Όταν επιβραβεύεται το πνεύμα και η τέχνη

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετρά το βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη»

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Το βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη» συμπληρώνει σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής και έχει καταξιωθεί πλέον για τα καλά στη συνείδηση των Κυπρίων δημιουργών αλλά και της κοινωνίας ως ένας κορυφαίος θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Καταξιώθηκε στην κυπριακή πολιτιστική ζωή ως θεσμός, γιατί επιβράβευσε κόπους και προσπάθειες ανθρώπων του πολιτισμού και πολιτιστικά ιδρύματα με μεγάλη προσφορά στον τόπο μας.

20170617.pdf - Adobe Acrobat Pro
Σκοπός του «Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη», το οποίο θεσπίστηκε και απονεμήθηκε από την Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για πρώτη φορά το 1989. είναι ακριβώς, όπως έχει προαναφερθεί, η επιβράβευση και η ηθική ικανοποίηση των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης που με το έργο τους συμβάλλουν αποφασιστικά στον εμπλουτισμό της πολιτιστικής μας ζωής. Στην υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου του λαού. Στην εξύψωση της συνείδησης του ανθρώπου. Στη σφυρηλάτηση αξιών και αρχών που πρέπει να διέπουν μια κοινωνία προοδευτική, μια κοινωνία που θέλει να προχωρά μπροστά.
Για το ΑΚΕΛ που έχει θεσπίσει το βραβείο όλες οι έννοιες αυτές δεν είναι άγνωστες, αφού από την ίδρυσή του και όλα αυτά τα χρόνια της δράσης του μετρά μια μακρά παράδοση και ιστορία. Από τους μορφωτικούς συλλόγους μέχρι σήμερα η προσφορά είναι αξιοσημείωτη.
Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι οι μορφωτικοί σύλλογοι, που δημιούργησαν οι σκαπανείς του Λαϊκού Κινήματος στις πόλεις και στην ύπαιθρο, λειτούργησαν ως κέντρα πολιτικών ζυμώσεων και αντιαποικιακού αγώνα. Ήταν όμως και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να είναι, φορείς πολιτιστικής και κοινωνικής δημιουργίας. Ο χορός, το θέατρο, η λογοτεχνία και η ποίηση βρήκαν πρόσφορο έδαφος στους μορφωτικούς συλλόγους της Αριστεράς. Πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες και δημιουργοί που μεγαλούργησαν αργότερα έκαναν τα πρώτα τους βήματα σε αυτούς τους συλλόγους.
Την ίδια ώρα δεν μπορούμε να αγνοούμε το γεγονός ότι ο πολιτισμός μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην κοινή προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας μας. Η τέχνη, τα γράμματα, ο πολιτισμός γενικότερα δεν γνωρίζουν ούτε διαχωριστικές γραμμές ούτε συρματοπλέγματα. Άλλωστε ο πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους.

20170617.pdf - Adobe Acrobat Pro

Στους Βαλεντίνο Χαραλάμπους και Άντη Κανάκη το φετινό βραβείο

Φέτος το 29o βραβείο θα απονεμηθεί στον κεραμίστα Βαλεντίνο Χαραλάμπους και στον ποιητή Αντρέα Κουκουμά (Άντη Κανάκη) για τη σημαντική προσφορά τους στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου. Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017, στις 19.30, στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία.
Ο Βαλεντίνος Χαραλάμπους, ένας από τους σημαντικότερους κεραμίστες με διεθνή καταξίωση, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1929.
Η δύναμη του πηλού τον καθοδηγεί το 1948, σε μια περίοδο πολιτικά δύσκολη, για σπουδές στο Λονδίνο. Εγγράφεται και φοιτά στο Central School of Arts and Crafts του Λονδίνου. Το 1951 τελειώνει τη Σχολή με διάκριση, πράγμα που δινόταν σε σπάνιες περιπτώσεις. Δε σταματά όμως εδώ. Στη συνέχεια εργάζεται κοντά στον καταξιωμένο τότε μεγάλο δάσκαλο κεραμίστα Bernard Leach. Το 1952 επιστρέφει στην Κύπρο. Δουλεύει με τον πατέρα του στο αγγειοπλαστείο, για να βοηθήσει στην πληρωμή του χρέους των σπουδών του. Την 1η Οκτωβρίου του 1957 φεύγει από την Κύπρο, προσκεκλημένος από το Υπουργείο Παιδείας του Ιράκ, για να αναλάβει την ίδρυση τμήματος κεραμικής στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών στη Βαγδάτη. Η επιλογή του έγινε με βάση το πτυχίο του, το οποίο πήρε με διάκριση. Αργότερα, το 1960, του ανατέθηκε η δημιουργία τμήματος στο Κολέγιο Κοριτσιών Tahrir, πάλι στη Βαγδάτη και το 1967 γίνεται μέλος της νεοσύστατης Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης και διορίζεται υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος κεραμικής. Το 1988 διορίζεται στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου ως υπεύθυνος για τις Κύπρο- Αραβικές Πολιτιστικές Σχέσεις. Το 2008 του απονεμήθηκε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.
Ο καταξιωμένος δημιουργός Άντης Κανάκης, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Αντρέα Κουκουμά, γεννήθηκε στο κατεχόμενο χωριό Αγκαστίνα της επαρχίας Αμμοχώστου το 1946. Σπούδασε ιστορικές επιστήμες στη Μόσχα, στο Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών Πάτρις Λουμούμπα. O Άντης Κανακης, πέρα από τη λογοτεχνική δημιουργία, συμμετείχε ενεργά και στον πολιτικό τομέα, με ένα πολύ σημαντικό κοινωνικοπολιτικό έργο στο ενεργητικό του. Διετέλεσε γραμματέας της ΕΔΟΝ Αμμοχώστου από το 1973 μέχρι και το 1976. Υπηρέτησε στη θέση του γραμματέα του Κεντρικού Μορφωτικού Γραφείου της ΠΕΟ και υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ομοσπονδίας από το 1976 μέχρι το 2006.
Το 1986 εκλέχθηκε πρώτος δήμαρχος Λατσιών, αξίωμα το οποίο υπηρέτησε για πέντε χρόνια, μέχρι το 1991, όταν εκλέχθηκε βουλευτής στην επαρχία Αμμοχώστου με τον συνδυασμό ΑΚΕΛ – Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Για τριάντα, επίσης, χρόνια εκλεγόταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Ο Αντρέας Κουκουμάς ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία από τα μαθητικά του χρόνια. Τα πρώτα ποιήματα και διηγήματά του δημοσιεύτηκαν το 1962 στην εφημερίδα «Χαραυγή». Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δεκατέσσερις ποιητικές συλλογές, μία ανθολογία ποίησης στα ελληνικά και στα αγγλικά, τη συλλογή διηγημάτων «Η Ρίζα» και τη μελέτη για το έργο του Ναζίμ Χικμέτ. Ποιήματα και διηγήματα του Άντη Κανάκη μεταφράστηκαν σε έντεκα γλώσσες και δημοσιεύτηκαν σε ξένα περιοδικά, εφημερίδες και ανθολογίες.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy