Οταν το «εμείς» γίνεται «εγώ»…

Περίκλειστη πόλη

Του Αντρέα Καζαμία*

 Οι δημοτικές εκλογές ανήκουν, πια, στο παρελθόν. Οι απερχόμενοι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια ετοιμάζονται να παραδώσουν τη σκυτάλη και οι νέοι δήμαρχοι και τα νέα Δημοτικά Συμβούλια θα πρέπει να αναλάβουν έχοντας συναίσθηση των ευθυνών τους με γνώμονα ότι οι επόμενοι πρέπει να προσπαθούν πάντοτε, ώστε να είναι αποδοτικότεροι των προκατόχων τους.

Αυτά, όμως, έχουν εν πολλοίς λεχθεί και είναι ευκόλως εννοούμενα.

Θα πει κανείς ότι πολλά θα έπρεπε να είναι ευκόλως εννοούμενα, αλλά… Ανήκουμε σε μια παράταξη που είχε από όλους την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι δεν έχει (προεκλογικές) συμπεριφορές μακριά από τα ήθη της Αριστεράς. Δεν ξέρω πόσοι εξακολουθούμε να νιώθουμε περήφανοι, ακόμη, ως προς αυτό. Οι υποψήφιοι κληθήκαμε να διαψεύσουμε το ότι «είμαστε όλοι το ίδιο» και όχι να το επιβεβαιώσουμε.

Ο κώδικας δεοντολογίας κατάντησε, δυστυχώς, ένα χωρίς ουσία εσωκομματικό έντυπο, το οποίο ακολουθούμε αλά καρτ. Αυτό είναι το πρώτο που οφείλουμε να στηλιτεύσουμε. «Κάθε σύντροφος, φίλος ή συνεργαζόμενος», λέει, «έχει την ευγενική φιλοδοξία να εκλεγεί». Την «ευγενική» φιλοδοξία και όχι τη μωροφιλοδοξία.

Σύντροφοι, η θέση του δημοτικού συμβούλου είναι θέση προσφοράς, την οποία ο καθένας κάνει σημαντική με την όλη στάση του. Δεν γινόμαστε εμείς οι σημαντικοί επειδή καθόμαστε σ’ αυτήν.

«Οι υποψήφιοι δεν δικαιούνται να επηρεάζουν […] για να εξασφαλίσουν μονοσταυρία». Γι’ αυτό υπάρχει το συλλογικό προεκλογικό έντυπο με τα βιογραφικά σημειώματα ανά δήμο. Οι συμπολίτες μας, οι συγχωριανοί μας, ξέρουν να διαβάζουν… Δεν χρειάζεται ούτε να τους διαβάσουμε παράγραφο (και ειδικά μια και μόνο μια συγκεκριμένη), αλλά ούτε και να παρακαλούμε τα «επιτελεία» μας (άλλωστε «οι υποψήφιοι δεν λειτουργούν επιτελεία προς όφελός τους») να «υπενθυμίσει» στους συνδημότες μας ότι δηλώνουμε παρόντες στους αγώνες. «Οι υποψήφιοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο την ομοιόμορφη κάρτα που θα εκδοθεί […]». Αλήθεια, η ομοιόμορφη κάρτα είχε τις φωτογραφίες ή/και τον hashtag αριθμό μας στο ψηφοδέλτιο; Ο κόσμος το ’χει τούμπανο και ’μεις κρυφό καμάρι. Επίσης, πόσοι από εμάς, μαζί με την ενδεδειγμένη προσωπική κάρτα ενημερώναμε και για την υποψηφιότητά μας για τη δημαρχία της περιοχής μας; Παράλληλα, πόσοι αξιοποιήσαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όφελος των συνδυασμών μας και δεν τα εκμεταλλευτήκαμε για προσωπική (και μόνο) προβολή;

Επιγραμματικά ορισμένες «θέσεις»: «Εχω την τιμή να είμαι δεύτερος από τους οχτώ»… «Σας καλώ να ψηφίσουμε τον φίλο… μονοσταυρία στις εκλογές […]». Αυτά δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν. Τιμή είναι να υπηρετείς την παράταξη της Αριστεράς και τα ιδανικά της. Τιμή είναι να ακούς, να συνδιαλέγεσαι, να συνδιαμορφώνεις, να προωθείς τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της τοπικής σου κοινωνίας. Το φυσιολογικό για εμάς είναι να είμαστε στην πρώτη γραμμή είτε πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης, είτε στην όποια άλλη «θέση». Η τιμή είναι να υπηρετούμε ανιδιοτελώς τις ιδέες της Αριστεράς, επαναλαμβάνω, σύντροφε. Δεν υπήρχε η όποια καταγγελία, θα πουν ορισμένοι σύντροφοι… Ισως δεν έπεσε στην αντίληψή τους θα πουν… Εδώ είναι θέμα εκτίμησης, αν αυτό ισχύει ή όχι. Οταν και σ’ αυτές τις εκλογές δεν βρέθηκαν «σύντροφοι» εκτός ψηφοδελτίων για καταφανή καταστρατήγηση του κώδικα δεοντολογίας, πολύ φοβάμαι ότι αν δεν πούμε εκεί που πρέπει τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη θα μας μείνουν οι «σύντροφοι» και όχι οι σύντροφοι.

Τα υπόλοιπα, εκεί που πρέπει.

Υ.Γ. (1) Η δεκαμελής ομάδα μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεών μας, με εντατικότερους ρυθμούς για το καλό της πόλης μας. Εχουμε χρέος να είμαστε πολύ καλύτεροι από την προηγούμενη πενταετία. Ετσι θα δικαιώσουμε τις προσδοκίες των Αμμοχωστιανών.

Y.Γ. (2) Ακόμα, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

*Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου

ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy