Ουσιαστική συνδρομή της Ευρώπης στη λύση, ζητά ο Γ. Ομήρου

Ουσιαστική συνδρομή της Ευρώπης σε μια λύση του Κυπριακού στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου ζητάει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε μήνυμά του με την ευκαιρία της αυριανής ημέρας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, «η σημερινή πορεία της ενωμένης Ευρώπης δεν δικαιώνει το όραμα των αρχιτεκτόνων και θεμελιωτών της».

Η ΕΕ, αναφέρει, «διέρχεται μια βαθύτατη κρίση καθώς οι πολιτικές που ακολουθούνται από τους κυρίαρχους ηγεμονικούς κύκλους στα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά πλαίσια έχουν οδηγήσει σε ύφεση, ανεργία και κοινωνική δυστυχία».

Εντοπίζει παράλληλα ότι «το χάσμα μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου μεγεθύνεται». Η πολιτική ενοποίηση, σημειώνει, «παραπέμπεται στο μέλλον, ενώ η οικονομική ενοποίηση περιορίστηκε σε μια νομισματική Ένωση, η οποία παράγει κρίσεις και ανισότητες».

Ο Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει τη θέση ότι «οι πολιτικές λιτότητας που υιοθετούνται και επιβάλλονται άτεγκτα οδηγούν σε φαύλους κύκλους ύφεσης, εκτινασσόμενη ανεργία και κοινωνική δυστυχία».

«Είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης της Ευρώπης προς επενδύσεις, ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασία και κοινωνική συνοχή», επισημαίνει, σημειώνοντας ότι «μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η προσήλωση προς τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Η Κύπρος, αναφέρει ο κ. Ομήρου, κράτος-μέλος της ΕΕ από την 1η Μαΐου 2004, «δεν μπορεί και δεν είναι νοητό να γίνει ευρωπαϊκή χώρα δεύτερης κατηγορίας». Οι Κύπριοι πολίτες, προσθέτει, «δεν μπορεί και δεν είναι νοητό να γίνουν Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής «η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπήρξε το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ελληνισμού μετά την εθνική τραγωδία του 1974, πρέπει να θωρακίζει την πατρίδα μας, να θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να είναι η λύση του Κυπριακού συμβατή με το ευρωπαϊκό αξιακό σύστημα και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό».

«Ήλθε η ώρα για αξιοποίηση των μηχανισμών και των δυνατοτήτων της ΕΕ για τη δίκαιη, δημοκρατική και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύση του Κυπριακού», σημειώνει.
Θα πρέπει, αναφέρει ο κ. Ομήρου, «να απαιτήσουμε την ενεργό επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση». Να οριστεί, προτείνει, «ειδικός απεσταλμένος που θα εποπτεύει ότι οι διάφορες πρόνοιες της λύσης που συζητούνται στις συνομιλίες είναι συμβατές με ένα δίκτυο κανόνων δικαίου, όπως αυτοί ισχύουν και εφαρμόζονται στην ΕΕ».

Προτείνει επίσης ότι θα πρέπει «να επιδιώξουμε την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού προκειμένου η λύση να συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας – μέλους της Ένωσης».

«Να απαιτήσουμε τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις «Κυπρογενείς» της υποχρεώσεις όπως αυτές αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το 2005», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής το ζητούμενο «πέρα από τις επετειακές αναφορές, είναι να χαράξουμε και να περπατήσουμε τους καινούργιους δρόμους μιας πραγματικά προοδευτικής Ευρώπης με ευαισθησίες για την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει ευημερία για όλους και θα έχει μια οικουμενική συνείδηση για την παγκόσμια ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίση κατανομή πλούτου σε διεθνή κλίμακα».

«Και για μια ουσιαστική συνδρομή της, σε μια λύση του Κυπριακού στηριγμένη στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», αναφέρει.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy