Οταν φτερούγισε η ελπίδα

Του Τάκη Χατζηδημητρίου*

Το Τζαμί της Δένειας έχει τη δική του μακρά ιστορία, όχι άσχετη με την ιστορία του χωριού και της Κύπρου. Σε αυτήν ήρθαμε κάποτε να προστεθούμε κι εμείς. Το αγκαλιάσαμε με πολλή αγάπη. Εγινε κομμάτι της ζωής μας. Το είδαμε ερείπιο και πόνεσε η ψυχή μας. Μας θύμισε τα ερείπια που όλοι της γενιάς μου φέρουμε μέσα μας. Είπαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε κι άρχισε να φτερουγίζει γύρω μας η ελπίδα για το μνημείο, τους ανθρώπους και τον τόπο.

Νομίσαμε ότι όλα πήγαιναν καλά όταν οι μηχανικοί μας και ο εργολάβος ο Ανδρόνικος έπιασαν δουλειά. Ομως δεν ήταν ανεμπόδιστη η πορεία μας. Χρειάστηκε να αντιπαλέψουμε με τη μισαλλοδοξία. Οι δυνάμεις της καταστροφής έκαναν την παρουσία τους. Γκρέμισαν τους τοίχους.

Τότε εμφανίστηκε ο κοινοτάρχης ο Χρίστος κι άλλοι κάτοικοι του χωριού και μας είπαν: Προχωρήστε, εμείς είμαστε εδώ. Είναι ντροπή για το χωριό αυτό που έγινε. Εμείς θέλουμε το τζαμί και το θέλουμε να υπάρχει πλάι στην εκκλησιά ακέραιο κι όχι ερείπιο. Αυτό δεν τιμά ούτε εμάς ούτε την εκκλησία.

Και να μας σήμερα με το τζαμί ολοκληρωμένο κι όμορφο να συγκεντρώνει γύρω του τους ανθρώπους, Ε/κ και Τ/κ, μέσα σε πνεύμα αγάπης και φιλίας. Ολοι εμείς που ζήσαμε μια ζωή ανάμεσα στην προσευχή του μουεζίνη και τον ήχο της καμπάνας αντικρίζουμε με σεβασμό, τη σύνθεση των πολιτιστικών στοιχείων που γίνονται πνευματικός πλούτος και κοινή κουλτούρα του λαού μας.

Ενα νέο μήνυμα αναδύεται μέσα από τις εκκλησίες και τα τζαμιά που συντηρούμε. Μήνυμα στοργής και κατανόησης, μήνυμα για μια αυριανή Κύπρο όπου παπάδες και μουφτήδες μαζί με τους απλούς ανθρώπους Ε/κ και Τ/κ θα βαδίζουν μαζί στο δρόμο της ειρήνης.

Θα τους συνοδεύει σε αυτήν την πορεία ο Χριστός με τη ρήση: Blessed are the merciful: for they shall obtain mercy… Blessed are the peace makers: For they shall be called the children of God. (Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοὶ ἐλεηθήσονται. Μακάριοι οι εἰρηνοποιοί, ότι αυτοὶ υιοὶ Θεού κληθήσονται), (Μακάριοι οι ελεήμονες, γιατί αυτοί θα ελεηθούν. Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, γιατί αυτοί θα κληθούν γιοι Θεού).

Κι ακούγεται μέσα από το Κοράνι η επίκληση: For the Honour of our Lord, Lord of Heavens, Lord of Love… (Για την Τιμή του Κυρίου μας, Κυρίου των Ουρανών, Κυρίου της Αγάπης). Love that is the reason of creation. (Η Αγάπη είναι ο λόγος της δημιουργίας). BISMILLAHI AR RAHMANI AR RAHIM. (Στο όνομα του Αλλάχ του Παντελεήμονα, του Πολυεύσπλαχνου).

*Επικεφαλής της ε/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Tο πιο πάνω κείμενο διαβάστηκε στην εκδήλωση ολοκλήρωσης και παράδοσης του τζαμιού στη Δένεια

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy