν, στις 2,11 και 17 Μαΐου. Όπως και πριν, επικεντρωμένοι στο να υπάρξει ένα αποτέλεσμα, θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας στάση στις συνομιλίες με όλη μας την καλή πρόθεση”. Η βούληση των Τ/κ για λύση παραμείνει και εξακολουθεί να είναι δυνατή, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, πρόσθεσε. “Ωστόσο, είναι μια ξεκάθαρη πραγματικότητα ότι για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα δεν αρκεί μόνο η καλή πρόθεση της μιας πλευράς. Ήρθε η ώρα να το δουν αυτό όλες οι πλευρές που πρόσκεινται στη λύση”.

Εάν θέλουμε να βρούμε μια μόνιμη λύση, πρέπει ο καθένας, περιλαμβανομένης και της διεθνούς κοινότητας, να κάνει αυτό που του αναλογεί, καταλήγει ο κ. Ακιντζί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy