Όταν με χρειαστείτε…φωνάξετέ με και θα είμαι εκεί

Όταν με χρειαστείτε… φωνάξετέ με και θα είμαι εκεί

Για τον Τεύκρο Ανθία στην Αντρολύκου την 1η Ιουνίου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Τεύκρου Ανθία και του Θοδόση Πιερίδη το Πολιτιστικό Γραφείο του ΑΚΕΛ με τη συνεργασία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης και του κοινοτικού συμβουλίου της Αντρολύκου διοργανώνουν την εκδήλωση Ζει σε όλο το νησί μας η Αντρολύκου.

Στην κοινότητα της Αντρολύκου «εξόρισαν» τον Δεκέμβριο του 1932 οι Άγγλοι τον Τεύκρο Ανθία σε μια προσπάθεια να τον φέρουν σε αντιπαράθεση με τους Τουρκοκύπριους κατοίκους του χωριού. Όμως τα γεγονότα δεν εξελίχθησαν όπως τα ήθελαν αφού ανάμεσα στον κορυφαίο πνευματικό δημιουργό μας και τους Τουρκοκύπριους κατοίκους της Αντρολύκου εξελίχθηκε μια ειλικρινής και αδελφική σχέση.

Αρκετά χρόνια μετά, κι όταν οι σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δοκιμάζονταν σκληρά με αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, ο Τεύκρος Ανθίας ένιωσε την ανάγκη να αναφερθεί στο παράδειγμα της Αντρολύκου γράφοντας αρχικά την εμπειρία του στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Χαραυγής» (6/2/1957) και στη συνέχεια εκδίδοντας την ποιητική συλλογή «Κυπριακή τραγωδία» (1964-1965) στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η ενότητα «Αντρολύκου».

Πρόγραμμα εκδήλωσης

18.30. Κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Χασάν Μουσταφά και της Χαμπούς Χριστοδούλου.

19.00. Δημοτικό σχολείο Αντρολύκου.

Αναφορά στις εκδηλώσεις για τα «50 χρόνια από το θάνατο του Τεύκρου Ανθία και του Θοδόση Πιερίδη» από τον Ανδρέα Καυκαλιάς,  βουλευτης ΑΚΕΛ, μέλος ΚΕ ΑΚΕΛ.

Αναφορά στο ποιητικό έργο του Τεύκρου Ανθία «Αντρολύκου» από τον Γιώργο Γιαλλούρη, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, φιλόλογος.

Χαιρετισμοί από τον Στέλιο Σοφόκλη, πρόεδρο του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης και τη Φλόγα Ανθία, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, θυγατέρα του Τεύκρου Ανθία.

Απαγγελία ποιημάτων από τους Μαρίνα Αθανασίου, Παυλίνα Φλεβοτομά και Αντρέα Τσιαπαλή.

Ερμηνεία τραγουδιών από τον Κωνσταντίνο Ναθαναήλ, στιχουργός-εκπαιδευτικός.

Παρουσίαση προγράμματος Ξένια Ξενοφώντος-Γιουκκα.

Στο πιάνο η Μαρία Λεβέντη, μουσικός-εκπαιδευτικός.

20.00 Πλατεία Αντρολύκου, στο σπίτι όπου έζησε ο Τεύκρος Ανθίας.

Διαδραστική performance με τίτλο «όταν με χρειαστείτε… φωνάξετέ με και θα είμαι εκεί», τα λόγια αυτά είναι στίχοι από το επίγραμμα που ο Τεύκρος Ανθίας ζήτησε να γραφτεί στον τάφο του. Η performance θα ξεκινήσει από το σπίτι που έζησε ο ποιητής και θα καταλήξει με τη συμμετοχή του κοινού στην πλατεία της κοινότητας.

Σκηνοθεσία: Αριάννα Οικονόμου. Performers-Δημιουργική συμμετοχή: OyaAkin, Αριάννα Οικονόμου, Φωτογραφία/προβολές: Ergenc Korkmazel.

Παρασκευή 1η Ιουνίου 18:30, Αντρολύκου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy