Οταν οι ηγεσίες κάνουν πως δεν βλέπουν…

Της Μαρίας Φράγκου

  •  Τα κόμματα του δημοκρατικού κέντρου βρίσκονται σε διάσταση με τον κόσμο τους, τις αλήθειες του και τις ευαισθησίες του
  • Επίσημο και ανεπίσημο ΔΗΚΟ -αν υπάρχει πια τέτοιο- ταυτίζονται πλήρως, για διαφορετικούς όμως λόγους.
  • Ιδιαίτερη ενόχληση στην ΕΔΕΚ για πολλούς λόγους, αλλά και γιατί οι σοσιαλδημοκράτες «γίνονται το δεκανίκι του Νικόλα», με αφορμή τους κανονισμούς για το ενωτικό δημοψήφισμα

 

Η κατά πλειοψηφία απόφαση της Βουλής για εορτασμό της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία -15 Ιανουαρίου- είχε και έχει, ακόμα, τις γνωστές παρενέργειες στο Κυπριακό.

Κόμματα που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται δημοκρατικά, και κάνουν σημαία τους τον Μακάριο, τη γροθιά και το αιματοβαμμένο πουκάμισο, σύμπλευσαν στη Βουλή με ό,τι πιο ακροδεξιό και φασιστικό υπάρχει σήμερα στον τόπο, καταφέροντας ένα δυνατό κτύπημα στην υπό εξέλιξη διαδικασία στο Κυπριακό.

Το κάθε κόμμα για τους δικούς του σκοπούς και στοχεύσεις ενήργησε, ασφαλώς. Το αποτέλεσμα της κάθε σκοπιμότητας, ωστόσο, είναι το ίδιο για την Κύπρο και το λαό μας.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Γνωστά στελέχη των δύο κομμάτων -όχι πρωτοκλασάτα ή προβεβλημένα είναι η αλήθεια, αλλά στελέχη με ιστορία και κομματική παράδοση- αντέδρασαν στον εθνικισμό που τρέφουν και εκτρέφουν οι δύο ηγεσίες, στέλνοντας αυστηρά μηνύματα στους Νικόλα Παπαδόπουλο και Μαρίνο Σιζόπουλο.

Αν τα άκουσαν; Σίγουρα τα άκουσαν, αλλά επέλεξαν τη σιωπή, σε μία προσπάθεια απαξίωσης της άλλης φωνής.

ΔΗΚΟ: Οταν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…

Ενδεικτική είναι η απαξιωτική στάση του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ, Αθου Αντωνιάδη, στην πρώτη αντίδραση τού για δέκα χρόνια δημοτικού συμβούλου του κόμματος στον Δήμο Λεμεσού, μέλους της Επαρχιακής και Κεντρικής Επιτροπής, γιου του Αντρέα Αρμεύτη, Γιάννη Αρμεύτη, ο οποίος κατατάσσεται στο πάνθεον των ηρώων που δολοφόνησε η ΕΟΚΑ Β’, στο όνομα της ένωσης με την Ελλάδα.

Σε δημόσιες δηλώσεις του, λοιπόν, ο κ. Αντωνιάδης επιχείρησε να υποβαθμίσει την αντίδραση, λέγοντας μάλιστα πως και του ιδίου ο πατέρας υπέστη διώξεις από την ΕΟΚΑ Β’ και περίπου, έτερον εκάτερο…

Ο Γιάννης Αρμεύτης, με δημόσια τοποθέτησή του, σε μία πρώτη αντίδραση μετά τα όσα τραγικά επισυνέβησαν στη Βουλή την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, δήλωσε πως «το ΔΗΚΟ έγινε κομπάρσος του εθνικισμού -θέτω τον εαυτό μου εκτός κόμματος».

Τόση ήταν αμηχανία του Αθου Αντωνιάδη, μάλιστα, που μη ξέροντας πώς αλλιώς να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη στάση του ΔΗΚΟ, να συνταχθεί με ό,τι ακραίο εκπροσωπείται στη Βουλή, επιχείρησε να στρέψει την προσοχή αλλού, κατηγορώντας μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, την κα Ερατώ Μαρκουλλή για την ακρίβεια, πως με την αντίδρασή της στην απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα «υποσκάπτει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Να θυμίσουμε, πως με δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του «Αστρα», η κα Μαρκουλλή είχε πει πως η απόφαση θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα στα κεφάλαια ασφάλειας και εγγυήσεων, καλώντας τον δημοκρατικό κόσμο της Κύπρου να αντιδράσει, γιατί «δεν μπορούν ορισμένοι να παίζουν την τύχη του τόπου στα ζάρια».

Πηγές από το ΔΗΚΟ, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο του κόμματος με τις οποίες μίλησε η “Χ”, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για τον «κατήφορο» που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, δεν έκρυβαν ακόμα μια απογοήτευση.

Πως για το συγκεκριμένο ζήτημα, επίσημο και ανεπίσημο ΔΗΚΟ -αν υπάρχει πια τέτοιο- ταυτίζονται πλήρως για διαφορετικούς όμως λόγους.

Το μεν επίσημο ΔΗΚΟ, με την υπερψήφιση των κανονισμών για εορτασμό της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία, πέτυχε αυτό που αποτελεί «διακαή» του πόθο. Το τουμπάρισμα της διαδικασίας στο Κυπριακό.

Και η αντιπολίτευση του ΔΗΚΟ, όση απέμεινε, και να διαφωνεί με μια τέτοια απόφαση, δεν θα το δημοσιοποιήσει, αφού πια είναι πλήρως ταυτισμένη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και όχι κατά ανάγκην και με τον ΔΗΣΥ.

Εξαίρεση, ίσως, να αποτελεί η Αθηνά Κυριακίδου, η οποία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε την απόφαση του ΔΗΚΟ, δηλώνοντας στήριξη στην απόφαση του Γιάννη Αρμεύτη να αποχωρήσει από το κόμμα, «μέχρις ότου αλλάξει η ηγεσία», λέγοντας: «Δυστυχώς Γιάννη μου, το κόμμα μας μεταλλάχθηκε σε ακροδεξιό και εθνικιστικό! Κρίμα!»

Τις πρώτες τοποθετήσεις του Γιάννη Αρμεύτη ακολούθησε και τρίτη, προχθές Παρασκευή. Λέει μεταξύ άλλων: «Είναι γεγονός ότι η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ποτέ δεν ήταν μια ιδανική επιλογή.

Ηταν ένας συμβιβασμός μετά από έναν πόλεμο που εκδηλώθηκε ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης προδοσίας.

Ολοι οι ηγέτες και ο ελληνισμός στο σύνολό του μαζί, έχουν καταλήξει ότι για επανένωση της χώρας μας ως ρεαλιστική πολιτική ήταν και είναι η ΔΔΟ. Ετσι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες διαπραγματεύτηκαν πάνω σε αυτή τη βάση.

Το τελευταίο διάστημα και μετά από 43 χρόνια κατοχής βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια που θα μπορούσε με τη συνδρομή όλων των ενδιαφερόμενων μερών να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό προοπτικής…

Τόσο με τη στήριξη των ΗΕ αλλά και της ΕΕ, προσπαθούσαμε για επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγούσε σε λύση ομοσπονδίας.

Μια λύση που θα ενώνει τη χώρα και θα διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Κύπρου χωρίς παρεκκλίσεις, με ασφάλεια και πολιτική σταθερότητα που θα αντέχει στο χρόνο, χωρίς στρατό κατοχής, δημογραφική αλλοίωση και ξένες παρεμβάσεις.

Θεωρώ ότι η σημερινή ηγεσία του ΔΗΚΟ παλινδρομεί και ακροβατεί σε επικίνδυνες πολιτικές που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν, αλλά μπορούν να αποβούν και ανεπανόρθωτα επιζήμιες για τα εθνικά μας θέματα.

Στην προσπάθειά τους να εξανεμίσουν την όποια προοπτική για λύση, σε συνδυασμό με την έντονη επιθυμία τους για αναρρίχηση στην εξουσία, δεν διστάζουν να συνεργαστούν με εθνικιστικά και ακραία στοιχεία και καταστάσεις.

Αυτό είναι προσβολή για τον κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη…» Και ακόμα, «φαίνεται ότι η σημερινή ηγεσία του ΔΗΚΟ δεν ερμηνεύει σωστά την ιστορία και δεν παραδειγματίζεται από τα λάθη του παρελθόντος»…

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος στον Δήμο Αγλαντζιάς, Μαρίνος Κλεάνθους, κατέθεσε δημόσια τη διαφωνία του «με την απόφαση του ΔΗΚΟ να στηρίξει την τροπολογία του ΕΛΑΜ για τα αφιερώματα/εορτασμούς του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του ’50 στα σχολεία», όπως ο ίδιος αναφέρει, προσθέτοντας ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος, ακολουθώντας τα βήματα του Γιάννη Αρμεύτη.

ΕΔΕΚ: Το θέμα στην Κ.Ε. στις 23 Φεβρουαρίου

Της ήρθαν βολικές οι εξελίξεις της ΕΔΕΚ. Θα έχει να λέει και να κατηγορεί τον Τ/κ ηγέτη ότι περίπου τούμπαρε τη διαδικασία, λες και την υποστήριξε ποτέ το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

Και λέμε της ήρθαν βολικές οι εξελίξεις, γιατί θα κρύψει έτσι τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Οσο και να θέλει, όμως, ο Μαρίνος Σιζόπουλος και οι συν αυτώ δεν θα τα καταφέρουν, αφού το θέμα αυτό θα εγερθεί από στελέχη της ΕΔΕΚ στην προσεχή συνεδρία της Κ.Ε. στις 23 Φεβρουαρίου. «Δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε με το ΕΛΑΜ.

Μας ενοχλεί αυτή η ταύτιση. Χάραξε πορεία ο Νικόλας για τις προεδρικές κι εμείς γινόμαστε το δεκανίκι του», έλεγαν, χαρακτηριστικά εν ενεργεία ΕΔΕΚίτες.

Στελέχη, νυν και πρώην, που έχουν διαφοροποιηθεί ή καταγγείλει τη στάση της ΕΔΕΚ, αρκετά. Από τον τέως πρόεδρό της, τον ευρωβουλευτή της έως τη νεολαία της και στελέχη του Π.Γ.

Πρώτη αποστασιοποιήθηκε από τη θέση της ΕΔΕΚ η Οργάνωση Νεολαίας. «Θεωρούμε ότι αυτή η υπερψήφιση δεν έχει να προσφέρει καμία καλή υπηρεσία στην Παιδεία και στη βιωσιμότητα της όποιας λύσης όποτε και αν έρθει αυτή», είπε η νεολαιίστικη οργάνωση από την πρώτη ημέρα, στις 10 Φεβρουαρίου.

Εξι μέρες μετά, επιχείρησε μια πιο συμβιβαστική προσέγγιση. «Ωστόσο αν και η απόφαση της Βουλής είναι λανθασμένη και γεννάει άγονους εθνικισμούς αυτό δεν επιτρέπει στον Ακιντζί να εκβιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συνέχεια των συνομιλιών…»

Από τη στάση της ΕΔΕΚ διαφοροποιήθηκε και ο ευρωβουλευτής της Δημήτρης Παπαδάκης. «Δεν έχει να προσφέρει καμία καλή υπηρεσία στην Παιδεία και στη βιωσιμότητα της όποιας λύσης όποτε και αν έρθει αυτή…» έγραψε και διερωτήθηκε τι φοβήθηκε η ΕΔΕΚ ψηφίζοντας τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Δεν προσφέρει τίποτα άλλο από το να «εξαντληθούμε σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις και σε έναν ανταγωνισμό να αποδείξουμε ότι είμαστε πιο Ελληνες από τον άλλο».

Λύπη για το γεγονός ότι επετράπη η διαμόρφωση πλειοψηφίας εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάζεται ως νομιμοποιημένη πολιτικά μια νομοθετική πρωτοβουλία ενός μισαλλόδοξου μορφώματος, ομογάλακτου της νεοφασιστικής – νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, εξέφρασε και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, τέως πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Σάββας Ηλιοφώτου, μέλος του Π.Γ. της ΕΔΕΚ, πρώην δήμαρχος Στροβόλου, με καυστικά σχόλιά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook έψεξε την απόφαση, μιλώντας για «σχιζοφρένειας πράγματα».

Και με σαρκαστική διάθεση, απευθυνόμενος στους προπαγανδιστές της απόφασης έγραψε: «Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Εκάμαν τα πίτες με το ενωτικό δημοψήφισμα τζιαι βγαίνουν στα κανάλια να μας εξηγούν ότι το δημοψήφισμα είναι άκουσον άκουσον ιστορικό γεγονός! Σαν να τζιαι είπεν τους κανένας το αντίθετο…»

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy