ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Ατυχείς οι δηλώσεις Ερτουγρούλογλου

Αυτή η μονομερής ανακοίνωση αυτή τη στιγμή είναι ατυχής και ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία ρύθμιση κατάλληλη για όλους, αναφέρεται γραπτή απάντηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην εφημερίδα Κίπρις, από την οποία εφημερίδα η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερτουγρούλογλου στο AFP πως θα αρχίσουν να επιβάλλουν «τελωνειακούς δασμούς» για τα αγαθά που μεταφέρονται με φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών στις κοινότητες των Ε/κ εγκλωβισμένων από την 1η Οκτωβρίου.
 
Στην ιστοσελίδα της Κίπρις αναφέρεται ότι στη γραπτή δήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρεται ότι ο ρόλος της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ε/κ κοινότητες «στο βορρά» βασίζεται σε μια ευρεία και μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ των πλευρών που είναι γνωστή ως «Βιέννη III». Αυτός ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μαζί με τις μεταφορές – παραδόσεις στις κοινότητες των Μαρωνιτών στο «βορρά», καλωσορίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε προηγούμενα ψηφίσματά του και παρέχει σε εκατοντάδες ηλικιωμένους και άλλα ευάλωτα άτομα με βασικά αγαθά, προστίθεται. «Αυτή η μονομερής ανακοίνωση αυτή τη στιγμή είναι ατυχής και ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία ρύθμιση κατάλληλη για όλους», καταλήγει η απάντηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην ηλεκτρονική σελίδα της Κίπρις.
 
Στο μεταξύ να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο AFP έχουν δημοσιοποιηθεί ως ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» στα κατεχόμενα, χωρίς όμως το κομμάτι που αφορά την επιβολή «τελωνειακών δασμών».
 
Οι δηλώσεις Ερτουγρούλογλου που μεταδίδονται αφορούν το Κυπριακό μόνο και σε αυτές λέει ότι ενόσω δεν θα υπάρχει σε μια συμφωνία σεβασμός στα δικαιώματα και την ισότητα του τ/κ «λαού», δεν τίθεται θέμα εξεύρεσης μιας λύσης και τα ΗΕ θα πρέπει να ανοίξουν μια καινούργια σελίδα στη βάση της ισότητας στην Κύπρο, κράτος με κράτος.
 
Επανέλαβε τη θέση του ότι η προσπάθεια για αναγνώριση του ψευδοκράτος είναι μια από τις επιλογές και πως δεν μπορεί να υπάρξει αναβίωση των διαπραγματεύσεων παρά μόνο μεταξύ κρατών. Τις επιλογές που έχουν οι Τ/κ, πρόσθεσε, θα τις δουν μαζί με την Τουρκία. «Στην Κύπρο μπορεί να συζητηθεί μια συνομοσπονδία και αυτή θα είναι μια πολύ περισσότερο βιώσιμη λύση. Γιατί όσο μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται στην Κύπρο, δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy