Οταν λες και ξαναλές ένα ψέμα

Της Ελένης Μαύρου

«Οταν λες και ξαναλές ένα ψέμα, στο τέλος γίνεσαι πιστευτός», έβαλε στο στόμα του ήρωα της ταινίας «Ohm Krüger» (1941) ο αρχηγός της προπαγάνδας των ναζί, Γιόζεφ Γκέμπελς.

Αδικα μου ήρθε στο μυαλό αυτή η φράση, παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες τον καταιγισμό δηλώσεων από μερίδα πολιτικών κομμάτων με αφορμή την ενημέρωση που έγινε από τον Μουσταφά Ακιντζί σε τ/κ οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και την αναφορά του στο φυσικό αέριο; Κρίνετε μόνοι σας.

Τι είπε συγκεκριμένα ο Ακιντζί:

«Τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο… σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο, μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο απειλής και επιπλέον να γίνουν αιτία πολέμου, ενώ εάν χρησιμοποιηθούν συνετά, μπορεί να δημιουργηθεί μια επωφελής κατάσταση για όλους».

Στη δήλωση δεν υπάρχει καν υπαινιγμός απειλής. Ο Ακιντζί είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το φυσικό αέριο μπορεί να ενθαρρύνει μια επωφελή για όλους περιφερειακή συνεργασία, αν αξιοποιηθεί συνετά, ενώ στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να αποτελέσει αιτία σύγκρουσης και αντιπαράθεσης. Οπως άλλωστε συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή εδώ και πολλές δεκαετίες.

Να πώς παραποιήθηκε αυτή η δήλωση από κάποια ε/κ κόμματα (με τη βοήθεια βέβαια αρκετών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης)… Προσέξτε την πανομοιότυπη φρασεολογία:

– «…ιαχές πολέμου, ο κ. Ακιντζί φαίνεται να υιοθετεί πλήρως όχι μόνο τις ακραίες θέσεις της Αγκυρας αλλά ακόμη και τις απειλές της».

– «…οι μάσκες έπεσαν, ο Ακιντζί μάς απειλεί με πόλεμο, εναρμονισμένος πλήρως με τις πολεμοχαρείς διαθέσεις της Αγκυρας».

– «…ο κ. Ακιντζί ευθυγραμμίστηκε με την Τουρκία και μας απειλεί με πόλεμο».

Δεν φαντάζομαι να έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι ο Ακιντζί θα εκφράζει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων! Είναι όμως ειλικρινής και διαχρονική η θέση του υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού στο Κυπριακό, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε ότι όλοι και όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλο λοιπόν να διαφωνούμε πολιτικά με θέσεις που θέτει στις διαπραγματεύσεις και άλλο να τον ταυτίζουμε με… το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας!

Το γνωστό απορριπτικό μέτωπο είναι γνωστό ότι κάθε φορά που αχνοφέγγει η ελπίδα για επίτευξη λύσης, προσπαθεί να δαιμονοποιήσει κάθε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι και η αγωνιώδης προσπάθειά τους να αποδομήσουν την εικόνα του Μουσταφά Ακιντζί εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς τους να καλλιεργήσουν φοβικά σύνδρομα και να σκοτώσουν κάθε προοπτική επίτευξης λύσης. Και επειδή ο Ακιντζί δεν είναι ούτε Ερογλου ούτε Ντενκτάς, για να τους διευκολύνει με τις θέσεις του, καταφεύγουν στη διαστρέβλωση.

Διερωτώμαι αν αντιλαμβάνονται όσοι επιχειρούν να αποδομήσουν τον πιο ειλικρινή συνομιλητή που θα μπορούσαμε να έχουμε σήμερα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πως η εναλλακτική επιλογή είναι ο Ερογλου και η ΤΜΤ. Ή μήπως η αλήθεια είναι ότι βολεύονταν τόσο καιρό με έναν αδιάλλακτο συνομιλητή;

Η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού δεν θα είναι εύκολη. Σ’ αυτή τη δύσκολη πορεία είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα αφτιά και το μυαλό μας ανοιχτά. Να μην δεχόμαστε άκριτα ό,τι λέγεται και γράφεται. Να διεκδικούμε το δικαίωμά μας σε πλήρη και πλουραλιστική ενημέρωση. Για να είμαστε σε θέση να κρίνουμε όχι στη βάση του φόβου ή της άγνοιας αλλά της γνώσης, της ευθύνης και της ελπίδας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy